Vi forsøker å klone Ægir IPA

Juleølet vårt kan jo ikke drikkes før det nærmer seg jul, så vi trenger et øl før den tid også. Bortsett fra en SMaSH (Single Malt and Single Hop) IPA, så har vi enda ikke brygget en skikkelig IPA. Så da ble det bestemt at vi følger oppskriften til noen som er skikkelig flinke til å brygge IPA, nemlig Ægir. I den tidligere omtalte Ølbryggingsboka så står oppskriften til Ægirs IPA, så da bruker vi den som basis.

 

IPA

Est Original Gravity: 1,058
Estimated Alcohol by Vol: 6 %
Bitterness: 50 IBUs

Malt
5,6 kg Pale Malt
600 g Carahell
300 g Caraamber

Humle
20 g Centennial (10%), 60 min.
20 g Galena (12,5%), 60 min.
25 g Centennial (10%) 15 min.
125 g Citra, tørrhumle fra dag 5
75 g Cascade, tørrhumle fra dag 5

Gjær: White Labs WLP001

 

De som har pugget nevnte oppskriftsbok fra perm til perm, ser at det er gjort noen justeringer i forhold til Ægirs oppskrift. Igjen har vi pinglet ut med tanke på mengde korn i BB30en. ca 6,5 kg blir det her. Så har vi mengder med Cascade i humlefryseren, men ikke så mye Centennial, så vi erstatter Centennial med Cascade på tørrhumlingen. Og til slutt så fikk ikke Bryggselv inn WLP051 slik de hadde lovet, så vi må nøye oss med WLP001. Men vi har stor tro på at dette blir en god IPA uansett.

24 - GmlDings

24 - NøyaktigFordeling

Den flotte ståltrådsirkuleringsslangen henviser den gamle superdingsen til innbytterbenken for andre brygg på rad. Legg forøvrig merke til hvor nøyaktig denne slangen er til å fordele vørter i og utenfor kornrøret ved sirkulering. Et helt fantastisk høypresisjonsinstrument vi har designet her altså.

24 - gjennomstrømming

Etterhvert så har vi faktisk så god gjennomstrømming gjennom mesken at vi kan sirkulere for fullt gjennom kornrøret hele tiden. Det har aldri skjedd tidligere, og det til tross for at vi har noe mer korn enn vanlig. Vi er litt redd for at det kanskje har blitt dannet noen veier ned gjennom maltsenga der alt vannet renner, men selv med noen omrøringer i mesken så er gjennomstrømminga bra. Nå angrer vi på at vi ikke brukte mer korn!

24 - DalesPaleAle

Vi slukker sorgene med et boksøl, Dales Pale Ale, en amerikansk pale ale fra Oscar Blues Brewery i Colorado. Denne hadde vi hørt mye bra om på forhånd, og den skuffet heller ikke. Nesten appelsinoransje på farge, og også mye sitruspreg på smak. Fin kropp og masse humlesmak. Kvalitetsøl på boks!

24 - lefse

Fru Bryggerisjefen disker tilogmed opp med litt tradisjonell ølsnacks til oss. Lefse, av type hjemmelaget-på-en-fabrikk. Men veldig god var den, så hun fikk skryt for initiativet.

 

24 - skylling

Let it rain. ca 10-11 liter skyllevann oppvarmet til ca 80c

24 - kjøling

Kokingen går uten hendelser som er verdt å rapportere om, og vi startet kjølingen. Allerede nå ser ølet utrolig flott og appetittvekkende ut.

24 - NoNameIPA

Apropos flott og appetittvekkende; vi har fått tak på et par flasker med IPA. Brygget har verken navn eller etikett enda (mulig det er en viss sammenheng her), men som alle kan se av ølkorka så kommer dette brygget fra det anerkjente Åsbakkane Garasjebryggeri. Dette var et utrolig godt heimebrygg som slår det aller meste av det vi har testet på de siste bryggekveldene. Flott balansert humle, alkohol og maltsmak.

24 - starsan

Det er på tide å klargjøre gjæringsdunken, og da finner vi frem vår beste venn Star San. Etter 2 års brygging har vi knapt gjort et innhogg i flaska.

24 - SkumringKringle

Innhogg blir det derimot når Fru Bryggerisjefen, godt oppmuntret av tidligere skryt, kommer med enda mer ølsnacks. Hjemmelaget kringle, og denne gangen er det ekte hjemmelaget vare. Da må vi finne frem et dessertøl, og det nærmeste vi kommer i øleskapet er Ægir Skumring. En belgisk dobbel. Belgiske dobbel/trippel har vi aldri forsøkt oss på, kanskje vi får skrive det på To-Brew lista. Etterhvert kommer det forresten for en dag at det ikke er Fru Bryggerisjefen som har bakt kringla selv, men det er svigermor som står bak. Der forsvant det noen husmorpoeng gitt, men serveringsinitiativet er fortsatt verdsatt!

 

24 - mesk

Og om noen savner dagens kornbilde, så har vi gjort en vri og tatt dette helt på slutten denne gangen. Her er 13,45kg utmesket korn etter Ipa og Juleøl. Så om noen trenger lokkemat til hjortejakta er det bare å komme å hente.

Vi fikk til slutt 26 liter vørter, med en OG på 1,054. Her burde vi med andre ord ikke bare økt kornmengda, men også kokt lenger for å få opp OG. Så da har vi lært det til neste gang, men forhåpentligvis blir det god drikke uansett.

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..