#20 – Vi brygger ESB igjen

Et av de ølene vi har vært mest fornøyd med var #13 – Champion Ale. Så da er det klart for ønskereprise. Oppskriften er omtrent den samme, så da blir spørsmålet om vi klarer å gjenskape samme resultat. Vi ekstrapolerer oppskrifta litt fra forrige gang for å maksimere volumet. En liten endring blir det forresten, vi tilsetter noe EKG som aromahumle helt mot slutten.

Champion Ale (Fullers ESB clone)

============
Est. IBU: 35
Est. OG: 1.055

5,55 kg Pale Malt
0,50 kg Flaked Corn
0,25 kg Crystal Malt 85

12 g Challenger 60 min.
10 g Northdown 60 min.
10 g Target 60 min.
10 g Challenger 15 min.
10 g Northdown 15 min.
15 g East Kent Goldings 15 min.
10 g East Kent Goldings 2 min.

60 min mesking på 66c, 15 min utmesk på 78c

60 min koking

Gjær
WLP002 – English Ale

 

19.mais

Dagens kornbilde faller nok en gang i kategorien «korn som ikke ligner på vanlig bygg». Denne gangen er spesialingrediensen flaket mais. Vi er ikke helt sikre på hva flaket mais gjør med brygget, men vi tror det skal gi litt sødme.

IMG_2066

Vi har utvidet hullene noe i vår meskesirkuleringsmanifolddings (fra 1mm til 1,5mm), men med mye korn i maltrøret og dårlig gjennomstrømming så fungerer den litt for godt, så vi må hele tiden justere med ventilen for å slippe en del vann på utsiden av kornrøret. Uansett så får vi kjørt sirkuleringspumpa på full guffe hele veien, og denne gangen så klarer vi å holde en historisk stabil og riktig mesketemperatur gjennom hele meskeprosessen.

 

20130425_142915

Også idag er det noen hull som tetter seg mot slutten. Heldigvis har Tott makrofunksjon på mobiltelefonkameraet sitt slik at vi kan studere situasjonen på nært hold. Det kan virke som at de små strålene får så høyt trykk at de lager masse meskeskum, som igjen setter et belegg på meskesirkuleringsmanifolddingsen, og bidrar sannsynligvis dermed til å tette hullene fra utsiden. Neste gang må vi forsøke å heve meskesirkuleringsmanifolddingsen litt slik at den ikke ligger så nærme mesken.

Utmesk og kok og kjøling skjer mens fotografen er opptatt med andre ting, det var uansett lite spennende å rapportere fra denne fasen.

IMG_2068

Måling av OG på den 24 liter store batchen er på 1.063. Dermed har vi fått en veldig god effektivitet på bryggingen, over 75%. I motsetning til forrige gang tar vi en gjennomdiskutert og matematisk begrunnet tilsetting av vann for å få litt mer øl. Dermed ender vi opp med 27 liter med en OG på 1.054. Legg også merke til hvor klart dette ølet ser ut til å bli, dette lover særdeles godt.

Til slutt smeller vi på 60 sekunder oksygen og et par rør WLP002 som har fått seg noen dagers oppvarming på en gjærstarter, og setter så gjæringsdunken i øleskapet på 19 grader.

2 kommentarer

  1. Fantastisk farge allerede! Jeg må sette ett brygg nå.. Ser at dere bruker utmesk. Det gjør jeg også men er dette strengt tatt nødvendig? Så lenge man ikke har problemer med stuckmash?

  2. Det er et par grunner til at man bruker et utmeskingssteg. For det første denaturerer man enzymene i mesken slik at man stopper videre nedbryting av komplekse sukkermolekyler til enklere sukkerarter. Slik unngår man at ølet blir for tørt. For det andre gjør man vørteren mer tyntflytende, noe som hjelper utvaskingen av sukkerstoffer (altså gir økt meskeeffektivitet) og minsker risken for en tett mesk. (iflg Norbryggforumet)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..