Juleøltesten 2018

Årets juleøltest ble gjennomført på samme tidspunkt som den alltid blir, første helga i advent. 14 eksepsjonelt drevne og erfarne ølsmakere hadde gått gjennom 11 mnd med intensiv fysisk og psykisk trening for å være i stand til å vurdere årets juleøl på en rettferdig og ytterst kompetent måte. Om du har lest juleøltest på tvilsomme nettsider eller i kulørte ukeblad tidligere kan du trygt forkaste alt du har lest der, her er fasit.

 

 

Årets lineup bestod av 18 sorter juløl, både kortreist og langreist, men et veldig bestemt kriterie er at alle skal være av norsk opphav. Ølene må selvsagt smakes blindt, og serveres derfor anonymisert til de uvitende deltagerene. Digresjon; Om noen lurer på hvorfor aksjekursen til Norsk Hydro får en liten boost hvert år, sammenfallende med når innkjøpsansvarlig handler alufolie til juleøltesten, så har vi ingen anelse om hvorfor dette skjer.

 

Enkelte testdeltagere er så rutinerte og generelt gode på form og farge at selv om flaske/boks er maskert etter alle kunstens regler, så forflyttes innhold over i en spesialbygd serveringsenhet ute av syne for de andre før den serveres, for å unngå preidentifikasjon.

 

Først ut i år ble Slogen Sunnmørsjul, som var tilbake i testen etter karantene i 2017. I fjor gjorde Slogen endelig noen grep på juleølet sitt, og nå er ølet ikke så ille som det har vært (suveren sisteplass både i 2015 og 2016). Noen deltagere klarte fortsatt å identifisere ølet før fasit ble avslørt, men jevnt over fikk det godkjentkarakter av de fleste, og tilogmed noen gode karakterer. De fleste syns smaken var god, men at ølet kanskje ble litt tynt. Snittscore på 3,24 ga 14.plass tilslutt, begge er rekord for utskjelte Slogen.

 

Neste øl ut fortjente også litt spesiell omtale. Om du mangler karamellsaus til puddingen kan den fint erstattes av Amundsen ZYGoat. Egentlig kan du kanskje bare erstatte hele karamellpuddingen med dette ølet. Ole Christian oppsummerte det fint «Oj dæven, her var det mykje rart. Ikkje jul, men god». De fleste har gitt inntrykk av det ble litt for mye av det meste i ølet, og ellers er vi usikre på hva «flytande russebil, søtt som f..» egentlig skal bety Lars..?

 

Testpanelet som alltid i dyp konsentrasjon

 

Som vanlig så inngår både nye øl og nye bryggeri i lineupen, i år var det Nøisom og Hognabrygg som fikk debutere i juleøltestsammenheng. Nøisom sin dobbelbokk klinte likegodt til med en finfin 4.plass. Fin maltsmak, fylde og god balanse går igjen i testskjemaene. Bortsett fra hos Jonas: «Wazzer – tynn – skviip.» Terningkast 3 av 6. Alltid uklar sammenheng mellom tall og tale hos Jonas. Hognabrygg sitt øl var ikke like bra, men 12.plass er heller ikke skandaledårlig.

 

Like bak Nøisom sin dobbelbokk finner vi en annen bokkøl, en ny variant fra 7 Fjell, Admiral von Schneider. Her ble det identifisert at minst en av flaskene kan ha gått sin egen vei og blitt markant dårligere enn de andre. Dette førte til litt uro og febrilsk aktivitet rundt bordet, men Øystein fikk heldigvis roet seg såpass at testen kunne fortsette. Uansett ga et snitt på 4,24 og en fin 5.plass.

 

Et par andre øl er og verdt å merke seg. Cervisiam CHUD, som i likhet med geita fra Amundsen er i kategorien «InstaDiabetes med minst 31 ulike E-stoff og unaturlige tilsetninger», ble i meste laget. I fjor gjorde Cervisiam en hederlig innsats med et lignende øl «Chocolate Salty Christmas Balls» (aka Salty Dwarfballs). Om testpanelets smakspreferanser har modnet noe, eller om Cervisiam og Amundsen rett og slett har skrudd disse ekstremølene enda et hakk opp vites ikke, men her ble det for mye søt kokos. Enda mer kokos enn fjorårets Kokosmakronstout fra Bryggerhuset faktisk. «søt, søt, kokos, søt, kokos, søt» var det noen som sa. «faktisk litt ekkelt» innrømte en annen. Eller som Eivind kort og godt sa. «kokoshelvete». Det må også nevnes at det ble skrevet juleøltesthistorie da en testdeltager, som Lars Christian helst ikke vil at vi nevner med navn, måtte vanne ut ølet for å se om det kunne forbedre smaken, sekundært drukne kokosen.

