Bryggekveld på jobben

Siden vi ikke har ølbrygging som jobb, så får vi nøye oss med å brygge øl på jobben. Knoll og Tott inviterte derfor sine kollegaer til ølkveld i kantina på jobb. Her skulle vi ha et lite bryggekurs, og samtidig få smake på noen av våre tidligere brygg. Responsen var så stor at vi i tillegg måtte handle inn litt ekstra øl.

Vi bestemte oss for å brygge en enkel og grei øl denne gangen, og da ble det en variant av Pale Alen vi har brygget noen ganger tidligere. Denne oppskrifta er justert litt både på farge og maltsammensetning, og litt for seint fant assisterende bryggeriassistent Knoll ut at humleskjemaet tatt fra hukommelsen var en tanke sprekere enn det vi hadde tenkt i utgangspunktet. Men godt øl skal det bli uansett.

 

Pale Ale

Batch size: 25 l

Est Original Gravity: 1,052
Estimated Alcohol by Vol: 5-5,5%
Bitterness: 35 IBUs
Est Color: 22 EBC

Malt
5500 g Pale malt
400 g Hvetemalt
200 g Pale crystal malt 70EBC
200 g Caramel malt mørk, 75 EBC
42 g Weyerman Carafa Special III 1500 EBC

Mesketid 60min på 66c

Humle
25 g Northern Brewer, pellets, 60 min.
25 g Cascade, pellets, 15 min.

Gjær: Safale Us05

 

17.utstyr

En billast med bryggeutstyr trilles inn i kantina og settes på plass. Vi var litt spent på om strømkursene i kantina ville holde, så vi måtte ha et lite testoppkok i BeerBreweren på forhånd. Testen gikk heldigvis fint.

 

17.brygging

Allerede da kornet tilsettes har gjestebryggerne våre tatt helt over brygginga. Geir Aksel tilsetter siste rest av korn, og Brede rører forsiktig med den store bryggeskeia.

 

17.forelesning

Mens kornet meskes, så får ølkvelddeltagerne meske seg med kortreist pizza og litt god drikke. I tillegg til fast og flytende føde, så blir det også åndelig føde i form av litt ølteori. Det er som kjent ikke noe skikkelig kurs uten at man har en altfor lang Powerpoint-presentasjon. Vi presenterte litt egenkomponert faglig stoff om bryggeprosessen, ingrediensene og om ulike øltyper. Underveis ble det også presentert og prøvesmakt på en del av våre ølene vi har brygget tidligere, blant annet verdenspremiere på Smash IPAen vi brygget i januar. Som ventet ble mottagelsen blandet på et så humlepreget øl, men smaken var egentlig ikke så ille som enkelte hadde fryktet.

17.diskusjonTilbake til bryggekjelen og klar for koking og humletilsetting

17.benkenVi viste frem ulike ingrendienser og utstyr til brygging og flasking

17.drikkeNoen av ølsortene som ble smakt i løpet av kvelden.

Etter litt sykdomsforfall og andre dårlige unnskyldninger endte vi opp med 12 deltagere på denne ølkvelden. Planen var at vi skulle fordele det ferdige ølet på de som var med å brygge, men underveis ble det besluttet å donere hele batchen til neste firmafest slik at flere får smake. Til slutt ble det 23 liter i gjæringskaret, og OG ble målt til 1.055.

Tilbakemeldingene vi fikk på arrangementet underveis og i etterkant var utelukkende positive, og det var tilogmed et par som ymtet frempå ønske om å begynne å brygge selv. Muligens tør de ikke si noe annet, men vi konkluderer uansett med at kvelden var en suksess. Så får vi krysse fingrene for at ølet følger opp og blir supergodt om noen uker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..