#48 – Hjorteøl

Noen ganger har vi med oss gjestebryggere når vi brygger. Ofte så er det fordi gjestene våre er nysgjerrige på hva i alle dager vi driver med, eller enda verre, de tror det kan lære noe om ølbrygging av å se på oss. Men slik er det ikke i dag. I dag har vi med den argaste hjortejegeren i hele Velledalen, André, eller bare Deerhunter som vi velger å kalle han. Siden Deerhunter er den han er, og kommer fra der han kommer fra (tilogmed fra over Brauta), så er det nok fint lite vi kan lære han om ølbrygging. Deerhunter brygget nok batcher på tusenvis av hektoliter ekte køjnnøl, med einer og kveik, allerede før han begynte på skolen. Så dagens bryggedag skal få et litt annet fokus.

 

48-hjort

For et par uker siden var Deerhunter ute på jakt, og som vanlig så tok han opp jakta til fots, og nedla en fin hjortebukk med bare nevene. Det stakkars dyret ble partert på stedet, bare ved hjelp av en sløv stein og rå muskelkraft. Ytrefiletene var nok det eneste han ikke spise opp umiddelbart på åstedet, og de tok han med til oss. Vi skal nemlig brygge hjorteøl. Vi skal meske hjortkjøtt og hjortefor samtidig i dag. Speidelen er jo egentlig bare en litt upraktisk utformet sousvide-maskin, så dette skal nok gå utmerket. Filetene har fått litt krydring (sannsynligvis består den bare av tilfeldig vegetasjon fra stedet der bukken ble nedlagt), og så vakuumert.

Siden vi er tom for APA så blir dette en hjorte-APA. Oppskriften vår justeres ørlite, siden vi skal få både hjorteøl og en hjortemiddag ut av kvelden.

 

American Pale Ale

Est Original Gravity: 1,060
Estimated Alcohol by Vol: 6 %
Batch Size: 45 liter
Bitterness: 35 IBUs
Est Color: 15 EBC

 

Malt og kjøtt
9,5 kg Pale Malt (6 EBC)
700 g münchenermalt, 25 EBC
800 g hvetemalt,
700 g pale crystal malt,
1,5 kg ytrefilet av hjort

Humle og andre grønnsaker
27 g Citra, pellets, 60 min.
30 g Cascade, pellets, 15 min.
30 g Citra, pellets, 15 min.
35 g Citra, pellets, 2 min.
30 g Cascade, pellets, 2 min.
20 g Amarillo, pellets,  2 min.
30 g Citra, pellets, tørrhumle fra dag 5
30 g Cascade, pellets, tørrhumle fra dag 5
20 g Amarillo, pellets, tørrhumle fra dag 5
2 kg salt. Minst.
Noen maiskolber.
1,0 pose poteter, 20-25 min
En stor klase cherrytomater.
Assortert utvalg sopp
Noen buljongterninger.
2 dl fløte
4 dl mørkt øl til sausen
En sånn lang grønn grønnsaksgreie

Gjær: Safale US-05

 

48-ingredienser

Noen mindre avvik fra vår normale APA-oppskrift.

 

48-sousvide

Vi kunne nok vært tøffe i trynet og tilberedt kjøttet kun i den ordinære meskingen, men med slike eksklusive råvarer så sjekker vi Interwebs og finner ut at 57-58c er en bedre mesketemperatur for ytrefilet av hjort. Dermed blir det en drøy time alene i Speidelen for kjøttet.

 

48-hjortemesk

48-hjortemesk2

Vi tilsetter kornet og putter kjøttet tilbake i mesken, der de får ligge en liten stund på 67c

 

48-gjestekokk

I mellomtida så setter vi igang Deerhunter på kjøkkenet. I dag er nok gjestekokk mer passende beskrivelse enn gjestebrygger. Alle de ingrediensene i oppskrifta som det ikke er naturlig å hive i mesken, tilberedes på ulike måter på kjøkkenet i gryter og panner.

