#38 – Champion Ale II

Relativt tidlig i vår bryggekarriere så brygget vi en slags klone av Fullers ESB, som vi kalte Champion Ale. Den ble såpass bra at vi har brygget den et par ganger senere også. Det som ofte skjer er at man lever i den villfarelsen at man med mer erfaring er i stand til å justere litt og få bedre øl. Noen av endringene vi har prøvd er å legge på litt EKG-humle mot slutten feks, og diverse annen justering på humlemiksen. Ikke alle endringer er gode endringer, for vi mener vel fortsatt at den første var den beste, så her blir det back to basic.

Planen helt fram til brggestart var å brygge en liten batch, dvs 20 liter, og gjenbruke gjæra fra en av dunkene med Brown Ale. Men som gode sunnmøringer så såg vi bare på hverandre og begge tenkte det samme; «vi har to dunker med fin gjær, vi har korn, og vi har humle…». Stor batch? Stor batch. Litt hektisk skaleringsvirksomhet i BeerSmith, og Sambryggeriet proudly presents Champion Ale II:

 

Champion Ale II

Batch Size : 45l
Est. IBU: 37
Est. OG: 1.060

11 kg Pale Malt
1 kg Flaket mais
0,57 kg Crystal Malt 70

22 g Challenger 60 min.
15 g Northdown 60 min.
15 g Target 60 min.
23 g Challenger 15 min.
21 g Northdown 15 min.
32 g East Kent Goldings 15 min.

60 min mesking på 67c, 15 min utmesk på 78c

60 min koking

Gjær
WLP002 – English Ale

 

38-breakingbad

 

38-pulver

Breaking bad – for en gangs skyld så husker vi på vannjusteringen før vi begynner å meske. Og i dag kjører vi full pakke; kalsiumsulfat (CaSO4), kalsiumklorid (CaCl2), kalsiumkarbonat (CaCO3) og natriumhydrogenkarbonat (NaHC03), de to siste går rett i mesken, de to første skal brukes både i meskevann og skyllevann.

 

38-korn

Og aprops mesk, dagens kornbilde er av flaket mais. Dette tilsetter vi rett i mesken uten å kjøre de gjennom maltmølla. Flaket mais gir ølet et lettere preg, lys farge og fremhver også humlesmak.

 

38-fullt

Ikke bare finner vi frem det store maltrøret, vi prøver å starte med ekstra mye vann også for å lære litt om hvordan det påvirker ting. Vann helt opp til den øverste streken på stanga i midten (55 liter). Sammen med 12,5 kg korn så blir det temmelig fullt. Noe særlig mer vann kan vi ikke bruke.

 

 

38-PH

Med rekordmye tryllepulver i miksen, så bør pH-en bli  bra. En kjapp test med strips viser at vi er på ca 5,5 og det er fint. Når vi kommer til skyllinga glemmer vi naturligvis å tilsette pulver, så til tross for en meget god begynnelse så har vi fremdeles tilgode å gjennomføre en bryggedag der alle tilsetninger blir utført korrekt og til riktig tid.

 

38-15g

Vi har forresten kjøpt en ny dings. Den gamle kjøkkenvekta er litt unøyaktig når vi skal måle opp noen få gram med hvit pulver, så fra våre venner i Kina har vi byttet noen få dollars mot en narkovekt som måler ned til hundredels gram. Her har Knoll forsøkt å måle opp nøyaktig 15g Targethumle.

 

38-gjenbruk

Vi er litt late, så vi tapper dagens produksjon rett på gjærkaka i de brukte brown ale dunkene. Dette er første gangen vi gjenbruker gjær uten å vaske den først, så vi krysser fingrene og håper på at det ikke kommer noen komplikasjoner på grunn av det. De opprinnelig planlagte 20 literne med ESB ble til slutt 50 liter, men da er et par liter trub fra forrige batch inkludert. Uansett så fikk vi en OG på 1.062, nesten litt i overkant mye. Og uansett så har vi hatt en rekordhøy meskeffektivitet etter vi begynte med Speidelbrygging. Det er moro, vi får skylde på maisen. Vi glemte forresten å tilsette klarningsmiddel også på slutten av koketida, maisen får ta skylda for det også.

Dunkene står nå og koser seg på 19c i skapet, så blir det spennende å se om noen uker om oppfølgeren Champion Ale II blir like god som orginalen.

 

 

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..