#40 – Utebrygging av weissbier

I serien «ting vi ikke kan», så har vi kommet til weissbier. Vi kan ikke weissbier. Dette kan muligens skyldes at vi aldri har prøvd å brygge weissbier før.  Så da kjører vi safe og brygger en tradisjonell weissbier da? Neeeeh. Vi satser på en utypisk høy OG, prøver en ny humlesort, Huell Melon, og så kjører vi på med en raus tilsetting på 5 minutt, og tørrhumler likegodt også.  Det er med andre ord godt mulig vi fortsatt ikke kan weissbier etter at denne er brygget.

 

Weissbier

Est Original Gravity: 1,060
Estimated Alcohol by Vol: 5,5-6 %
Batch Size: 23 liter
Bitterness: 12 IBUs
Est Color: 7 EBC

Malt
3,2 kg Wheat Malt
2,3 kg Pilsnermalt

Humle
10 g Huell Melon, pellets, 60 min.
35 g Huell Melon, pellets, 5 min.
30 g Huell Melon, pellets, tørrhumle fra dag 5
Gjær: Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen

 

40-utebrygging

Utstyret gjøres klart, og allerede nå kan vi konstatere at dette ikke blir et vanlig brygg. Hvor er vaskemaskina til fru Bryggerisjefen? Og ikke minst, hvor er Bryggerisjefen? Tott har reist på ferie, og dermed har bryggeriet reist over fjorden og befinner seg på terrassen til Knoll.

 

40-oppveiing

Dersom denne oppskrifta viser seg å være brukbar, så skal den kanskje brygges til et bryllup senere i sommer. Derfor er den vordende brudgommen gjestebrygger i dag. Han får oppgaven som maltoppmåler og tar oppgaven meget seriøst. Står det 3,2kg hvetemalt i oppskrifta så skal det veies opp 3,2kg, ikke 3,1999 og ikke 3,20001..  Meskeskjemaet er 60 min på 67c, mest fordi dette allerede var programmert inn.

 

40-utsikt

Dagens meskebilde er med malten (nesten) helt ute av fokus. Nydelig dag å bedrive utebrygging på.

 

40-skylling

Den innleide arbeidskrafta får selvsagt utføre alt av manuelt kroppsarbeid, her er flere muskelgrupper i sving når vi skylles gjennom med 6 liter etter utmesk.

 

40-kok

Veldig lite spennende som skjedde under kok, Knoll var litt bekymret underveis for at ølet blir i sterkeste laget for en weissbier, så ekstra vanntilsetting diskuteres heftig med de to gjestebryggerne, uten at noen tiltak blir iverksatt.

 

40-kjøling

40-tempsjekk

To gjestebryggere sier du? Joda, Lars Christian har nylig blitt bitt av bryggebasillen og er fersk bryggerieier, og i den villfarelsen om at han kan lære noe så har han tatt turen innom i dag. Her fikser gutta kjøling og passer på at vi kommer oss såvidt under 20c før vi pitcher gjær og setter i skapet.

 

40-OG

OG på 1.061 er kanskje ikke heelt typeriktig for en weissbier, men det er ikke humleskjemaet heller, så kanskje vil denne kombinasjonen gi et knakende godt øl?

 

40-gjæringstemp

Heldigvis har Knoll knabbet det gamle gjæringsskapet og satt i kjelleren, så vi får forhåpentligvis en kontrollert gjæring på 19,5c, styrt av STC1000+.  Etter noen dager så vil vi tørrhumle med enda mer Huell Melon, og det blir spennende å se hvordan det blir til slutt.

2 kommentarer

  1. Hvordan smakte denne til slutt, og hvordan var mottagelsen hos damene? Har fått oppdrag om å brygge øl til et kvinnelig utdrikningslag.

    Takker for svar 🙂

    1. Ølet blei godt det, men kanskje ikke veldig spennande om man har drukket litt øl før. I bryllupet fikk vi best tilbakemeldinger på APAen, den falt også i smak hos damene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..