Juleøltesten 2020

Det sikreste tegnet på at det snart er jul er at juleølet skal gjennom den tøffeste testen av dem alle, Sambryggeriets Juleøltest. I følge tradisjonen som stammer fra flere tiår tilbake, så utføres testen siste fredagen før første søndag i advent. I år ble testen skandaløst nok fremskyndet en uke, noe som skapte logistiske problemer for enkelte testdeltagere, men med prioriteringen i orden så kunne 15 mann stille nyvasket og høyt motiverte til årets test.

Et annet grovt tradisjonsbrudd dette året var bytte av lokale. Siden uforstandige byfolk ikke klarer å oppføre seg, så har vi fått nasjonale retningslinjer for smittevern vi må forholde oss til. Vi flyttet derfor årets test til et leid lokale med god plass, handlet inn sterkealkohol til utvendig bruk, og utarbeidet testprotokoller for reduksjon og desinfisering av felles kontaktflater.

Det lokale ølpolet etter at innkjøpsavdelingen hadde utført årets innkjøp

Oppskrift

  • Juleøl i passende antall og mengde. Inntil 2 liter per mann er passende, avhengig av alkoholstyrke.
  • 40 meter alufolie
  • 3 kg spekemat
  • Noen poser potetgull
  • Sjokolade eller annen passende snacks
  • Noe nattmat
  • Et tvilsomt testpanel

Ingrediensene blandes etter eget forgodtbefinnende

For vår del så velger vi å kombinere de to første ingrediensene, gjerne dagen før.

For de som ikke har utpreget klarsyn eller andre overnaturlige evner så anbefaler vi også å plassere et kjennemerke på toppen av ølcontaineren som både anonymiserer eventuelle kjennemerker på toppen, og også hjelper skjenkeansvarlig til å plukke øl av samme sort.

Ønsker man å gjøre anonymiseringen komplett så kan man velge et serveringssted som har valgt alufolie også som hovedinspirasjon for innredningen.

Prosedyren ble som alltid at en person (spritet seg), valgte en sort øl som ble helt over i (nyspritete) serveringsmugger ute av syne for resten, serverte de andre og sørger for at (nyspritete) vannmugger var fylt og deltagernes vannglass også var fulle.

Atle tok skjenkeløyvet sitt meget alvorlig, og kunne demonstrere både rask, hard og lang skjenking i løpet av kvelden.

Når alle øl er anonymisert kan rekkefølgen ha mye å si. Spesielt gjelder dette de alkoholsvake ølene. Tilfeldigvis, og heldigvis, var alle de fire første ølene i den nedre delen av alkoholsjiktet. Aller først ut var Kinn med klassikeren Julefred. Denne var tidligere en favoritt hos mange i testpanelet, men har skuffet litt i senere tid. Det gjorde den også i år. Servert litt for kaldt (hvem hadde trodd at alufolie rundt flaskene hadde en isolerende effekt??), og flere mente den ble for tynn, tam, med preg av malt og litt karamell.

Neste øl ut skulle bli en overraskelse på mange måter. Slogen Sunnmørsjul hadde egentlig karantene i år etter en dårlig plassering i fjor. Innkjøpskomiteen hadde derfor utelatt denne fra årets lineup. Ingen husket imidlertid å kroppsvisitete el Presidente i Slogens Fanclub avd Stordal, OleC, slik at flasker ble smuglet inn (sannsynligvis rektalt) og plassert i lineupen. Den andre overraskelsen var at ølet faktisk ikke var så ille i år. God på lukt og smak, noe søtere enn det forrige ølet, og det skulle ende med et snitt på 4,08 og personlig rekord med 8.plass til slutt for Slogen

Apropos snitt, det var i forkant stor spenning knyttet til om snittkarakteren i år ville fortsette den positive trenden de siste årene. Tallknuserne hadde sett en sammenheng mellom snittalkoholstyrke og snittkarakter, og i årets lineup så hadde alkoholsnittet sunket med markante 0,02%. Ville snittkarakteren også synke nå?

Testen gikk videre, og de neste to ølene skuffet begge. Geiranger Bryggeri – Stabbefonna hadde mer humlesmak og bitterhet enn del fleste andre i testen, og falt lite i smak denne gangen. Kveldens første debutantbryggeri Bådin med sin fatlagrede Jul på Helgeland var heller ikke kveldens høydepunkt, faktisk tvert imot*. Grumstete, med en slags kunstig fruktsmak («mygla mandarin», «pærebrus», «off…») og et tydelig whisky/fatpreg ga dårligst uttelling hos nesten samtlige* . Snittkarakter 2,57 ga sisteplass til Bådin.

* En annen debutant, som vi velger å anonymisere med hensyn til vær-varsom plakaten, la oss kan kalle han «Nils», likte imidlertid denne godt. «Nyydla!, kokosrosin, blir knapt bedre». Terningkast 5,0.

