2013

Dette er en oversikt over ølene vi brygget i 2013

Totalt ble det brygget 13 batcher i 2013. Nivået på ølene var stabilt høyere enn året før, og vi begynner å finne noen «faste»  oppskrifter som vi vet blir gode.  Av de nye oppskriftene vi brygget ble vi mest fornøyde med #24 Hjuleferd, #26 Skjelefred og #18 Bunny Beer.

#15 – Humulus Maximus  

15-Smash IPA 

Bryggedato: 10. Januar 2013 (bryggedagsblogg)

Type: SMASH India Pale Ale

Kommentar: Tott ville lage IPA, Knoll som frem til dette tidspunktet hadde humleskrekk (gjenspeiles i etiketten) gikk motvillig med på dette. Vi hadde også tenkt litt på et SMASH-øl (single malt and single hop), så dette ble en IPA med kun pale malt og cascade. Resultatet ble en grei IPA.


 

#16 – Red Bastard

16-red bastard 

Bryggedato: 31. Januar 2013 (bryggedagsblogg)

Type: Irish Red Ale

Kommentar: En helt grei Irish Red Ale. Oppskriften ble en hybrid av ulike oppskrifter vi fant på nett. Resultatet ble en pale ale med tydelig preg av roasted barley og av gjæra vi brukte (WLP004). Godt drikkendes.


 

#17 – The Place To Pling

17-kofa ale 

Bryggedato: 14. februar 2013 (bryggedagsblogg)

Type:  Pale Ale

Kommentar: Vi tok med bryggeutstyret vårt i kantina på jobben og brygget en ganske rett fram pale ale med kollegaer på jobb. Oppskrifta var cirka den samme som på #10 PureOxyAction. (ble tatt fra hukommelsen)


 

#18 – Bunny Beer

18-bunnybeer 

Bryggedato: 20. februar 2013 (bryggedagsblogg)

Type: «påskeøl» (Pale Ale med div.)

Kommentar: Vårt første forsøk på å lage påskeøl. Igjen tok vi Pale Ale oppskrifta vår og tilpasset den litt. Vi la til Citrahumle, sjokomalt og revet appelsinskall. Resultatet ble overraskende bra. Da vi flasket denne øla hadde vi en journalist fra Sunnmørsposten på besøk for å skrive artikkel om hjemmebrygging. Det var også litt stas.


 

#19 – Kwitweiss

19a-kwitweiss19b-kwitweiss19c-kwitweiss

Bryggedato: 10. april 2013 (bryggedagsblogg)

Type: witbier

Kommentar: En witoppskrift med appelsinskall og korriander ble delt opp i 3, og gjæret med 3 ulike gjærtyper. Fersk witgjær (WLP400) og T-58, samt weissbiergjæra WB-06. Interessant å teste resultatet. Vi synes begge WLP400 var den beste, fyldig og fruktig. WB-06 ga et litt renere weissbierpreg, og T-58 ga noe mer kryddersmak. Morsomt eksperiment.


 

#20 – Hjelldalen Spesial

20-HjelldalenSpecial 

Bryggedato: 30. april 2013 (bryggedagsblogg)

Type: ESB

Kommentar: Samme oppskrift som #13 Champion Ale. Resultatet ble greit nok, men vi synes begge at orginalen var bedre. Litt ekstra East Kent Goldnings humle denne gangen som ga et litt annet preg på ølet, og det kom seg også etter litt lagring


 

#21 – Jonsvakaøl

21-Jonsvakaøl 

Bryggedato: 23. mai 2013 (bryggedagsblogg)

Type: Pale Ale med litt ekstra

Kommentar: Vi var såpass fornøyde med påskeølet at vi like gjerne brygget det opp igjen som Sommerøl. Samme oppskrift som sist, men denne gangen ble det bedre utgjæring og dermed litt hissigere på alkoholen enn forrige gang


 

#22 – We(s)t Coast APA

22-WestCoastAPA 

Bryggedato: 23. mai 2013 (bryggedagsblogg)

Type: American Pale Ale

Kommentar: 3. gang vi brygger APA, første gang (#6) var med Cascade+Citra, andre gang (#14) var med Nelson Sauvin+Citra, denne gangen ble det brukt Cascade+NelsonSauvin+Citra. Brygget den med tørrgjær (US-05) denne gangen, uten at vi merket så stor forskjell mot WLP001 vi har brukt tidligere. God utgjæring ga et øl på nærmere 7%, noe som kanskje ikke var helt nødvendig. God øl ble det uansett.


 

#23 – Movembeer

Etikett 

Bryggedato: 29. august 2013 (bryggedagsblogg)

Type: Münchener Dunkel

Kommentar: Oktoberfestøl beregnet på November. Eller Movember om du vil. Samme oppskrift som året før, men denne gangen ble ikke ølet like bra. Dårlig utgjæring og dårlig karbonering gjorde at dette ble årets dårligste øl. Mye ble bare tømt ut til slutt. Ny etikettmal fra nå, vi ble lei av å klippe oval form. Denne kutter vi med en papirkutter.


 

#24 – Hjuleferd

24-etikett 

Bryggedato: 24. september 2013 (bryggedagsblogg)

Type: Juleøl (klone av Kinns Julefred)

Kommentar: Siden juleølet året før ikke ble noe å skryte av, så brukte vi oppskrifta til et øl vi begge liker godt. Vår variant ble veldig god, vi traff på det meste her.


 

#25 – Humlepung

25-etikett 

Bryggedato: 24. september 2013 (bryggedagsblogg)

Type: India Pale Ale (basert på Ægir IPA)

Kommentar: Basert på Ægir sin oppskrift, men justert ihht lagerbeholdning på humle. Traff ikke helt etter planen på OG heller, så det ble en lettere variant, og ingen sammenlignbar klone. Men den ble god uansett.


 

#26 – Skjelefred

26 skjelefred 

Bryggedato: 20.  Novemeber 2013 (bryggedagsblogg)

Type: English Brown Ale (basert på Kinns Sjelefred)

Kommentar: Nytt forsøk på brown ale, vi baserte oss på Sjelefred fra Kinn, men vlagde den litt spenstigere. Litt høyere på alkoholen og noe mer humle for å balansere dette. Dette var første gang vi hadde vasket og gjenbrukt gjær (fra #24). Dette ble et veldig bra øl.


 

#27 – Stampen

27 stampen 

Bryggedato: 3. desember 2013 (bryggedagsblogg)

Type: Dampøl / Pale Ale (basert på Kinns Dampen)

Kommentar: Enda en slags Kinn klone. En ganske enkel pale ale, hvor vi blandet engelsk og belgisk gjær. Denne blandingen ga en litt spesiell smak, vi var nok langt unna Kinn sin versjon. Ølet ble greit, men ble ikke slik det var tenkt.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..