#45 maltrikt juleøl

I fjor ble juleølet vårt både helt ok og ganske dårlig. Litt varierende kvalitet med andre ord. I år er vi derfor litt i villrede hva vi gjør. Så mens apatien har tatt oss, så kom gjøken innom og ville brygge juleøl sammen med oss. Da ble det litt mer fart i sakene, og vi landet på en klone av NøgneØs God Jul. Dette ølet har tydeligvis endret oppskrift flere ganger opp gjennom årene, men etter litt søking på Interwebs og i ølliteraturen i bokhylla, så landet vi på en oppskrift fra 2012. Hele 11 maltsorter, og belgisk gjær. Men 11 er jo nesten 12, så i et innfall av guddommelig inspirasjon så la vi på en dæsj whisky malt for å få 12 sorter. Maltwhisky er jo kjempegodt, så whisky malt må jo også være knall.

En annen utfordring er at det ikke er så enkelt å komme opp i høy OG på Speidelen sånn helt uten videre. Vi får ikke nok korn i Speidelen om vi skal bruke den orginale oppskrifta. Enten må vi dobbelmeske, eller kompensere med spraymalt. Vi velger latmannsvarianten, og bytter ut en del av munichmalten med DME.

 

12 Malts of Christmas

Est Original Gravity: 1,082
Estimated Alcohol by Vol: 8 %
Batch Size: 40 liter
Bitterness: 32 IBUs
Est Color: 55 EBC

Malt
5,4 kg Münchenermalt
2 kg DME, medium
1,56 kg Melanoiden malt
1,56 kg Rugmalt,
1,25 kg pilsnermalt
780 g Crystal rug malt
470 g Aromatic malt
470 g Biscuit malt
310 g Coffe malt
310 g Special B malt
280 g Pale chocolate malt
160 g Peated malt
?? g Whiskey malt

Humle
50 g Chinook, pellets, 60 min.
50 g Cascade, pellets, 5 min.
50 g Bobek, pellets, 0 min.
35 g Tomahawk, pellets, 0 min.

Gjær: White Labs WLP 530 Abbey Ale

 

45-malt

 

Her har Knoll funnet fram godsakene, og begynt å sortere. Definitivt den mest kompliserte oppskrifta vi har brygget til nå.

 

45-hemmeligvåpen

Hemmlig våpen – whiskey malt

45-oppmåling

Med så mye forskjellig malt så trengs det høyt kvalifisert personell til oppmåling. Skybert har godkjent vekterkurs, som er det nærmeste vi kommer formell kompetanse på vekting.

 

45-innleid

Høyt kvalifiserte medbryggere også til fylling av vann. For anledningen uten godkjent verneutstyr. Som en del av taktikken for å nå opp til planlagt OG så bruker vi litt mindre vann enn vanlig, i underkant av 50 liter til meskingen, og også noe mindre skyllevann.

 

45-sjokolade

Allerede etter 30 sekunds mesking så får ølet en deilig brunfarge. Ser ut som flytende sjokolade.

 

45-pauseunderholdning

Meskingen går jo sin gang, og Knoll finner en passende pauseunderholdning for Skybert. Enkelte ting er ikke lov å gjøre alene sier IKEA, så da har vi ikke noe valg.

 

45-meskut1

45-meskut2

Etter meskingen spar vi ut mesken, og drar ut maltrøret. Erfarne Speidelbryggere har allerede lagt merke til at det er noe som mangler på bilde 2. Ja, helt riktig, gummipakningen i bunnen på meskerøret er borte.

 

45-finnepakning

Her er det bare å begynne å lete…

45-fant pakning

…og etter noen frustrerende minutter så kom pakningen endelig opp. Mulig det hadde gått helt fint, men en gummipakning inntil varmeelementene når ting skal koke er vi litt skeptiske til.

 

45-lesking

45-humle

Vi feirer med litt gammel egenproduksjon. ESBen vi brygget i vinter er nå meget oppegående. Definitivt et øl som har godt av litt lagring. Vi begynner også å gjøre klar humla. En annen måte å få opp OGen på er å koke litt lengre. så vi har god til å måle opp humle. Her e 50g Chinook som vi bruker til bitterhumle.

 

45-høyalfa

Apropos bitterhumle, denne humla som skal tilsettes senere må være den minst bitre humla vi noen gang har brukt. 1,7% alfasyre.. skeptisk. Vi tilsetter litt ekstra for å være sikker, selv om det ikke er bitterhet denne humla skal bidra med.

 

45-ekstrakt

4 pakker spraymalt i slutten av koken. Det burde hjelpe en del for å få opp OG.

 

45-malt13

Det ga mersmak å putte ting oppi ølet mens det koker. Med litt whiskymalt i brygget, så kan det sikkert ikke skade med en ørliten dæsj maltwhisky heller tenker vi. Så her går litt single malt fra Isle of Skye i koken. Det gir nok et enormt smaksbidrag i sluttproduktet. Eller kanskje ikke.

 

45-pauseunderholdning2

Inne begynner også pauseunderholdninga å materialisere seg til noe fru Bryggeriassistenten er fornøyd med. Multitasking på meget høyt nivå.

 

45-cheers

45-OG

Speidelen sier at vi er ferdig med bryggen, og da stemmer det sikkert. En OG på 1.081 er akkurat der vi skulle være. Fargen var kanskje litt lysere enn det vi hadde tenkt, og slik vi husker NØ God Jul, men det står vi nok over.

45-blowofftube

Gjæra denne gangen er en belgisk gjær fra White Labs. WP530 Abbey Ale. Vi har ikke brukt denne før, men leser på Interwebs at den kan gå ganske aktiv til verks. Med den hissige bryllupsølgjæra friskt i minnet, så gjør vi et risikoreduserende tiltak og lager en slags blowofftube. Fine silikonslager fra gjæringskarene ned i en stor bøtte på utsida av skapet.

Da er det bare å la gjæra gjøre jobben sin, mens bryggerne reiser på ferie.

 

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..