Det nærmer seg jul, og media på interwebs og i papirform er fulle av såkalte juleøltester. Fake news selvsagt, det finnes bare en ekte juleøltest, og det er vår. Hvordan har vi så gått frem for å kåre årets beste juleøl? Same procedure as last year. For eventuelle nye lesere, så kan vi ta en kjapp oppsummering på hvordan vi lager juleøltest i 3 enkle steg:
- Handle inn et assortert utvalg med norske juleøl. Basert på årevis av erfaring, så er det kun poløl det er verdt å bruke leverkapasitet på. Her er både små og store bryggerier representert, noen lokale øl må være med, noen gjengangere blir det selvsagt fra år til år, men også en del debutanter som ingen aner hvordan smaker må være med.
- Skal testen ha et snev av troverdighet, så må alle fordommer til livs. Ølet må smakes blindt, og ingen andre enn innkjøpsansvarlig vet hva som skal smakes. Ølet pakkes inn i alufolie og korkene anonymiseres også. Suppler også med mengder av snacks. Spekemat, julekaker, potetgull, sjokolade og julemarsipan osv
- Inviter en gjeng tvilsomme venner for å bedømme ølet. La de bytte på å hente en sort øl, som smakes, vurderes og bedømmes før det blir avslørt hva som ble smakt.
#metoo
Apropos tvilsomme venner, etter fjorårets skandale der Slogen Sunnmørsjul hadde sneket seg med selv om den hadde karantene, så måtte vi i år gå hardt til verks. Ronnys Vakt&Vaselinservice ble leid inn for å forhindre en ny skandale. Her må Ole Christian, el presidente i Slogens Fanclub, gjennom utvendig og innvendig visitasjon på sjekkpunkt Magerholm før han fikk innreisetilatelse til bygda. Dette ble vellykket, og vi kunne gjennomføre testen uten ubudne gjester. Nå skal vi ikke snakke stygt om de som ikke er tilstede, for årets versjon av Slogen Sunnmørsjul er et helt annet øl enn de foregående årene, og faktisk ganske godt i år. Men regler er regler, og karantene er karantene.
Hvordan gikk det så i selve testen? Det skulle vise seg å bli en utrolig spennende test, med ørsmå marginer. En gruppe på 7 øl skilte seg ut i positiv forstand, og et øl skilte seg klart ut i bunn. Helt nederst kom et lokalt innslag, Baatbryggeriet fra Vestnes sin «Juleferga«. En snittkarakter på 1,20 og beskrivelser som «skvip», «kjip» og «såpevatn» er ikke mye å skryte av. Og da har vi kun tatt med de snille beskrivelsene.
Her forsøker Jonas desperat å bortforklare egen innsats etter å ha servert Baatbryggeriets Juleferga. Et forslag om å gi både Baatbryggeriet OG Jonas karantene fra neste års test ble tatt godt i mot av alle.
Årets store skuffelse havnet på nest siste plass. Ringnes Julebokk har som regel havnet høyt på listene, men i år var det noe merkelig med denne. Snittskåre på 2,74 er ikke elendig, men ølet holdt ikke vanlig standard ifølge testpanelet. Mulig trenger det litt mer lagring? Eller var testpanelet litt bedøvet av Kinn Tomasmesse som ble drukket like før? 16.plassen er uansett et trist faktum.
Ganske jevnt mellom snittkarakterene for ølene mellom 10. og 15. plass. Haandbryggeriets to bidrag ligger både på topp og bunn i denne pulja, og årets eneste hjemmebryggede bidrag finner vi også her. En noe fersk lakrisporter fra Aasbakkane klatrer nok høyere på karakterskalaen etter litt lengre modning. Midt på treet i år var Kinn Tomasmesse (8.) og nykommeren Ægir Eldir (9.)
Så til toppølene, det skulle vise seg at de var mindre enn en tiendedel som skilte topp 5, rekordjevnt altså. På 5.plass finner vi Aas Vellagret juleøl, et øl de fleste synes var velsmakende og hadde en god balanse. Fjorårsvinner Vinternatt fra Grim&Gryt kom også høyt oppe i år, men heller ikke i år oppfører flaskene seg slik de skulle. Innholdet 3 av 4 flasker kom ut av seg selv etter åpning. Synd, for ølet smakte egentlig ganske godt. God fylde og fin balanse mellom sødme, bitterhet og noen røstede elementer.
«Ubalanse i væska» – Vinternatt fra Grim&Gryt
På tredjeplass finner vi en nykommer. Gjertruds Vintervarmer fra NøgneØ er den kommersielle utgaven av ølet som vant NM i Hjemmebrygging før i år. En dobbelbokk med godt maltpreg og sødme, noe alkoholpreg men innafor hos de fleste. Noen få tusendelers poeng foran Gjertrud finner vi årets andre deltager fra NøgneØ, klassikeren God Jul. Litt mer humle og brentpreg enn de fleste andre ølene i årets test, men med en fin fylde som balanserer fint.
Helt på topp i år finner vi en annen debutant, en imperial stout med sjokolade, vanilje og kaffi. Selv om vi har luket ut de mest utypiske «juleølene» i innkjøpsprosessen, så gikk diskusjonen livlig rundt bordet når dette ølet ble smakt. Dette er et meget godt øl, men er det et juleøl?? Nei, mener noen, NEI!!! mener en småamper Øystein, mens andre peker på at det lille klistremerket noen hadde festet på boksen med teksten «juleøl» var nok til at ølet er kvalifisert. Uansett så var overdosen med sjokolade og kaffi noe som åpenbart falt i smak, så vi gratulerer Rebel King fra Amundsen med seier i årets test!