#29 Brygging av påske IPA

Nylig fikk vi tak i litt Mandarina-humle. Dette er en ganske ny humlesort med preg av sitrus, fruktighet, krydder og litt sødme. Eller Mandarinpreg om du vil. Dette må være den perfekte humle til en jule-IPA. Bare synd det er ca 300 dager igjen til jul, og så lenge gidder vi ikke vente. Nå varer som kjent jula helt til påske, og mandarin er jo ganske lik appelsin egentlig, så da kjører vi på med en Påske-IPA istedetfor.

Vi har ikke sett så mange øl, eller oppskrifter, med Mandarinahumle i, men NøgneØ hadde brygget en Single Hop Mandarina IPA i fjor. Vi har riktignok ikke smakt den, men antar at den var kjempegod, så da baserer vi oppskriften på NøgneØ sin oppskrift.

 

Mandarina IPA

Est Original Gravity: 1,057
Estimated Alcohol by Vol: 5,5-6 %
Bitterness: 40 IBUs
Est Color: 19 EBC

Malt
5,9 kg Pale malt
500 g Crystal malt, 120 EBC

Humle
40 g Mandarina Bavaria, pellets, 60 min.
35 g Mandarina Bavaria, pellets, 15 min.
30 g Mandarina Bavaria, pellets, 5 min.
95 g Mandarina Bavaria, pellets, 0 min.
100 g Mandarina Bavaria, pellets, tørrhumle.

 

Siden vi har begrensede mengder med humle, og kun nok til en 25 liters batch, så tenker vi å kjøre et siste brygg med BB30’en. Etter å ha satt på varming av meskevannet så oppstår et lite problem. Det skjer ikke noe oppvarming av meskevannet. Lyset er på, men det er ingen hjemme… Typisk at slikt skjer med utstyret akkurat på siste (?) brygget. Spørs om dette er en eller annen form for streik.

29.bryter

Vi skrur opp skiten, og lukter oss frem til hva som kan være problemet. Bryteren lukter litt svidd, så dermed så kobler vi av den.

29.macgyver29.mcgyver2

Tott har fått strøm i seg opptil flere ganger, så han føler seg kompetent til å gjøre en avansert bypassoperasjon med en rusten kniv.

29.fikset

Er det noe problem da? Nei. Nå virker apparatet igjen. Den som ikke vil, den må. For syns skyld setter vi på plass bryteren igjen sånn cirka der den sto før.

29.maltøse2

29.maltøse3

Vi har kjøpt en ny dings også; denne flotte maltøsen i moteriktig farge koster en knapp 30-lapp på Biltema, og fungerer like godt på hel malt som på knust malt. Veldig godt kjøp av oss der.

 

29.Saison

Vi feirer med litt øl fra kjøleskapet. Ævenue Collaboration Saison er som noen kanskje allerede har gjettet en Saison. Dette er brygget i samarbeid med Boulevard Brewing. Dette er et lyst friskt øl, tilsatt sitrongress. På flasken står det at det passer f.eks til skalldyr. Det kan vi være enige i. Vi har ingen skalldyr for hånden, men synes ølet er godt alene også. Fin tørstedrikk.

Mens meskingen pågår så fyrer vi opp Speidelen, og tørrkjører den med kun vann. Da får vi blåst igjennom og rengjort den litt, samtidig som vi kan gjøre oss noen erfaringer på oppvarmingstider osv. Dette nye utstyret virker særdeles lovende. Den eneste bekymringen vår er at det blir altfor lite å gjøre på brggedagene når alt går automatisk.

29.brownale

Vi får heller trene på å drikke mer øl mens vi brygger, så vi finner frem en Brown Ale fra NøgneØ. Det har en god balanse, har en god karamellsødme, preg av skojolade, nøtter og litt brent, og har en veldig god ettersmak. Dette er et meget godt øl for å være i butikkstyrke, og kan absolutt anbefales.

 

29.vekt

En annen ting vi tenkte vi skulle gjøre mens vi mesker, er å finne ut av hvor mye korn det er  igjen i kornsekken. Det kan umulig være noe god tegn at badevekta viser «Error», og det allerede før vi holder kornsekken…

 

29.maltrør

Mesking og utmesking går greit. Det var av en eller annen grunn veldig tett mellom maltrøret og ringen som holder røret oppe når vi skal skylle, og det holder på å renne over flere ganger. Det er sikkert en streik på gang her også.

 

29.humle

Vi veier opp humla, og gjør klar til koking. Imens smaker vi på et par øl som har stått altfor lenge. En Ægir Sumbel Porter med «Best Før» merking våren 2013, og en av hveteølvariantene vi brygget for et år siden. Begge var definitivt best før, og begge havnet etterhvert i vasken. Vi får stramme opp kjellermesteren vår slik at ikke ølene blir stående så lenge.

 

29.kjølermontering

Vi har kjøpt en annen dings også, en motstrømskjøler. Her går vørteren en vei, og kaldt vann motsatt vei i et rør utenpå vørterøret, og det gir god kjøleeffekt. Samme prinsipp som med den berømte platekjøleren vår som tettet seg, men her er innerrøret såpass stort at det skal veldig mye til før det går tett. Vi fester på Gardenakoblinger for vannet, og bruker slangeklemmer for å feste slangen som skal gå til pumpa.

29.kjøleoppsett

Slik ble oppsettet når alt var koblet. Dessverre så ble det som i teorien skulle være supereffektiv kjøling til superfrustrerende kjøling i praksis. Med mye humle i karet, så ble jobben litt for krevende for sirkulasjonspumpa vår. Den tettet seg til, og vi fikk ikke så god flow gjennom kjøleren. Det gikk etterhvert, men vi fikk ikke utnyttet kjøleren maks. Vi trenger med andre ord en ny pumpe.

29.kjølemåling

Et annet tema som ble diskutert var hvordan slik kjøling påvirker humletilsetningen ved 0 minutt. Altså kokeslutt. Når humla ikke får trekke i vørteren under nedkjøling, mister vi da litt av humleeffekten? Vi kom ikke til noen definitiv konklusjon, men tror vi ved så sene humletilsetninger kommer til å sirkulere den nedkjølte vørteren tilbake i kokekaret, slik at får litt mer effekt av humla. Tror vi.

 

29.pannekake

Uten mat og drikke, så duger ikke helten.  Vi bryggere kan selvsagt ikke drikke saft til pannekakene, vi drikker øl. Juleølet og pannekaker var en finfin kombinasjon.

 

29.oechsle

OG havnet cirka der den skulle, på 1.058, men på grunn av mye veske som ble igjen i karet fult av humlerester, så ble det ikke mer enn 23 liter over i gjæringsdunken. Der skal det få stå noen dager før vi tørrhumler med 100g humle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..