#27 – Enda en Kinn-klone

I serien «Sambryggeriet prøver å etterligne Kinn-øl» har vi kommet til Dampen. Eller til Stampen som vi kaller vårt øl. Dampen har vært en liten favoritt hos oss begge en stund. Det er et enkelt, men veldig drikkbart øl med god smak. Dampen er kanskje ikke et «ekte» damp-øl i den forstand at det faller litt utenfor definisjonen av øltypen California Common, hvor man bruker lagergjær, og gjærer på en relativt høy temperatur. I fjor en gang delte Espen Lothe hos Kinn oppskriften med oss per mail (takk for det!), så det er den vi har tatt utgangspunkt i. Oppskriften er ganske enkel, 95% pale og 5% Crystal malt. Og så brukes Northern Brewer humle både til bitter og smakshumle.

27-stampenSambryggeriets stamp.

Stampen – Dampøl (-ish)

Est Original Gravity: 1,060
Estimated Alcohol by Vol: 5,5-6 %
Bitterness: 30 IBUs

Malt
6 kg Pale Malt
400 g Crystal Malt

Humle
30 g Northern Brewer (9,2%), 75 min.
20 g Northern Brewer (9,2%), 5 min.

Gjær: Wyeast 1318 London Ale og Wyeast 3787 Trappist High Gravity

 

I den oppskrifta vi fikk fra Espen så sa han at det var Wyeast 1318 som de bruker. I boka «Ølbrygging – fra hånd til munn», så er Espen sitert på «Dersom du har valgt deg ut to gjærtyper, kan du også blande disse, som for eksempel i vår Dampen, der vi har tilsatt like mengder av engelsk og belgisk gjær».

27-gjær1

Det betyr at her må vi gjøre ting vi ikke har gjort før; blande gjær. Her er pakkene som skal brukes. Vi hørte et rykte om at det er 3787 som Kinn bruker som belgisk gjær, så vi satser på at det medfører riktighet. Dette er vel også første gang vi har brukt gjær fra Wyeast.

27-gjær2

Milliarder av engelskmenn og belgiere i skjønn forening. Vi satser på det ikke er noe problem å lage en felles starter av de to gjærtypene.

 

27-korn

Dagens kornbilde er et skikkelig actionbilde! Her er meskevannet varmet opp og kornet tilsettes. Det viste seg etterhvert at oppveingsansvarlig kanskje hadde tatt på seg spanderbuksene i dag, for det ble ganske mye korn og litt for tett i mesken. Men det ordnet seg etterhvert med litt god staking.

 

27-mesk

Vi tenkte å holde oss på 66-67 grader i dag, men vi hadde kanskje litt lav striketemperatur, så det tok litt tid å komme opp i riktig temperatur. På/av knappen på BB30en har forresten tatt kvelden, men heldigvis så er den permanent PÅ og ikke AV, så er det ikke noe problem å få brygget.

 

27-kjøl

Ekstra lang koketid denne gangen, så vi var litt bekymret for om det skulle dampe vekk for mye dampøl under kok, men etter å ha brukt litt ekstra skyllevann så virker det som at dette vikk veldig greit. Litt ekstra vann fikk vi også på gulvet under kjøling, da ene koblingen på kjøleren vår er lekk. Ellers er vi meget fornøyde med kjølingen vår denne kvelden. For en gangs skyld husket vi både å skru av varmelementene på BB30en og fjerne isolasjonen rundt da vi begynte kjølingen. Vanligvis kommer vi på dette cirka halvveis.

 

27-måling

OG måles til ca 1.060 – spot on, og med gode 25 liter i gjæringskaret så er vi fornøyde med dagens innsats. Så håper vi det blir et produktivt samarbeid, og ikke full krig, mellom England og Belgia i gjæringsdunken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..