Etterhvert kom flere gode øl, og gjengen på enden av bordet ble såpass euforiske at samtalen gikk over til håndsignalering. Her forteller Øystein at han likte meget godt øl nr 5, en annen debutant, Salikatt – Theokars Jul. En kraftig og søtlig stout på hele 12%. Som alle kan se så signaliserer Lars Christian tilbake at han er litt uenig, men de aller fleste likte dette ølet. 4,26 i snitt holdt til 5.plass til slutt. Finfin debut av Salikatt. De skriver selv på Untappd at «NB! Theokars Jul er et stort ol og kan bli for meget for utrente ganer». Det kan nok være derfor at utrente «Nils» rangerte dette ølet sist på sitt skjema («nesten litt kvalmande»)

Svaksynte Trond, som glemte brillene sine på fjorårets juleøltest, prøver desperat å tolke hva døveforbundet på enden av bordet egentlig kommuniserte på forrige øl.

Så kom overraskelsene på løpende bånd. En av forhåndsoutsiderne, NøgneØ – JuleQuad 2020, ble sannsynligvis skadelidende av å komme like etter en tung stout. Tilbakemeldingene gikk fra dårlig til middels, og de fleste var negative. Definitivt et øl som bør smakes om igjen alene, for denne kvelden ga snittet 2,82 nest sisteplass. Skuffende av et øl som flere har gode erfaringer med.

Men Nøgne Ø skal man ikke avskrive så lett! Litt etter kom et nytt øl fra NøgneØ som slo oss i bakken.

Jonas etter å ha blitt slått i bakken av NøgneØ – Ekstra God Jul

Testens sterkeste øl var en nykommer, Ekstra God Jul fra NøgneØ. Hele 13,5%! Sterk, søt, Jaddda, OMG, balansert, deilig, kaffi og oh lala. Testkjemaene er fulle av lovord. Øystein klinte til med terningkast 6, (muligens det første i Juleøltestens historie?) og umiddelbar polbestilling. Eivind var heller ikke langt unna med sitt terningkast 5,9.

Apropos terningkast, flere av oss registrerer normalt øl på appen Untappd, som benytter seg av sin egen skala. Øystein har som fast jobb å sette opp konverteringsskalaen, og da det på et tidspunkt så ut som at testen i år skulle gå uten han ble skalaen kopiert fra fjorårets testskjema og integrert på baksiden av testskjemaet. Her ble det også gjensyn med nissen som forsvant fra skjemaet under fjorårets formatendring.

En snodig konsekvens av kombinasjonen nisse på baksiden av arket, Atles varierende skjenkeegenskaper og enkelte testdeltageres faste rutine med å strø om seg med kjønnsorgan på testskjemaet kom plutselig til syne; en liten Nissetiss Surprise fra E*** sitt testskjema.

En gunstig konsekvens av nytt lokale var proffe kjøkkenfasiliteter som muliggjorde simultansteking av 24 pizzaer samtidig.

Testen gikk videre, og øl som har gjort det godt tidligere innfridde også i år. Haandbryggeriet Fatlagret Julestout (6.plass 4,20), og Ringnes Julebokk (4.plass 4.41) er sikre kjøp også i år.

På tredjeplass kom en annen nykommer, Ægir Julebokk, som med 4,43 i snitt snek seg inn like foran Ringnes. Et bokkøl som kanskje ikke utmerket seg i noen ekstrem grad, men balansert og god fylde, hint av kaffi og nok alkohol til å gi litt motstand, var noe alle satte pris på, og da blir snittet også bra.

De to hjemmebryggene i årets test ble begge smakt ganske sent på kvelden, og ble muligens skadelidende av det. Begge to kom imidlertid unna med greie skussmål, selv om snittet gjør at de kom litt ned på lista i år. Sambryggeriets Feil Jul (snitt 3,74) endte til slutt langt foran årets versjon av Grabukk fra Aasbakkane Garasjebryggeri (snitt 3,73). Det ble umiddelbart fremlagt påstander om både valgfusk med forhåndsstemmer og poststemmer, samt trusler om umyndinggjøring av enkelte i testpanelet, men om ikke det kommer noen rettslige etterspill her så blir dette stående.

For å få fred til å bedrive seriøs juleøltest ble OleC og Jonas kastet ut etterhvert, og måtte vente ute til de voksne var ferdige inne.

Kveldens siste øl ble et høydepunkt for de fleste. I år har Nøgne Ø – God Jul funnet tilbake storformen. Selv om kommentarene på dette stadiet av testet er delvis sensurerte eller rett og slett uleselige, så var det mye lovord om årets versjon. Søt, røstende elementer, kaffi, lakris, god malt, smooth operator. Flott øl i år, et snitt på småpene 4,57 ga 2.plass totalt.

Og førsteplass? Som navnet sier, Ekstra God Jul var i en klasse for seg selv i år. Poengsummen ble rekordhøye 5,30. Vi gratulerer både oss selv og NøgneØ med innsatsen i årets test.

…og for de som lurer på hvilken konsekvens det hadde at snitstyrken var 0,02% lavere enn i fjor; snittkarakteren gikk ned med 0,01, fra 3,86 til 3,85. Selvsagt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..