#16 – Irish Red Ale

I dag har vi lyst å forsøke oss på en Irish Red Ale. Et søk på Norbryggs forum og Interwebs generelt gar oss mange forskjellige oppskrifter, så til slutt endte vi opp med å forsøke å mekke sammen noe selv. Hvor rødt øl det blir til slutt vil vise seg, men her er oppskriften vi brygger i dag:

 

Red Bastard – Irish Red Ale

Batch size: 25 l

Est Original Gravity: 1,052
Estimated Alcohol by Vol: 5-5,5%
Bitterness: 23 IBUs
Est Color: 28 EBC

Malt
5500 g Pale malt
520 g Münchenermalt, 25 EBC
210 g Pale crystal malt 70EBC
70 g Roasted barley, 1450 EBC

Humle
24 g Challenger, pellets, 60 min.
24 g East Kent Goldings, pellets, 15 min.
24 g East Kent Goldings, pellets, 2 min.

Gjær: White Labs WLP004

Vi har også med en gjestebrygger, Øystein, som har klart å forville seg inn i bryggeriet denne dagen. Øystein har også nylig kjøpt seg en BB30 som han brygger med, så det blir fint å utveksle erfaringer med han etter hvert. Øystein tok også med seg diverse smaksprøver av egenbrygget sitt, som vi koste oss med underveis.

Sirkulasjon

Meskingen går sin gang, og på grunn av dårlig kommunikasjon internt så endte vi med 25 liter istedetfor 23 liter vann til meskingen. Nå blir det ganske fullt i meskekaret, men vi har grei flow gjennom sirkulasjonspumpa så det går fint likevel.

IMG_1823

Dagens nye dings er denne fine bollen, kjøpt på Jernia for en 80-lapp. Det fulgte også med et kjempeflott lokk som er helt ubrukelig til vårt formål.

16-superpatent

Og hva skal vi med denne bollen? Borre 41 små hull i den selvsagt.

 

 

16-dusj

Om det fortsatt ikke er åpenbart hva den skal brukes til så vil dette bildet muligens gi noen hint. Dette er vår nye superskylledings, som sprer små stråler med vann over mesken. Så nå er det slutt på øsing av vann med suppeøse.

16-superskylling

Her ser vi Tott og Øystein i full konsentrasjon under skyllingen. Vi økte også mengden skyllevann denne gangen for å sitte igjen med litt ekstra øl…

16-fullkok

… men vi mistenker Øystein for å ha puttet noen sentralstimulerende stoffer i ølene vi fikk smake på, for kombinasjonen med ekstra meskevann OG ekstra skyllevann tenkte vi ikke noe videre over før vi tok vekk maltrøret og så at vi hadde 31 liter vann i kjelen som har et tydelig MAX-merke ved 30 liter. Men det er som kjent ikke fullt før det renner over, så vi kjører på med koking

.

16-kjoler

Platekjøleren begynte å tette seg denne gangen også med en gang vi sendte kaldt vann motsatt vei. Vi mistenker at det muligens har festet seg noe drit inni, og vi permiterer den inntil vi får tatt en service og mer testing på den. Så da er det frem med spiralkjøleren igjen

16-ikkelekk

Og i dag har vi byttet ut slangeklemmene med skikkelige koblinger, så endelig er kjøleren tett!

 

16-rekord

Etter kjøling tilsatte vi gjær og oksygen. Mer enn 26 liter ble det til slutt denne gangen. Ny sambryggerirekord i øl! OG måles til 1.053, så vi har truffet ganske bra på oppskrifta. Det virker som vi har fått en veldig stabil effektivitet på 72-74% på de siste bryggene, så det er vi fornøyde med.

 

4 kommentarer

 1. Hei! Klarer dere å holde jevn mesketempertur med Beer Brew 30? Slår dere av varmeelementene under mesking siden dere bruker liggeunderlag?

  1. Hei!

   Vi prøver å få jevn temperatur ved å sirkulere vi hele tiden mens i mesker, og med å isolere med liggeunderlag. Vi slår periodevis av varmeelementene helt ja, men sjelden mer enn 10-15 minutter. Vi har også en effektregulator som hjelper oss å ha enda lavere vedlikeholdsvarme på.

   Vår erfaring er vel at det uansett er ganske store temperaturforskjeller på ulike steder i mesken, spesielt når vi har mye korn. Dermed blir det vanskelig å måle riktig også.

 2. Jeg har en Bratberg kompaktbrygger, den har tilsvarende samme volum som deres BB30, så lurer på hvordan erfaringen ble med den nye superskylleren? Tenkte stjele ideen dersom dere ble fornøyd. Hvilken diameter på borret brukte dere, og var 41 hull ok?

  1. Vi er superfornøyd med patentet, uten at vi kan påvise noen økning i meskeeffektivitet. Vi kan derimot skilte med bedre effektivitet hos bryggerne siden vi slipper å stå med suppeøsa vi brukte tidligere.

   Husker ikke diameteren på borret, men den er ganske liten. Bedre å lage det for lite og så utvide senere enn å lage for store hull. Vi har heller ikke noe belegg for at 41 hull er særlig bedre enn 39 eller 45 🙂 Poenget er å spre vannet mest mulig utover mesken, samtidig som at skyllingen ikke skjer for fort.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..