Juleøltesten 2012

Det nærmer seg jul, og da må vi selvsagt arrangere juleøltest. Testpanelet var sammensatt 9 høyst kompentente fagpersoner, som alle har drukket øl mangfoldige ganger før.

Etter et par raid nært og fjernt så hadde vi 20 ulike sorter som skulle testes. Disse ble delt inn i 2 kategorier. I den første kategorien kom butikkølene, samt to hjemmebrygg. I den siste kategorien finner vi alle polølene. Rekkefølgen innenfor hver kategori ble satt opp tilfeldig.

rekkefølge

rekkefølge-flasker

Etter at rekkefølgen var satt opp ble alle flasker og bokser pakket inn i sølvpapir, slik at testingen kunne utføres blindt. På den måten kunne man unngå fordommer som kunne påvirke resultatet.

fingjengGod stemning fra første stund

Etterhvert som de ulike sortene ble smakt og karakter gitt, så ble sølvpapiret revet av og folk kunne enten nikke gjenkjennende eller riste fortvilet på hodet. Målet var uansett ikke å kjenne igjen akkurat hvilket øl man smakte på, men heller ha en formening om hva ølet smakte og om det var godt eller ikke. I likhet med diverse mindre seriøse juleøltester i riksdekkende aviser så bruker også vi terningkastskalaen (1-6). Etterhvert ble også noen nye terningkast funnet opp, som «4-» og 2+»

 

butikk-res

Resultatene i butikk/hjemmebrygg kategorien

En ganske suveren seier til Kinn Julefred i den første kategorien. På testskjemene kan vi lese kommentarer som «Godt humlet øl», «Fin smak!», «kunne hatt noe sødme», «ok» og «best så langt». På en like klar andreplass kom Slogen Juleøl. Dette var også det ølet som flest mente å kjenne igjen før fasit ble avslørt.

I andre enden av skalaen finner vi juleølene til Hansa og Frydenlund. Boksølet fra sistnevnte ble dermed kveldens dårligste øl.  «Dritsur, lukter piss», «Urinsyre, mandel og syrlig ekkel», «Issa, ikkje mykje å rope hurra for» og «Æsj fy», var noen av de mindre flatterende kommentarene fra testskjemaet. Flere av testpanelets deltagere har normalt et godt forhold til Frydenlunds produkter, så dette var en negativ overraskelse.

skummelJonas etter en overdose med Frydenlunds juleøl.

diskusjon

 

Etter den første kategorien var unnagjort ble det en liten pause med litt fast føde, rydding og klargjøring for andre runde. Vi fikk også sett sambygdingen Stine komme til finalen i Norske Talenter. Stemningen var stigende og forventningene til polølene høye.

 

pol-res

Som forventet var nivået mye høyere blant polølene. CB Juleøl var først ut etter pausen, og testpanelet var umiddelbart positive. Det holdt imidlertid ikke helt inn. Årets testvinner ble Haandbryggeriets Nissefar. «Perfekt balanse, lang ettersmak», «Nær perfekt», «sjukt god lukt», «Hei og hopp», «god i begynnelsen, men forj**** lang ettersmak» og «Smeis, den traff godt» er noen av kommentarene den fikk.

Fullt så bra gikk det ikke for Berentsen Julefnugg, som kom på sisteplass i denne kategorien. Noen av testpanelets kommentarer om denne: «Juleskvip», «OK», «Smakløs, men grei balanse» og den meget beskrivende kommantaren «Æ Ø Å».

stemningLiten tvil om at det var god stemning.

tomgodsIkke alt ølet ble satt like stor pris på…

Til slutt var alle enige om at det hadde vært en gjev kveld, med mye godt og en del dårlig øl. Akkurat slik en juleøltest skal være. Forhåpentligvis kan vi lage en årlig tradisjon av dette. Nå er det bare å legge seg i kø utenfor nærmeste Vinmonopol og forsøke å få med seg noen ekstra flasker Nissefar når dørene åpnes på mandag.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..