Juleøltesten 2016

13 karer, 21 sorter juleøl, 1 oppdrag; finne årets beste juleøl. Selv med et par sjukdomsforfall så var det som vanlig et særdeles oppegående testpanel som var mer enn klare for oppgaven. Lykkelig uvitende om hva innkjøpsansvarlig hadde funnet på i år stilte de utstyrt med penn, papir, og pågangsmot.

 

j16-lineup

Metodikken var som tidligere år, flaskene var anonymisert så godt som mulig, og satt på kjøkkenet. En heldig utvalgt gikk ut, valgte en sort, skjenket over i en karaffel, og tok med seg tilbake i testlokalet for å dele ut til resten. Først etter nøye vurdering og karaktersetting ble fasit avslørt.

 

j16-faglig

OleB stod for kveldens faglige program, og hadde valgt temaet «bløtdyr».

Det som egentlig skulle være 18 sorter, hadde plutselig blitt til 21 sorter da testen startet, av ulike årsaker. Lokale øl har naturlig nok en lavere terskel for å få bli med i testen. Etter at alt var handlet inn så fikk vi mulighet til å få en sniksmak på Helvetesjølet fra Geiranger Bryggeri, en quadruppel som er det nærmeste de kommer et juleøl i år. Dette ølet er enda ikke å få tak i på Vinmonopolet, men på mystisk vis dukket det opp noen flasker likevel. Dessverre så ble halvparten av testflaskene forhindret av et ras, slik at mengden øl som skulle fordeles ble noe beskjeden. Uansett morsomt å få smakt denne, og kudos til de som var involvert for å få til dette!

j16-shots

Ikke akkurat standard quadruppel-glass..

Et annet lokalt øl som sneik seg med i år var Slogens Sunnmørsjul. Etter rekorddårlig prestasjon i fjor, så skulle ølet egentlig ha karantene fra årets test. Ølet ble imidlertid tvunget med av en overivrig testdeltager som påstod å ha innsideinformasjon om at ølet var mye bedre i år, og dessuten så ville det være meget interessant å servere Slogenølet blindt til ellers forutinntatte testere som nå ikke forventet å finne Slogen i årets lineup. Mer om hvordan det gikk senere…

 

j16-gjeng

Ingen ting å si på stemingen rundt bordet

Noen hjemmebrygg hadde sneket seg med i år også. Disse fordelte seg fint litt over og litt under midten. LESCelig jul kom høyest av disse med en 9.plass sammenlagt. De fleste synes dette var et godt øl, men flere kommenterte at litt mer fylde og kropp kunne tatt ølet enda høyere. Det  hjalp nok heller ikke at det ble smakt like etter Kinns Tomasmesse på 10+%. Sambryggeriet+Gjøken sin Sju Sorter Jul – oaked, fikk noe mer sprikende tilbakemeldinger. En skikkelig dose peated malt, og whiskymarinerte eikespon i gjæringskaret, ga for mange et for kraftig røykpreg og fine kommentarer om båløl, speiderkapper og sutting på brent treverk.

Selv om vi hadde styrt unna flere av de mest utradisjonelle juleøltypene (juleIPA osv), så var årets testutvalg noe mer variert enn tidligere om man ser på øltypene. Det var flere belgiske typer med i årets test, og ikke alle i testpanelet er like begeistret for denne ølstilen. Best av de belgiske var Kinns Tomasmesse (5) og nyheten Nøgne Ø Julequad (6). Sistnevnte øl var en skikkelig søtsak, som bør nippes, ikke drikkes. På de nest øverste plassene kom flere av forhåndsfavorittene; fjorårsvinneren Kinn Julefred (4), Ringnes Julebukk (3) og NøgneØ God Jul (2). Sistnevnte ble smakt nest sist, men det forhindre ikke en meget god karakter. Helt på topp fant vi litt overraskende en nykommer. Vinternatt fra Grim&Gryt traff de aller fleste i testpanelet, og var en god miks av malt, mørke smaker, krydder og god fylde. Dette holdt til en klar seier i årets test, well done G&G!

 

Hvordan gikk det så i motsatt ende? Nykommerne Kinn Eld (18), Cervisiam Hans Trapp (19) og Jul på Tonga (20) imponerte ingen. Og helt nederst? Joda, Slogen igjen. Nå snakker vi nok livstidskarantene på ubestemt tid. Det er godt mulig dette ølet er brukendes til noe, men når det smakes opp mot mye annet godt faller det helt igjennom. Eller «Offa», som flere noterte i testskjemaet sitt.

resultat

De mer kulørte beskrivelsene egner seg verken på trykk eller til muntlig gjengivelse, så disse legges in en tidskapsel for ettertiden. Alt i alt virket seg som de fleste var fornøyd med både årets øl, og med årets test. Fasit er herved lagt ut!

 

j16-brikker

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..