En luftig Pale Ale

Etter en litt kjip opplevelse med Brown Alen, så er vi allerede nå klare til dyst igjen. Neste brygg er en ganske rett frem Pale Ale, basert på et ferdig sett kjøpt på olbrygging.no. For å få opp sluttvolumet og tilpasse det til vårt bryggeri så ble det litt triksing likevel. Vi tilsatte 1 kg pale malt, og en dæsj (36 gram) Roasted Barley. Det siste kun for å justere fargen litt.

OG: 1.055
FG: 1.011
Beregnet bitter: 23 IBU
Volum: 25 liter

Malt & sukker
5500 gram  89,9 %    Castle pale malt            7-9 EBC
500 gram   8  %    Hvetemalt   7-10 EBC
100 gram  1,6 %    Castle cara 20         20 EBC
36 gram   0,5 %    Roasted Barley       1400 EBC

Meskeskjema
60 min    66 ºC

Humle
20 gram  Northen Brewer          koketid 60 min
20 gram  Cascade   koketid 15 min

Koketid
Total koketid vørter: 60 min

Gjær
Safale US-05

Vi gikk ned til 23 liter som startvolum denne gangen. Meskingen gikk noenlunde greit, men vi måtte røre en del i kornet i begynnelsen for å unngå stuck mash. Etterhvert fant vannet veien gjennom kornet og vi fikk stilt inn sirkulasjonspumpa på et fornuftig nivå. Resten av bryggingen forløp som planlagt.

Fin grønfarge på skummet når humla blei tilsatt.

Forrige gang det ble brygget Pale Ale så gikk det ganske dårlig. Så nå har vi gått til anskaffelse av litt gjærdoping. Nemlig ren oksygen.

Vi har kjøpt en okygenstein som skal knuse luftstrømmen i bittesmå bobler. Systemet kobles på og prøvekjøres, og vi sjekker om dette kan ha en oppkvikkende effekt på bryggerne så vel som gjæra, og testresultatet er lovende.

Før gjæring så får vørteren ca et minutt med god lufting, og dermed skulle gjæra ha perfekte oppvekstvilkår. OGen målte vi til 1.058 denne gangen, så denne gangen har effektiviteten i bryggeriet økt til 78% , det er vi veldig fornøyde med. 24,5 liter settes til gjæring i øleskapet.

.

Vi feirer med kveldens eneste øl-test. Litt usikker på hvordan vi klassifiserer denne, må være en slags funky lettølvariant med appelsinsmak. Frisk og veldig søt, lite skum. Vanskelig å spore verken korn eller humle i denne. Helt ubrukelig som øl, men kan vel sikkert fungere som forfriskning likevel.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..