VI brygger en liten testbatch med porter

Da vi brygget på BB30’en så fikk vi ~25 liter øl på deling. Og når vi brygget godt øl, noe vi i all beskjedenhet mener vi gjør innimellom, så ble dette litt lite. Dette var en av grunnene til at vi byttet til en større Speidel. Nå brygger vi vanligvis 45-50 liter. Om vi har lyst å teste noe nytt som vi er litt usikre på så kan dette bli litt i meste laget. Slik Speidelen er konstruert så må man bruke en viss mengde meskevann for at den skal fungere, så det er ikke så lett å kjøre mindre batcher på den sånn helt uten videre. Vi har heller ikke lyst å gå tilbake til BB30en.

 

35-maltrør

Løsningen ble at vi investerte i et kort maltrør til Speidelen. Når vi kunne betale med konkurransepremier og andre gavekort så ble det tilogmed nesten gratis. Med det korte røret så kan vi brygge 20 liters batcher på vår Speidel.

 

35-maltrør3

Kort maltrør installert og klart til mesking

 

Vi brygger etter oppskriften til Nøgne Ø sin porter. Siden vi ikke har plass til så mye korn, så bytter vi ut litt av pale malten med maltekstrakt i pulverform for å få riktig OG. Dette tilsetter vi slutten av koketida.

 

Porter (Nøgne Ø Porter)

============
Est. IBU: 30
Est. OG: 1.065

4,5 kg Pale malt  (25 EBC)
0,50 kg Crystal Malt (120 EBC)
0,30 kg Münich Malt (25  EBC)
0,18 kg Chocholate Malt  (1200 EBC)
0,18 kg Black  (1400 EBC)
0,8 kg Light Malt Extract

 

21 g  Chinook  [12 %] 60 min
32 g Northern Brewer [9,20 %] 10 min
60 min mesking på 67c, 15 min utmesk på 78c

80 min koking

Gjær WLP007 – Dry English Ale

 

 

35-temperatur

Vi har ikke helt kontroll på vannmengder og sånn enda, men vi begynner med 25 liter meskevann. En fordel nå er at oppvarmingen skjer mye raskere siden det er mindre vann å varme opp. Omtrent dobbelt så fort som vanlig. Det kan vi like.

 

35-kverning

 

Og mens Speidelen når mesketemperatur i rekordfart så gjør vi klart kornet. «Noen» har imidlertid lånt vekk drillen vi bruker for å drive rundt MM2-maltmølla vår… og den samme «noen» prøver å skylde på at det er «noen andre» som egentlig er den skyldige da «noen andre» ikke har levert den tilbake. Etter denne høna og egget diskusjonen så har vi valget mellom å knuse kornet med kjevle, eller å finne frem den gamle coronamølla. Vanskelig valg, men vi endte til slutt opp med sistnevnte.

 

35-farge

Mye mørke maltsorter i dette brygget. Allerede etter et knapt minutt så har mesken en skikkelig brunfarge. Dette blir et mørkt øl.

 

35-humle

Humlemengden vi skal bruke ser relativt beskjeden ut. Og ikke bare fordi vi skal brygge mindre øl. Drøyt 20g Chinook til bitterhumle, og 32g Northern Brewer mot slutten.

 

35-OG

Det står mange plasser på Interwebs at Speidelen er ganske kresen på knusingsgraden for å få god meskeeffektivitet. Mange hevder også at om man bruker mye korn i Speidelen så går det også ut over effektiviteten. Og alt som står på Interwebs er jo som kjent sant.  Med en primitiv maltmølle, mye malt og en høy andel spesialmalt så var vi litt bekymret. Meskeeffektivteten endte på beskjedne 66,6%, men på grunn av en større dose spraymalt så nådde vi målet og fikk en OG på 1.0666.  En gang vi brygger et passende øl skal vi bruke mindre korn og se hva som skjer med meskeeffektiviteten.

 

35-gjær

35-dunk

 

Gjær og O2 tilsettes, og 22 liter porter settes til gjæring på 20c. Denne gjæra, WLP007, var av åpenbare årsaker listet hos Bryggselv som «James Bond gjær», så da spørs det om vi ikke lar det være en inspirasjon til navn på brygget vårt. WLP007 skal også være en litt hissigere variant av WLP002 som vi har brukt en del. Dermed så ender vi kanskje opp med et øl rundt 7% om alt går etter planen

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..