Påskeøl

Da vi evaluerte bryggeåret 2012 måtte vi innse at vi i Sambryggeriet hadde et stort forbedringspotensiale på kalender. Juleølet vårt som vi brygget i juni var nok best før jul, og Oktobierfestølet vi brygget ble ikke drikkeklart før langt uti November. Dette har vi tatt konsekvensen av, og anskaffet en bryggekalender. Dette virker å ha en god effekt, Irish Red Alen vi laget ser ut til å bli ferdig i tide til St. Patricks Day, og nå sier kalenderen at det er på tide å brygge Påskeøl.

18.kalenderBryggekalender med fargede postit-lapper som gir oss ledetid på ølbryggingen. Fantastisk.

Så da skulle alt være greit da eller? Neida, vi har et lite problem. Ingen av oss vet hva et påskeøl egentlig er. Er det lyst? Mørkt? Gult? Vi aner ikke. Men påske er iallefall Kvikk Lunsj og appelsiner, det vet jo alle. Så da kjøper vi noen appelsiner, for å tilsette raspet appelsinskall. Kvikk Lunsjen derimot er litt mer vrien, men etter en diskusjon så blir vi enige om å jukse litt, og heller tilsette litt sjokolademalt i brygget. Resten av oppskriften tar vi på sparket, pale malt som basemalt, og tilsetter litt hvete og crystal malt. Blir sikkert bra.

Påskeøl

Batch size: 25 l

Est Original Gravity: 1,052-ish
Estimated Alcohol by Vol: 5-5,5%
Bitterness: 31 IBUs
Est Color: 22 EBC

Malt
5500 g Pale malt
500 g Hvetemalt
300 g Pale crystal malt 75 EBC
60 g Chocolate malt  1200 EBC

Mesketid 60min på 66c

Humle
20 g Northern Brewer, pellets, 60 min..
20 g Cascade, pellets, 15 min.
10 g Citra, pellets, 15 min.

Tilsetninger
40-50 g revet appelsinskall (3 appelsiner)

Gjær: Safale Us05

På de siste bryggebloggene så har vi vært ekstremt dårlige på ta bilde av korn. Her er et utvalg fra dagens brygging

18.kvernKornet kvernes

18.kornFerdig kvernet korn som venter på at meskevannet skal bli varmt nok

18.korn2Knust korn tilsettes meskevannet ved ca 71-72 grader

18.mesketempPerfekt mesketemperatur – som vanlig!

Ok, det siste bildet der er bare skryt. Vi har litt problemer med å holde jevn mesketemperatur med BB30en. For det første så har vi en digital temperaturmåler vi ikke stoler 100% på, og så er det et problem å få jevn temperatur i hele mesken. Når den innebygde termostaten skrur på varmeelementene i bunn så blir temperaturen på vannet nederst fort 75+ grader. Sirkulering med pumpe hjelper selvsagt godt på, men det blir uansett litt opp og ned på mesketemperaturen.

Etter at meskingen, utmesking og skylling er ferdig, så gjør vi klar for koking og humletilsetting. Her får vi en ørliten utfordring: Det er ikke et eneste gram humle i huset…! Hele humleboksen ligger fortsatt i fryseren på jobb etter bryggekvelden vi hadde der. Heldigvis så har vi ikke prøvesmakt noe denne kvelden, så en kjørbar Knoll setter seg i bilen og suser avgårde.

18.humlehentingOppdrag Humlehenting – En stk humlepose hentet på kontoret

Vi bestemmer oss for å kjøre et standard humleskjema med Northern Brewer som bitterhumle, og Cascade som aromahumle. Siden vi brygger freestyle i dag, så er vi såpass lekne at vi hiver i en noen gram Citra-humle på slutten også. «You only live once», som ungdommen sier.

18.ingredienserFØRDagens hemmelige våpen

Vi har aldri brukt appelsinskall i øl før, så hvor mye vi trenger aner vi ikke. Vi søkte litt på Interwebs, og fant ut at folk ofte brukte 4-6 appelsiner (i hveteøl), så da nøyer vi oss med 3. Siden det er skallet vi skal bruke, så bør en nok helst bruke organiske appelsiner, fritt for sprøytemidler. Vi aner ikke hvor disse appelsinene kommer fra, men uansett så vasker vi de grundig først.

18.ingredienserETTEREtter en runde med rivjernet
(Som et kompromiss gikk sjokoladen i bryggerne, ikke i brygget – red.anm)

Vi er heller ikke sikre på når og hvordan vi tilsetter appelsinskall, så vi bestemmer oss for å tilsette dette på slutten av koketida. 3 appelsiner ga oss cirka 50 gram.

18.koker

Mens vørteren koker så gjør Tott seg klar for å meske seg i sitt eget kokekar. Fru Bryggerisjefen er på hytta med ungene, så da klargjøres fasilitetene for storinnrykk av blonde bikinibabes.

 

18.tapping

Når vi tapper vørteren på gjæringsdunken er vi litt spente på hvor mye appelsinskall som følger med over i dunken. Ikke at vi vet om det gjør noe da. Det meste virker uansett å ligge igjen i kokekaret sammen med humlesausen. Vi endte opp med drøye 24 liter denne gangen, med OG på 1.055.

 

18.skapet

Nok et logistisk problem oppstår da det allerede står en dunk med øl i øleskapet. Dette ølet som vi brygget på jobbbryggekvelden er ikke mer en halvgjæret, men siden stormgjæringen er ferdig så henvises dunken til badet gjæringsrommet i andre etasje for ferdiggjæring i romtemperatur. Akkurat som i gamle dager. Dette blir forresten det fjerde brygget vårt på cirka 5 uker, så aktiviteten er det lite å si på.

Da skulle alt ligge tilrette for at vårt første påskeøl blir ferdig før påske. Og alle sammen gleder seg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..