På tide å brygge juleølet

Jula er like rundt hjørnet, så det er på høy tid vi begynner å tenke på juleøl. Vi var egentlig såpass frnøyd med fjorårets juleøl at vi like godt brygger etter samme oppskrift i år. Jula handler jo om tradisjoner tross alt. Oppskriften er basert på Kinn sin Julefred, og etter at den tilpasses Speidelen, så ser den slik ut.

 

Juleøl uten navn enda

============
Est. IBU: 30
Est. OG: 1.060

11 kg Pale malt  (25 EBC)
0,51 kg Crystal Malt (150 EBC)
0,25 kg Dark Crystal Malt  (275 EBC)
0,08 kg Roasted Barley  (1450 EBC)

50 g Northern Brewer [10,50 %]  75 min.
40 g Fuggles [4,60 %]  5 min
60 min mesking på 67c, 15 min utmesk på 78c

80 min koking

Gjær WLP002 – English Ale

 

34-fyllepatent

Gjenbruk av gammel dings. Nå går fylling av meskevannet helt av seg selv.

 

34.kornbilde

Vi kjører likegodt et kornbilde med en gang. 11,84kg knust malt utgjør knappe 24 liter i volum. Hvordan vet vi det? Jo for etter at Speidelen ble programmert, så fant vi fram kornet og maltmølla og klargjorde for mesking. Tok livet med ro og slappet av i påvente av at mesketemperaturen ble nådd. Etter en stund så sjekket vi hvordan temperaturen lå an i meskevannet og den var…. 11c. «Noen» hadde glemt å trykke på «start»-knappen. Dermed litt pinlig taushet mens man stirret på bøtta med korn. Lenge.

 

34.finfarge

Etterhvert får vi igang meskinga og fargen ser snart meget finfin ut! Til tross for at vi har fått oss nok tilsetningsstoffer til å åpne et respektabelt apotek, så tilsetter vi ingen ting i mesken denne gang. Tradisjon er tradisjon.

 

34.boss

 Vi rydder litt i humlefryseren mens vi holder på, og beslutter at 2011-humla er overmoden for søpla.

 

34.vasking

Vasking av meskerøret mens vørteren koker.

 

34.kjøleoppsett

Kjølesystemet rigges opp, og er klart til bruk.

 

34.desinfisering

Varm vørter går gjennom motstrømskjøleren og tilbake i kokekaret de siste minuttene av koking for å kverke ekle bakterier.

 

Etter en litt treig start så gikk bryggedagen uten større problemer. Et par avvik ble likevel meldt inn til Kvalitetsansvarlig.

  • Effektiviteten i Speidelen er ikke så høy, slik at vi havnet på litt lavere OG enn i fjor. Tomt for spraymalt er det også nå, så vi kunne ikke jukse. 1.059 ble sluttresultatet, noe som isolert sett er helt OK, men litt lavere enn fjorårets 1.064
  • Effektivteten på magnetrøreren går litt ned når Erlenmeyerkoblen fylles for mye, og kombinert med at våre 2 rør med litt eldre gjær enn planlagt krevde en starter som var så stor at nevnte kolbe måtte fylles for mye, førte til at vi sannsynligvis pichet for lite gjærceller.

WLP002 gjærer normalt sett ut i underkant av 70%, så kombinasjonen lavere OG og for lite gjær kan bli litt mer spennende enn ønskelig..

 

 

 

 

2 kommentarer

    1. Veldig godt spørsmål. Vi har ikke glemt det, men heller forbigått det i stillhet. Vi var ikke så fornøyd med fjorårets oktoberøl, og i år så har vi byttet ut vår egen oktoberfest med en IPA-smaking, så dermed ble det brygget IPA istedetfor. Vi kommer muligens sterkere tilbake neste år 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..