Juleøltesten 2013

Lørdag før første advent er det som vanlig klart for den tradisjonstunge Juleøltesten. Og i år var den enda tyngre enn ellers da testpanelet var utvidet med enda et par kropper. Dermed kunne vi stille med et helt fotballag med kompetente juleølsmakere.

2013-lineup

Med et utvidet testpanel, måtte vi selvsagt følge opp med et utvidet juleølutvalg også, både i mengde og i antall sorter. Vi endte opp med 21 sorter, fordelt på 8 i butikkategorien og 13 i sinteølkategorien.

2013-maskert

Siden vi bestreber å holde verdensnivå på seriøsitet og vitenskapelig metode, så serveres ølene selvsagt blindt. Først når alle har avgitt sin stemme ryker alufolien av flaska, og fasit avsløres. Vi bruker som alle andre terningkastskalaen 1-6, men i enkelte tilfelles så må denne tilpasses noe. I testskjemaene i etterkant kan vi finne mindre kjente terningkast som 1,9  3 +/- og 1-0. Dette gjør nok av vår test blir mye mer nøyaktig enn tulletestene i riksmedia.

Kriteriene for testen ble grundig diskutert, både på forhånd og underveis, og landet på: «Er dette det godt juleøl?». Altså må ølet ha et julepreg. Akkurat hva som er julete i et øl vil sikkert vøre litt individuelt, men det er ikke noe mer subjektivt enn f.eks «Er dette et godt øl?»

 

2013-skålGod steming underveis!

butikkøl

Den første runden tok for seg butikkøl. Helt på topp kom Nissegodt fra Haandbryggeriet. Om dette ølet kan sier testpanelet plant annet.«Fyldig» «noe brentsmak» «Her smaker det jul» og «god(t) humlet«. Like bak kom Kinn Julefred som også skåret høyt på julefaktor. Helt nederst finner vi Ægir Hod. De fleste kommenterte at det var egentlig ikke så mye galt om ølet, men det var ikke noe juleøl. Kommentarene gikk fra «for lyst og smakløst» til den mindre diplomatiske «Piss, vatn med usmak». Usmaker var det flere som kommenterte både i Laade Gaards Juleøl og i Slogens Juleøl, som også skårte ganske lavt i årets test.

 

2013 - gitar

En liten pause mellom butikk og pol-øl, og da fant Jonas fram en liten gitar. Etterhvert ble det også stemt i kjære kjente julesanger som «Gary Mac, Gary Mac, Hes got no hair but we dont care, Gary Gary Mac»

2013-oppilykta«Ølbølljane opp i lykta!!» Bokstavelig talt.

 

Poløl

Etter litt pausemat så var det tid for den, for de aller fleste, mest spennende kategorien. Aller øverst og ganske suveren kom Kinn Julefred. Dette var Juleøl for de alle fleste. «Karamellpudding&Julestjerne» , «dinna va god, ditta va jul», «Perfekt, snydens» og «God jul!» kan vi lese i skjemaene. Like bak var det helt dødt løp mellom Ægir – Ylir  og Halvors Utvalgte (ikke Utlagte som enkelte deltagere trodde..) fra Haandbryggeriet. Egentlig var det 0,007poeng i Ægirs favør, men vi har valgt å droppe målfoto og rangere de likt. Fin revansje fra Ægir i denne kategorien altså. På 4.plass finner vi fjorårets vinner, Nissefar, som falt godt i smak også i år.

På 5.plass finner vi vårt eget juleøl «Hjuleferd», og det var vi godt fornøyde med. Selv om enkelte hadde en mistanke om heimebrygg da dette ble testet, så overrasket dette ølet de fleste. Ingen ga lavere karakter enn 4 her. Ølet er bryggete etter oppskrift fra testvinneren Kinn Julefred, så det er nok tydelig at denne øltypen passet testpanelet godt.

Nederst på årets polølliste finner vi Bestefar fra Haandbryggeriet og Underlig Jul fra Nøgne Ø. Begge disse måtte nok lide av at de ble smakt sist, og at de hos enkelte var i kraftigste laget for kriteriet Juleøl. «too fucking much» «Julekrøll» og «kjøpebolle» er noen av smaksnotatene på Bestefar.

 

2013 - underholdning

Avslapping i sofaen etter en hard testøkt; YouTube videoer med store maskiner og tulne folk.

 

Dermed var årets test over, og alle kunne gå lykkelige hjem. Oddbjørn var den som hadde gitt flest poeng totalt, og var dermed den som kunne gå hjem meste fornøyd av alle.

Slutt

2013-korker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Én kommentar

  1. Koselig event ! Er det ikke på tide å sammle de fleste bryggerne i sykkylven til sånne event ? Det finns foreninger til alt mulig, hvorfor ikke «Sykkylven Ølbryggjarlag»? (muligens masse skrivefeil) Skål og Prost Daniel

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..