Parallellbrygging

Da skal årets to sommerøl brygges. Det første er et gjenbrygg av påskeølet som vi var godt fornøyde med, og det andre brygget blir en American Pale Ale, også den basert på en tidligere oppskrift, men vi justerer litt på humleskjemaet. Vi tenker å meske ferdig det første brygget i BB30en før vi tapper over i den nye kokekjelen for kok og kjøling, og så begynner vi samtidig med ny mesking i BBen.

 

Jonsokøl

Batch size: 25 l

Est Original Gravity: 1,055-ish
Estimated Alcohol by Vol: 5,55%. Cirka.
Bitterness: 31 IBUs
Est Color: 22 EBC

Malt
5500 g Pale malt
500 g Hvetemalt
300 g Pale crystal malt 75 EBC
60 g Chocolate malt  1200 EBC

Mesketid 60min på 66c

Humle
20 g Northern Brewer, pellets, 60 min..
20 g Cascade, pellets, 15 min.
10 g Citra, pellets, 15 min.

Tilsetninger
40-50 g revet appelsinskall (3 appelsiner)

Gjær: Safale Us05

 

21-meskMeskingen går strålende

Dagens kornbilde er en luring, her er kornet nemlig undercover. Et tjukt skumcover. Det er litt høyt trykk på meskesirkuleringsmanifolddingsen, noe som skaper litt vel mye skum. I tillegg er det fortsatt noen hull som tetter seg innimellom. Her må vi nok utvide igjen. Men bortsett fra dette så opplever vi at meskingen går mye bedre nå. Det er lettere å ha jevnere temperatur i mesken når vi får sirkulert på full guffe.

21-flyttekokende

Etter å ha mesket ut så kommer dagens første utfordring; hvordan få varm vørter over i nytt kar uten å splasje for mye med vørteren? I følge diverse lærebøker så er det fy-fy å få oksygen inn i varm vørter. Oksygenet binder seg til forskjellige saker i vørteren, og når disse forbindelsene brytes ned, kan fettsyrer og alkoholer bli oksidert. Dette kan resultere i usmaker («pappsmak»). Dette er omdiskutert i hjemmebryggekretser, men vi velger å ikke ta noen sjanser og tapper rolig gjennom en slange vi stjelt fra platekjøleren.

21-brennerGassbrenneren rigges opp…

21-flamme…og antennes!

Åpen flamme på vaskerommet er gøy. Fint at Fru Bryggerisjefen ikke er hjemme. Vi legger noen steinheller under brenneren slik at ikke gulvet blir altfor varmt.

Så setter vi i gang med neste brygg. Dette er en APA som vi har brygget før. Første gangen brukte vi Cascade+Citra, den andre gangen brukte vi Nelson Sauvin+Citra. Litt uenighet om hva vi likte best, og da ble løsningen basert på humlebeholdningen. Vi har nemlig litt knapt både med Cascade og Nelson, så da blir det denne gangen Cascade+Nelson Sauvin+Citra. For å fordele humlerestene ut på de forskjellige stegene blir humleskjemaet latterlig komplisert, så dette er ikke noe som nødvendigvis bør kopieres til minste detalj senere.

 

We(s)t Coast APA

Est Original Gravity: 1,055
Estimated Alcohol by Vol: 5-5,5%
Bitterness: 29 IBUs
Est Color: 14 EBC

Malt
5 kg Pale Malt, Maris Otter (6 EBC)
350 g münchenermalt, 25 EBC
400 g hvetemalt,
350 g pale crystal malt, 70 EBC

Humle
10 g Nelson Sauvin, pellets, 60 min.
6 g Nelson Sauvin, 15 min.
15 g Citra, pellets, 15 min.
7 g Cascade, pellets, 15 min.
20 g Citra, pellets, 2 min.
10 g Cascade, pellets, 2 min.
10 g Nelson Sauvin, pellets,  2 min.
3 g Citra, pellets, tørrhumle fra dag 5
20 g Cascade, pellets, tørrhumle fra dag 5
Gjær: White Labs WLP001

 

Da gjærstarteren med WLP001 skulle tas ut av kjøleskapet for å tempereres litt så virket den mildt sagt funky, så den ble til vår store sorg tilsatt i avløpet og ikke i vørteren, heldigvis har vi noen ekstra pakker US05 liggende.

