#30 – Speidelbrygging

Da er endelig den store dagen her, julaften for oss hjemmebryggere; Vi skal brygge jomfrubrygget på Speidelen. Vi har ingen erfaring med Speidel fra før, men har lest litt på Interwebs og mener at vi skal få til dette.

30. bruksanvisning

30. isolert

Selvsagt er vi ansvarlige og leser instruksjonsheftet først. 30 sekunder senere så programmeres Speidelen etter prøve-og-feile metoden, og villdyret våkner. Det tar litt tid å varme ca 53 liter vann, så like greit å komme raskt i gang med det. Vi prøver å hjelp til best mulig ved å isolere kjelen med et spesialtilpasset liggeunderlag fra Biltema.

Siden vi har et flunkende nytt tysk bryggeapparat i sving, så brygges det selvsagt et engelsk øl. Vi brygger etter en kloneoppskrift på Fullers ESB. Denne har vi prøvd et par ganger tidligere, og vertfall første gangen så ble det ganske godt øl synes vi.

Fuller’s ESB

Batch Size : 25l
Est. IBU: 36,1
Est. OG: 1.055

10,5 kg Pale Malt
1 kg Flaked Corn
0,5 kg Crystal Malt 75

12 g Challenger 60 min.
24 g Northdown 60 min.
24 g Target 60 min.
20 g Challenger 15 min.
12 g Northdown 15 min.
30 g East Kent Goldings 15 min.

Innmesk på 60c, 20 min mesking på 66c, 20 min mesking på 67c20 min mesking på 68c, 15 min utmesk på 78c

70 min koking

Gjær
WLP002 – English Ale

 

Noen synes kanskje at meskeskjemaet er litt merkelig, 20 min på hhv 66, 67 og 68 grader. Hvorfor? Fordi vi kan. Speidelen kan programmeres med inntil 5 ulike meskesteg. Fantastisk.

30.korn

Trekvart balje med korn og litt mais  slik som oppskrifta sier. Det diskuteres heftig på Interwebs hvordan Speidelen liker kornet knust. Mange hevder at utbyttet går opp opp man har grov knusing av malten. Vi har per nå bare en egenrådig Coronamølle, så vi er litt usikre på hva vi kan forvente.

30. innmesk

Speidelen piper og vil ha korn, så da må vi  bare adlyde. Vi hiver i maltrøret og fyller det opp.

 

30. rist

30. mesking

Speidelen sirkulerer nedenfra og opp, slik at vi må ha en rist over kornet. Når vi starter meskingen blir vørteren presset opp gjennom røret og renner over kanten på maltrøret ned igjen i kjelen.

 

30. automatikk

30. ensom

Etterhvert så innser vi at vi nå har effektivisert oss selv vekk fra bryggeprosessen. Her går alt automatisk, og det er ikke så mye å ta seg til. For å ha noe å gjøre på så kjører vi lagertelling og veier alle restene med spesialmalt i kornkassa, går å spiser, sover middag osv. Speidelen klarer åpenbart fint å lage øl på egen hånd.

 

30. omrøring

For å få litt bedre utbytte har vi lest at det kan være lurt å pause programmet et par ganger under meskingen, og røre litt i mesken.  Det blir ganske kompakt i maltrøret, så for å hindre at vørteren lager seg kanaler gjennom mesken så er det nok greit å få løst opp litt.

 

30. skylling3

Etterhvert er det klart for skylling. Vi skyller med 1 liter vann per kg malt, dvs 12 liter. Hva som er den optimale mengden skyllevann, eller korn for den saks skyld, vet vi ikke enda.

 

30. utmedmesk

Vi tømmer maltrøret med superøsa vår. Den fungerer altså ikke bare på hel og knust malt, men også på brukt mesk. Helt utrolig.

30. humle

Så er det på tide å få kontroll på humla. Vi måler opp og gjør klar. Nå viste det seg at vi manglet 12 av 24 gram Challenger på den første humletilsettinga, så da ble det litt triksing på 60min humla. Disse manglende grammene ble erstattet med 6g Northdown og 6g Target. Det påvirker sikkert IBUen litt på en eller annen måte, men det får vi tåle. For å unngå flere humletabber, så kontrollmåler vi hele humlelageret og fører opp i lagerinventarsystemet vårt. Vi har jo ikke så mye annet å ta oss til uansett.

30. nypumpe

30. sterilisering

På slutten av koketida så rigger vi til kjølesystemet igjen, og sirkulerer kokende vørter igjennom for å kverke baselusker som måtte ligge igjen fra forrige ukes IPA. Vi har kjøpt en skikkelig March-pumpe nå, så vi satser på at den fungerer mye bedre enn tullepumpa fra BBen.

30 kjøletemp

30. kjøleoppsett

Etter litt struping og justering av vørterflowen for å få riktig temperatur ned i gjæringsdunken, så går kjølingen også helt av seg selv. Vi kjølte ned nesten 47 liter vørter på under 15 minutt. Det er vi godt fornøyde med.

30. gjærfordeling

Den eneste lille utfordringen vår er hvordan fordele gjæra vår likt på to bøtter? Vi fyller opp kolben med vørter, rister godt og tilsetter halvparten i hver dunk. Det blir forhåpentligvis sånn cirka riktig.

30. 2dunker

30. refraktometer

Til slutt endte vi opp med 46,5 liter med en OG på 1.055. Det skulle bety at vi har hatt et meskeutbytte på ca 75%. Det er ikke så ille for å være første gang. Siden vi nå har doblet kapasiteten, så får vi ikke plass til begge gjæringsbøttene i øleskapet. Dermed har vi en situasjon.. Den ene bøtta får vi la stå i romptemperatur, mens den andre står på 19 grader i skapet. Så får vi håpe det blir godt øl til slutt. Der er tross alt det viktigste.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..