Juleøltesten 2015

Like sikkert som at kjerringa kommer på julekvelden er det at Sambryggeriet arrangerer Juleøltesten første helga i advent. Dette årvisse skandalarragementet huser uten tvil det mest kompetente ølsmakerpanelet verden noen gang har sett. Årets testpanel består  av så mye tyngde og bredde at Knoll var nødt å bytte ut hele spisestua for å få plass til alle.

En av reglene i Juleøltestet er at de dårligste ølene fra forrige test får karantene. I år ble dette tolket i videste forstand, noe som medførte at alle butikkølene ble satt i karantene på ubestemt tid. Det har etterhvert kommet så mye godsaker i polhyllene at vi har store nok probler med med å plukke ut et utvalg derfra, om ikke vi skal slite med butikkøla i tillegg. Som en konsekvens av dette så satte KjetilH seg selv i karantene og reiste på sjøen i protest.

 

J15-lineup

Årets utvalgte ble handlet inn, og består av et representativt utvalg av smått og stort, lokalt og nasjonalt. Et par meget kortreiste innslag hadde også lurt seg med. Ægir Ylir og NøgneØs Underlig Jul hadde karantere fra i fjor, og ble dermed aldri vurdert.

 

J15-LineupMaskert

J15-maskert2

Vi tester selvsagt blindt, så flaskene anonymiseres fra topp til bunn.  Testen utføres ved at testdeltagerene bytter på å gå ut til rommet der ølet står, velger seg en sort øl, skjenker over i et par litersmål og kommer inn og serverer testpanelet. Når alle har gjort sin vurdering av ølet,  avsløres det hva som ble smakt. Rekkefølgen blir altså helt tilfeldig, så her kan et øl ha flaks eller uflaks ved å smakes på et gunstig eller ugunstig tidspunkt.

 

J15-snacks

J15-dekket

Snacksen er klar, og lokalet er klar, og det er dermed klart for test!

 

J15-Karane4

Det luktes, smakes, funderes, konkluderes og stemninga er upåklagelig. Ølene sprer seg godt over skalaen, og ikke alt var like godt. Helt nederst i år endte Slogen Sunnmørsjul fra Trollbryggeriet. Dette ølet var virkelig ikke godt i år, og ble slaktet av nesten alle i testpanelet. Den veldig diplomatiske Jonas uttalte forsiktig at han «håpte på å få spy for å få litt godsmak i munnen». Det var ellers lite flatterende kommentarer i resultatskjemaene, og totalskåren endte på et historisk lavmål. 1.07. Testpanelet satte heller ikke særlig pris på Lervigs Jul, det endte på en klar neste siste plass, og de fleste kommentarer gikk på at ølet var vassent og pregløst.

Heldigvis var det øl som utmerket seg i andre enden av skalaen også. Det var ganske tett i toppen i år, og helt øverst endte Kinn Julefred. Dette var også første øl ut i testen, noe som sjeldent er en fordel. God fylde, karamell og god balanse går igjen på mange av kommentarfeltene. Dette ølet vant testen også for to år siden, mens det i fjor ikke var der det burde være. Like bak, og så tett at det garantert er statistisk negliskjerbart kom Ringnes Julebokk. Selv om flere bemerket av alkoholen kom litt mye gjennom, og det nok har godt av lagring, så satte de fleste pris på fylden og sødmen og gode smaker i dette ølet. Like bak de to i teten finner vi NøgneØs Special Holiday Ale, som også høstet mange lovord.

 

 

J15-Resultatliste

Rekkefølgen ølene ble servert i spiller nok dessverre en stor rolle i testen, men det er vanskelig å gjøre dette på en rettferdig måte. Gamle favoritter som fjorårsvinner NøgneØ God Jul og Haandbryggeriet Nissefar ble servert hhv nest sist, og sist i testen, og det er nok ikke usannsynlig at disse kunne fått en litt annen vurdering om de ble servert tidligere. God Jul ble forresten brygget i 2014, og er da sannsynligvis samme øl som vant testen i fjor, men det var flere i testpanelet som konkluderte med at det var (negativ) utvikling på ølet etter at det har stått lagret en plass siden i fjor.

En annen overraskelse var Kinn Tomasmesse som plasserte seg langt ned, til tross for at flere i testpanelet har meget hyggelige erfaringer med dette ølet. Flere har kommentert på alkoholpreget på denne. Kanskje har dette ølet godt av å bli servert alene, og på en mer riktig temperatur?  Andre negative overraskelser var Aass vellagret som hadde en spesiell syrlighet som ingen har smakt i dette ølet før. Lindheim sin whiskyfatlagrede stout, 100 days of juleøl, med kirsebær og eplemost (!!) var det også få som satte pris på.

Øl som ble mer positivt mottatt enn tidligere var Austmann Stille Natt som hadde truffet godt med kryddermiksen i år, og ble kategorisert som et julekakeøl, og Haandbryggeriet Bestefar ble også satt pris på, i alle fall av de som ikke misliker røyk i ølet sitt.

De lokale ølene av tvilsomt opphav plassert seg beskjedent litt ned på lista, det ble tøft å hevde seg blant de profesjonelle i år. Fjorårets sensasjon Aasbakkane Garasjebryggeri hadde fått akutt prestasjonsangst og stilte ikke engang til start i årets test.

 

J15-Karane

Stor stemning i testpanelet, og vi konkluderer med at dette var nok en kanonkjekk juleøltest. Ole Christian ble årets testvinner av deltagerne med suverent høyest snitt på sine karakterer, Den positive gladgutten Jonas utmerket seg i den andre enden med å gi desidert lavest skåre på sitt skjema, og han blir dermed testens taper. Noe som muligens har gått opp for han på dette bildet.

2 kommentarer

  1. Då har eg lest igjennom heile bloggen på eit par, tre dagar… Veldig artig og lærerik lesning. Eg er i planlegging til oppstart av eigen produksjon.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..