 

48-ølsaus

Kokken etterspør et mørkt og smaksrikt øl til sausen, og da finner vi fram samarbeidsjulebrygget vi brygget med Gjøkebryggeriet; 12 Malts of Christmas. Dette gir nok en meget karakteristisk smak ja..

 

48-hjortemesk3

48-kjappisgrill

Kjøttet er ferdig mesket, og etter litt hvile får det en kjapp runde på grillen. Ute er det ekste sunnmørsk grillregnvær, uten at det legger noen demper på stemninga. I Velledalen regner det dessuten minst 420 dager i året sier Deerhunter.

 

48-saltkok

Potetene skal saltkokes sier kokken, og da er det bare å guffe på med salt. Jo mer jo bedre visstnok. Tja, enkelte begynner å bli skeptiske, men ingen tør å si ifra.

 

48-middag

Og resultatet? Et fantastisk godt måltid! Uten at vi skal fornærme verken Pizzabakeren eller fru Bryggerisjefens potetmos, så er nok dette den beste bryggemåltidet vi har hatt i Sambryggeriet. I glasset er det en førpremiere på årets juleøl, Bedre Jul. Ingen dårlig kombinasjon egentlig.

 

48-hvembrygger

Men hva med ølet da? Selv om det er allment kjent og akseptert at øl lager seg selv med Speidel, så er det nok på tide å gå videre til neste steg i prosessen. Problemet er bare at  det er ingen tilstede på bryggerommet..

 

48-lateskitsekker

48-løfting

Tott og Deerhunter sitter fortsatt og mesker seg i hjortekjøtt, og nekter og rikke seg en millimeter. Så da er det opp til Knoll og løfte ut det store 120kgs maltrøret med en hånd, sette på plass metallstengene med den andre hånden, og så ta bilde av det hele med den tredje hånden.

 

48-løfting3

Heldigvis er Knoll kjempesterk, og fikser dette lett. Samtidig noteres denne noe ubalanserte arbeidsfordelingen, slik at dette kan brukes som vektig argument når ølet etterhvert skal fordeles til de (u)involverte. Etter skylling tok vi ut meskekornet og la det i en pose slik at Deerhunter kan bruke det som lokkemat for neste hjorteoffer. Om han ikke spiser det selv til frokost da.

 

48-prøvesmakingipa

 

Vi klargjør litt Citra for bitterhumle, og tar oss en ørliten TCP/IPA som forfriskning underveis.

 

48-pellets

48-ulikstørrelse

Citrapelletsen såg litt merkelig ut denne gangen, og når vi sammenligner med feks Amarillopellets. Minipellets? Det er sikkert kjempebra, og mye bedre enn vanlig pellets.

 

48-ægir

48-dragonbrew

Noen flere forfriskninger underveis, i tillegg til diverse sorter av våre egne brygg. Her er det Ægir Bæver, og en heftig Imperial Porter fra Dragon Brew vi har i glasset.

 

48-rehyrdrering

48-oksygen

Gjæra rehydreres  og tilsettes, og Tott prøver å kompensere for manglede innsats før på kvelden med å ta seg av den krevende oksygeneringen av vørteren. Det begynner å komme merkelige lyder fra O2-flaska vår, kan det være at etter 3 år og snart 40 brygg, at den begynner å tømmes tro?

 

48-OG

OG på 1.061 er akkurat der den bruker å være, så ølet tar åpenbart ikke skade av litt hjortekjøtt. Vi setter 45 liter i gjæringsskapet på 19c i et par uker, og sier og godt fornøyde med bryggekvelden.

 

 

 

 

Én kommentar

  1. Alltid morsomt å lese denne bryggebloggen, og av og til kan jeg også lære noe (mest det å unngå feil). Legger merke til O2-flaska, samme har jeg, kanskje fra samme leverandør?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..