Årets siste (?) brygg blir et gjenbrygg av vår faste brown ale. En liten kikk i arkivet sier at vi nå også feirer et ørlite jubileum siden dette er vår batch #50. Jubileumsøl må jo brygges skikkelig, så her får vi litt ekstra press på oss.
Oppskrifta vi bruker er den vanlige brown ale oppskrifta vår, men vi ble nødt til å gjøre en liten justering på humleskjemaet siden Fuggleshumla vår har litt lavere alfasyre enn oppskrifta sier, så for å få nok bitterhet må vi øke mengden litt. Det hadde vært helt uproblematisk om vi hadde hatt ekstra Fuggles, noe vi ikke har, så vi ble nødt å supplere med en ekstra bitterhumle. Det nærmeste vi har i humlefryseren er litt EKG, så da bruker vi det. Verken Fuggles eller EKG er klassiske bitterhumler, men vi har fått godt øl med disse humlene før, så det går nok greit. Vi ser også at forrige gang brukte vi Crystal 120, mens vi i dag bruker Crystal 150.
Brown Ale
Est Original Gravity: 1,060
Estimated Alcohol by Vol: 5,5-6 %
Bitterness: 37 IBUs
Malt
10 kg Pale Malt
500 g Crystal Malt (150EBC)
500 g Dark Crystal malt
500g Amber Malt
270 g Pale Chocolate Malt
85 g Chocolate Malt
Humle
110 g Fuggles (4,2%), 60 min.
20 g East Kent Goldings (5,6%), 60 min.
70 g Fuggles (4,2%), 15 min.
Gjær: White Labs WLP002 English Ale
Dagens kornbilde er korn på plasser der det ikke skal være. Eller som Tott sier, et sikkert tegn på at det er Knoll som har veid opp kornet.
Sist så ble det diskutert sjekklister og manglende rutiner siden vi tydeligvis aldri klarer å huske alle detaljer når vi brygger. Siden vi nå har 50 hakk i bryggesleiva så bestemmer vi oss for å ta oss sammen og utføre et perfekt brygg – helt uten sjekklister og andre hjelpemidler. Det vi som oftest glemmer er å tilsette diverse tilsetningsstoffer. Selv om dette ofte ikke er helt nødvendig, så er det litt nerdete, og nerdete er bra. I følge vannjusteringskjemaet vårt så tilsetter vi 1g CaSO4, 1,5g CaCl2, 1g CaCO3o og 2g NaHCO3 per 10 liter vann. De to sistnevnte kun i meskevannet.
Rutinerte ølbryggere kan nok sjekke pH bare ved å stikke lilletåa nedi mesken. Vi andre kan bruke dyre pH-måledingser eller billige pH-strips. Siden vi gjør alt etter boka denne gangen, så målte vi pH og noterer oss at den er helt perfekt, i overkant av 5,2.
Nyvasket WLP002 dekanteres og får temperere seg litt
I mangel på bedre ting å ta oss til, så utfører vi litt vedlikehold på diverse utstyr. Vi bygger om motstrømskjøleren litt i dag, for å få litt mer vann gjennom og høyere effekt. Tott bytter litt vannslanger, og i et desperat forsøk på å få også bildene perfekte denne gangen så setter han ny Sambrggerirekord i å holde inne magen. Vi reparerer også slagen som lekker på O2-flaska vår.
Vi husker for en gangs skyld å tilsette CaSO4 og CaCl2 i skyllevannet, dette må bare bli knallbra.
Alt dette fysiske arbeidet tar på, og når Speidelen er helautomatisk så lar vi den gjøre resten av jobben mens vi tar en knallhard restitusjonsøkt på stua.
Siden vi er opptatt på stua, så har vi ansatt en lærling i bryggeriet. Martin Ødegaard har lite å gjøre på fremover etter fadesen i Ungarn, så han har fått ansvaret for humletilsettinger og generell forpleiing av bryggerne.
Tilogmed gjærnæring husker vi å tilsette i dag. Dette blir nok et perfekt brygg ja.
Det er tid for kjøling. Vi har satt på en trippelkobling på motstrømskjøleren, slik at vi kan koble på både vaskeromskranen og hageslagen. Double the action, triple the fun! Teorien er at mer flow = mer effekt.
Høyt trykk gir mer press på koblingene, her må det strammes litt.
Tott er i ekstase etter å ha utført bøttetesten. Tiden det tok å fylle bøtta med kjølevann var overraskende nok omtrent halvert etter å ha koblet på dobbelt så mye vann.
Selve kjøleprosessen gikk rekordraskt unna denne gangen. Først sirkulerte vi den nedkjølte vørteren tilbake i Speidelen for å komme ned mot 80c. Dette for å stoppe isomiseringen av humla i den varme vørteren, slik at ølet ikke blir bitrere enn vi har planlagt. Dette tok ikke lang tid siden vi kjørte pumpa på full guffe. Vi kom ikke lavere enn ca 23-24c når vi kjørte på fullt, så når vi skulle tappe over i karet så måtte vi strupe litt bak pumpa for å komme under 20c. Likevel tok det ikke mer enn 13-14 minutt å kjøle ned 45 liter og tappe over i gjæringskaret. Det er vi meget godt fornøyde med, og det bidro også til at hele ikke tok med enn 4t og 40 minutt fra vi pakket fram utstyret til det var vasket og satt på plass igjen.
Vi endte til slutt oppmed 45 liter brown ale med OG 1.062, noe som er helt etter planen. Om gjæra gjør like god jobb nå som den gjorde med Vesavind IPAen så blir nok dette godt øl til slutt. Vi setter STCen på 20c og krysser fingre og tær.