Batch#26 – Vi brygger brunt

«I kjøleskapet hjemme er det øl» synges det i en gammel Jokkelåt. I vårt tilfelle så står det ølgjær i kjøleskapet hjemme. Vasket etter alle kunstens regler og klar til dyst. Problemet er bare at når vi skal brygge så er det alltid noe som dukker opp. Da vi endelig hadde spikret en dag, og satt gjæra på magnetrøreren for litt revitalisering, så blir Tott beordret til Tromsø på jobb. Tromsø liksom… useriøst. Vasket gjær har ikke ubegrenset levetid, så hvordan dette skal gå blir interessant. Vi satser på at den lille starteren underveis har holdt liv i nok celler til at dette går greit.

Dagens brygg blir en Brown Ale, etter oppskrift fra Kinn Sjelefred.

 

Kinn Sjelefred – Brown Ale

Est Original Gravity: 1,058
Estimated Alcohol by Vol: 5,5-6 %
Bitterness: 30 IBUs

Malt
5,3 kg Pale Malt
300 g Crystal Malt
270 g Dark Crystal malt
240 g Amber Malt
150 g Pale Chocolate Malt
50 g Chocolate Malt

Humle
50 g Fuggles (5,5%), 60 min.
30 g Fuggles (5,5%), 15 min.

Gjær: White Labs WLP002 English Ale

 

26-nypumpe

Nytt utstyr denne gangen. Vi har endelig fått erstatningspumpe fra olbrygging.no. Den første generasjon pumper derfra var mildt sagt ikke noe å skryte over, begge pumpene vi fikk derfra har vi hatt problemer med. Dette er en helt annen modell, så vi krysser fingrene for at denne er bedre.

26-kornkassa

Mens Tott kobler på den nye pumpa så finner Knoll frem maltkassa. Hele 6 forskjellige malttyper i denne oppskriften. Vi har tilpasset oppskriften litt, i den opprinnelige oppskrifta så skal vi få en OG på 1.048. Vi tilsetter litt ekstra korn siden vi ikke trenger å bekymre oss for å få ølet innenfor butikkstyrke, og siden vi ikke alltid treffer med utgjæringen så er det greit å ha litt ekstra å gå på.

26-palechoc

Dagen kornbilde: Ny maltsort. Pale Chocolate (til høyre) har vi aldri brukt før. Overraskende nok er den bittelitt lysere enn vanlig chocolate malt (til venstre).

 

26-nypumpemontert

Tott har gjort et godt stykke arbeid, og den nye pumpa virker flott. Faktisk så er den så stillegående at vi ikke er helt sikre på om den går eller ikke, men siden det kommer brunt vann ut i enden av slangen så står den nok på. For å få brukt denne pumpa måtte vi forresten bytte kran på BB30’en også.

Meskingen går fint, bortsett fra at temperatursonden vi bruker på PCen har blitt ødelagt, så vi må måle manuelt. En ny blir bestilt fra Ebay for noen småkroner.

26-mat

Skikkelig bryggekost – Grandis og øl. O’Haras Irish Pale Ale fant vi nylig i polhyllene. Veldig god og drikkbar øl!

 

26-tilsettegjær

Ikke så mye å rapportere verken fra mesking, skylling eller koking. Den nye kranen er litt større enn den gamle, så tappingen går mye fortere. Effektivisering liker vi! Så er det klart for tilsetting av gjær. Vi er veldig usikre på hvor mye vi skal bruke, og også hvor mye gjær vi faktisk har. Vi bestmmer oss for å bruke alt, og som vi ser av bildet betyr det et forhold på ca 50-50 mellom vørter og gjær. Vel.. Uansett så overpitcher vi sikkert en del, men vi satser på at litt for mye er bedre enn altfor lite.

26-gjærlås

Det begynner å bli kaldt i garasja, så for at ikke gjærlåsen utenfor gjæringsskapet skal fryse så fyller vi på med litt tvilsom sprit.

26-skapet

24 liter med OG1.061 endte vi opp med til slutt. God effektivitet med andre ord, men det betyr lite om ikke gjæra samarbeider. Her blir det garantert lite nattesøvn de neste ukene…

 

 

 

 

 

 

6 kommentarer

  1. Gøy å lese bloggen deres. Er det lov til å kopiere oppskriftene? Disse ser veldig greie ut. Har lyst til å prøve noen av disse etter hvert.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..