21-parallell

Det første brygget har fått kokt og kjølt seg ned, og tappes over i gjæringsdunk. Da får vi også testet enda mer nytt utstyr; et refractometer kjøpt på ebay for en drøy 120-lapp. Fordelen med et refractometer sammenlignet med en oechslevekt er at vi trenger bare noen få dråper veske for å en måling. Vi slipper også å ta hensyn til temperatur.

21-refractometerTott tar en kikk i refractometeret…

21-brixpale…og dette er det han ser.

Vi har ikke fått en OG på 1.015, observante sjåarar ser at her måles det med en annen skala; Brix. For å oversette til vår vanlige skala må vi konvertere, feks ved denne tabellen. dermed blir 14,5 Brix til en OG på ca 1.059. Effektivitet på over 75% liker vi. Denne gangen tuller vi ikke med vanntilsetninger i det hele tatt, så da blir det kanskje et litt sterkere øl.

21-luckyjack

Vi hopper så tilbake til APAen, og tar oss likegodt en smaksprøve av en annen APA – Lucky Jack fra Lervig. Ikke ofte man finner så smaksrike øl i butikkhyllene!

 

21-varmslange

For å sterlisere spiralkjøleren så setter vi denne ned i den kokende vørteren de siste 10 minuttene før kjøling. I dag lærte vi at det ikke er så lurt å ha de tomme vannslangene koblet på kjøleren mens denne kokes. Plastslangene likte visst ikke så godt varmen.

 

21-brixapa21-oechsleapa

Ny måling med refractometeret vise drøye 14 brix på APAen, kanskje litt mer. For moro skyld tester vi også med oechslevekta, målingene er ganske like, OG på 1.058.

 

21-trub

Heller ikke på APAen tilsatte vi vann, men vi tilsatte rikelig med trub. Trub i gjæringskaret er det også delte meninger om. Vi velger å lytte til de som sier at det ikke gjør noe med smaken på ølet, så da tar vi over det aller meste fra kokekaret over i gjæringsdunket. Vår erfaring er at dette bunnfaller fint etter gjæring uansett så da får vi mest mulig øl til slutt ved å gjøre det sånn.

Heldigvis er det ikke lengre sommer ute, så gjæringsdunken som må stå i romtemperatur får nok levelig temperatur under stormgjæringen i alle fall.

To timer ekstra varte bryggedagen i dag, men så fikk vi dobbelt så mye øl ut av det. Nå gleder vi oss til all flaskevaskingen om et par uker.

 

 

 

 

 

 

 

 

3 kommentarer

 1. Vil først og fremst takke for strålende blogg, jeg er fast leser…

  Lurte litt på hvordan effektiviteten på gassblusset var, går med tanker om å kjøpe akkurat samme selv?

  1. Hei

   Takk for hyggelig tilbakemelding. Vanskelig å si noe om akkurat hvor god effektiviteten er, i vårt oppsett trenger vi kun å få temperaturen på 30 liter opp i koketemperatur etter utmesk. Dvs fra 80 til 100 grader. Til dette duger den fint. Også enkel å regulere effekten for å få ønsket kok. Fikk ikke noe svidd guffe i bunnen på kjelen heller.

   Vi testet vel såvidt på forhånd med oppvarming av kaldt vann fra springen, og konkluderte vel da med at vi nok ikke fikk den oppgitte 7kw effekten, er nok mye varme som slipper ut på sidene.

   1. Det er samme behov som jeg har, oppvarming etter utmesk.
    Hadde 28 liter vørter direkte fra mesk (70-80 grader) til oppkok på induksjonstopp 2300W. Det gikk jo tålig bra, tar ikke såå lang tid.
    Vurderer også en frittstående keramisk plate, eller induksjon. Litt mer kjøkkenvennlig enn gassbluss. WAF er jo en viktig faktor 😉

    Får se hva jeg ender opp med, takk for tilbakemelding.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..