Apropos Bryggerhuset og Kokosmakronstout, de har en serie med 7 julekakeøl (Lusekatttrippel var først ut om vi husker riktig?), og årets variant var Fiken og Daddel Dubbel. Mulig handicappet av å bli servert helt mot slutten, men småsurt, maltbittert og ubalansert mente testpanelet, snittscore 2,17 og en klar nest siste plass.

 

Helt nederst i år havnet Haandbryggeriet. De har ikke mindre enn 9 ulike typer poljuleøl i år. Testens utvalgte, Nissemor, har ikke vært med i vår test siden 2014, men dette ble ikke noe hyggelig gjensyn. «Beisk», «bitter», «rumpe» er noen av de mer positive omtalene. Ønsker du et juleøl fra Haandbryggeriet i år er det altså 8 andre sorter du bør vurdere før du handler Nissemor.

 

Her ser vi Trond utføre nybrottsarbeid innfor juleølsmaking, stående (!!) ølsmaking. Ole Christian følger fascinert med og venter på at dette skal gå galt.

 

Selv om begge de to siste ølene ble smakt sent i smakingen, så var nok ikke dette den avgjørende faktoren. Kveldens aller siste øl, Ringnes Dobbelbokk fikk et snitt på over 4 og endte på 6.plass sammenlagt.

Et av kriteriene for å få være med er at det skal være årets juleøl. Ekstra modning sidestilles med doping. Til tross for mangfoldinge polekspedisjoner både i øst og vest og nord og sør, og kjempeinnsats fra de ansatte på Moapolet, så var det ikke råd å få tak i God Jul 2018 fra NøgneØ. En juleølsmaking uten å ha med en av forhåndsfavorittene var imidlertid utenkelig, så her ble konkuransereglementet glatt tilsidesatt og vi bidro med å redusere restlageret av God Jul 2017, slik at dere andre kanskje får kjøpt 2018 før jul. 2017 bør imidlertid ingen kjøpe, for her har modningen gått mer mot forråtning. 15. plass på God Jul har aldri skjedd før. «Bøss», «brent hest», «syrlig», «svadasjoko»… nei, her må det skjerpings til.

 

Vi får heller ta en titt på de tre øverste ølene. På tredjeplass kom et litt utypisk juleøl, Geiranger Bryggeri Stabbefonna. God miks av malt og ujuletypisk humlepreg, ga et velsmakende og spennende øl. Kanskje ikke så julete mente noen, men det står nok fint til julemat. Flott øl, og fin score: 4,54. På andreplass kom et av de mest kortreiste ølene, nemlig Aasbakkanes Dobbelbokk. Søt, fyldig, intens, god, sexy, fruktig, julekake, nissesaft. Mange lovord om testens beste hjemmebrygg. Veldig bra jobba Eivind&co! Og om noen lurte så sidestilles hjemmebrygg med poløl og alt serveres i tilfeldig rekkefølge, testdeltagerene vet ikke hva de får, så skåren er høyst fortjent.

 

Så til årets vinner. Også det en bokk. Meget bra juleøl, Fruktig, rosin, moden frukt, karamell, fin mørk rødfarge, strøkent juleøl! Årets testvinner kommer fra Drammen, fra Aass Bryggeri og er Aass Vellagret juleøl. Vi gratulerer med et kjempeøl. Dette ølet har også gjort det bra i tidligere år, men aldri klatret helt til topps. 5,16 poeng i snitt er kjempebra og nest mest i juleøltestens historie.

 

Nok en kjempekveld, der alle bidro med leverkapasitet for å kunne kåre årets beste juleøl. Kommentarene som er nevnt over er selvsagt bare de som slipper gjennom sensuren, testskjemaene legges i en tidskapsel og åpnes om tidligst 100år. Vi andre gleder oss til 29 november 2019 og neste års test!

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..