Gjøkens Juleøl

55-fintvaer

På en flott sommerdag i juli er det få ting som er mer naturlig enn å brygge juleøl. Gjøken har varslet sin ankomst i Sambryggeriet avd Fjordvegen, så da får man bare stille på og finne fram bryggeutstyret. I fjor gjorde vi gjøkejuleølet temmelig komplisert, og brukte dusinet fullt av ulike kornsammensetninger. I år gjør vi det tilsvarende ukomplisert, og kjører på med ekte ferdigpakke, nemlig Bryggselv sitt ferdige sett med NøgneØs God Jul.

55-korn

Oppskriften velger vi å ikke legge ut, da dette sikkert er hemmeligstemplet av både Bryggselv, NøgneØ og sivilombudsmannen, men vi kan avsløre at det er ganske nøyaktig 7 sorter malt i dette settet. I et sett er det nesten 10kg malt, som skal gi en OG på tusenogåttiognoe, så det betyr at vi må trikse litt med Speidelen for å få dette til. Dermed går vi for dobbelmesking. Siden vi har kjøpt inn to sett, så kommer vi etter lang tids tenkevirksomhet frem til at vi mesker en pose, skyller litt, og tilsetter den andre posen etterpå.

Da skulle det vel bare være easypeasy rett frem? Eller? For å treffe riktig OG med dobbelmesking så er vannmengden ganske avgjørende. Vi har aldri dobbelmesket i Speidelen før, så vi legger opp til et litt konservativt vannskjema for å ikke ende opp med for tynt øl.

55-roring

Det første settet går i sammen med ca 53 liter vann (dvs ca halvveis mellom de to øverste strekene på pinnen i midten av Speidelen. Etter en time med mesking på 67c, så ble maltrøret heist opp og vi skyller med 7 liter. Deretter ble det ny runde med korn, utmesk, og skylling med 11 liter. Etter litt kontrollmåling så tilsatte vi først ca 4 liter vann til, og fikk en preboil OG på rundt 1.080, og vi tilsatte enda 2,5 liter vann.

55-humle

Humla i dette setter er Columbus, East Keant Goldings og Cascade. Det følger også med eikechips, som skal tilsettes under gjæring.

55-humle2

Dobbel dose bitterhumle klar til tilsetting

55-skum

Fint kokeskum etter at humla tilsettes.

55-kjoling

Gjøken har kontroll på kjøling og temperatur. Gjæringen skjer på 20c i 18 dager

55-eik

55-eikepose

Noe av grunnen til den noe lengre gjæringstida er den tidligere omtalte eikechipsen som skal tilsettes etter stormgjæringen. Etter en uke så tilsettes 100g eikechips. Vi valgte å kun gjøre dette i den ene gjæringsdunken, slik at vi kan teste hvor mye smak dette gir.

55-forkok

55-kok

55-kok2

For å desinfisere eikechipsa så kokes de i 10 minutter. Som vi ser så avgir de en god del farge. Etterpå lot vi de ligge i litt singlemalt fra Isle of Skye, før de ble tilsatt i gjæringskaret. Vi bruker en humlepose, som kanskje ikke er helt optimalt med tanke på kontaktflate osv, men det blir mindre flis i ølet av slikt. Tror vi.

etikett

To ulike etiketter, en med og en uten eik i gjæringskaret. Utgjæringen ble tilslutt helt etter planen, og vi endte på ca 8,5% noe som også var målet. Smaken ved tapping er ganske rå og alkoholpreget, men vi håper dette ordner seg frem mot jul. Enten i år eller til 2017..

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..