#40 – Utetapping av weissbier

For et par uker siden brygga vi en testbatch med weissbier, og etter noen uker på gjæringskaret er denne nå klar til å tappes. Siden den er brygget ute, så flasker vi den naturlignok ute også. Det har overhodet ingen sammenheng med at fru Bryggeriassistenten helst ser at alle slike ølaktiviteter foregår utenfor hennes hjem.

Lister er i vinden, så her lager vi en guide på hvordan tappe øl på flasker i 7 enkle steg.

 

 

 

40-kok

1. Lag sukkerlake for karbonering. Kok opp litt vann og tilsett sukker, normalt ca 6g sukker per liter øl, gjerne litt mer i type weissbier, eller litt mindre i type mørkere øl. Kjøl ned sukkerlaken etterpå.

 

40-vørter

2. Skaff noe øl som er ferdig gjæret.  Åpne lokket

 

40-hevert

3. Bruk en hevert eller annet egnet transportmiddel til å få ølet over i en annen dunk, gjerne en dunk med tappekran. På dette tidspunktet er det viktig å ikke få oksygen i ølet, så ikke sprut og splasj. Bland gjerne i sukkerlaken på dette tidspunktet.

 

40-vask

4. Gi flaskene, som du har vasket på forhånd, en god dusj starsan eller annet desinfiserende middel.

 

40-slurry

5. Følg med på heverten og pass på at det ikke kommer humle eller gjærrester med over i tappekaret. Her ser vi et synlig bevis på at det ble tørrhumlet underveis. Tørrhumle weissbier!? Skandale!! eller..?

 

40-samlebånd

6. Lur med deg en masse venner hjem til å tappe på flasker for deg. Vennen til høyre er i dette tilfellet kun et linselus som er innom for å låne maltkverna vår, og er ikke på noen måte obligatorisk for å få tappet øl på flasker.

 

40-resultat

7. Observer det ferdige resultatet, og sett det varmt (20+ grader) til karbonering i en uke eller to.

 

Etiketter er også fint å ha, dette ølet fikk navnet «Godt Jift». Hvorfor?

 

Her må vi spole tilbake 2-3 uker da Knoll skulle sette en gjærstarter i 4 enkle steg.

40-smack1

1. Anskaffe fersk gjær, i dette tilfellet en smackpack fra Wyeasy. Smack packen og vent et par timer.

 

40-smack2

2. Kok opp vann, tilsett 100g spraymalt per liter vann, og la det koke 10-15 minutter. Mens det koker kan man observere at den smacka packa begynner å bli ganske aktiv.

 

40-starterkjøling

3. Kjøl ned vørteren. På dette tidspunktet er det viktig at alt som kommer i kontakt med denne vørteren er sprayet med StarSan.

 

4. Etter at den avkjølte vørteren er hellt over i Erlenmeyerkolben, gjæra tilsatt og alt er nesten klart til magnetrøreren, rik tav i nærmeste sprayflaske og desinfiser magneten før du hivet den i kolben. Oppdag at den nærmeste sprayflasken ikke var StarSan, men Jif Universal. Slå deg oppgitt på pannen til du får gnagsår.

 

Noen vil muligens reagere på at steg 4 ikke er helt etter boka. Vi er muligens helt enig. Alle gode lister bør dessuten inneholde et oddetall antall punkter sier de som vet slikt. Men uansett så virket gjæra rimelig oppegående etter et par dager på magnetrøreren så vi tok sjansen på å bruke den. Vi fikk veldig god utgjæring denne gangen, så vi kan muligens konkludere med at en minisprut Jig Universal i gjærstarteren ikke er kritisk, men kanskje heller ikke å anbefale. Weissbier på nesten 6,5%? Skandale!! Eller.. ?

 

40-GodtJift

Så får tiden vise om dette blir godt nok til å brygge til et bryllup eller ikke.

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..