#49 – Forblåst IPA

Det er skikkelig surt høstvær ute, regn og kraftig vind, så hva er mer mer naturlig enn å lage et litt kraftig, men ikke surt, høstøl. Nå er det ikke så lenge siden vi brygget mørkt øl, så vi går for et kraftig lyst øl, en IPA. Vi baserer oss på oppskriften til Kinn sin klassiker Veskyst, men gjør noen praktiske justeringer der vi må. Vi fikk aldri tak i Maris Otter tidsnok, og bruker vanlig pale malt. På grunn av Speidelens begrensninger og vår latskap, så bruker vi litt DME for å komme opp i høy nok OG, og så runder vi av litt humlemengder ut fra lagerstatus i fryseren.

 

Vestkyst(-ish)

Est Original Gravity: 1,075
Estimated Alcohol by Vol: 7,5 %
Bitterness: 75 IBUs

Malt
11 kg Pale Malt / Maris Otter
500 g Pale Crystal Malt (75 EBC)
500 g Crystal Malt (150 EBC)
1 kg DME

Humle
21 g Chinook (11%), 60 min.
10 g Centennial (8,4%), 60 min.
25 g Simcoe (11,4%), 30 min.
35 g Centennial (12,5%), 30 min.
25 g Tomahawk (Colombus) (15,8%), 30 min.
25 g Simcoe (11,4%), 15 min.
25 g Centennial (12,5%), 15 min.
25 g Tomahawk (Colombus) (15,8%), 15 min.
25 g Simcoe (11,4%), 0 min.
25 g Centennial (12,5%), 0 min.
25 g Tomahawk (Colombus) (15,8%), 0 min.
25 g Simcoe (11,4%), tørrhumle fra dag 5
30 g Centennial (12,5%),tørrhumle fra dag 5
25 g Tomahawk (Colombus) (15,8%), tørrhumle fra dag 5

50 g Amarillo (8,8%), tørrhumle fra dag 5

Gjær: White Labs WLP002 – English Ale

 

 

49-ryddig

Dagens waste of time – rydde bryggerommet før brygging, og før Knoll setter sitt sedvanlige preg fra omgivelsene. Fru bryggerisjefen sier forresten i en kort kommentar at vaskerommet alltid ser så rent og ryddig ut.

 

49-glemtigjen

Vi kommer raskt i gang med meskingen, og dermed glemmer vi som vanlig å å tilsette diverse pulver for vannjustering. Løsningen ble å tilsette litt gypsum rett etter meskingen er i gang. Sikkert ikke ideelt. Noen bryggerere bruker sjekklister når de brygger. Vi mener vi er for rutinerte for slikt, men det straffer seg gang etter gang.

 

49-pauseunderholdning

49-deerhunter

Speidelen står å koser seg på 65c, bare avbrutt av noen små pause der vi rører litt rundt i mesken. Det betyr at vi har mye dødtid, og Tott bruker anledningen til å lime på etiketter på de siste batchene sine. Vi fyller også opp en kasse med godsaker til Deerhunter som takk for gjestebrygging og god mat forrige gang vi brygget.

 

49-avrenning

Dagens kornbilde er av ganske fuktig utmesket korn. I dag opplevde vi litt dårlig avrenning etter utmesk og skylling, så det gikk litt ekstra tid på å få mest mulig veske ut av kornet.

 

49-humle

49-ekstrahumle

I den orginale oppskrifta til Vestkyst så er det bare humletilsetninger fra 30min og utover. Men vi sliter litt å se hvordan vi skal få ølet tilstrekkelig bittert med den humlemengden som er oppgitt, så her jukser vi litt, og hiver oppi en slant Chinook og litt Centennial på 60 min.

 

49-humlings

For å slippe unna vaskingen av kornrøret, så dikter Knoll opp en veldig fin og avansert humletilsettingsmetode på den nyopprettede 60min humletilsettingen. En og en humlepellet slippes ned på nøye utvalgt sted i koken. I tillegg så blåser vinduet igjen hele tida på grunn av mye vind ute, og noen må jo sørge for at det er åpent. Dermed måtte dessverre Tott ta denne vaskinga alene. Det er jo tross alt viktigst å prioritere selve bryggingen.

 

49-gjær

Egentlig så bruker Kinn Wyeast 1318 gjær til Vestkyst, men det fikk vi ikke tak i denne gangen. Vi har planer om å gjenbruke gjæra på dette brygget til en brown ale litt senere, og da har vi hatt god erfaring med WLP002. Dermed har dyrket opp WLP002 til dette ølet, det skal være cirka samme gjærstamme som 1318. Etter dekantering av starteren så har vi et godt lag med nydyrket gjær i bunnen på kolben.

 

49-gjær2

49-gjær3

For å fordele cirka likt så fyller vi kolben med vørter, rister godt rundt for å få løst opp gjærkaka, og så tømmer vi kontrollert over mens vi teller antall gjærceller som kommer over i hvert kar.

 

49-OG

Vi endte opp der vi skulle, OG på 1.075 og cirka 42 liter i gjæringskarene. Vi har stor tro på at dette blir et knalløl, og det blir lange uker før det er ferdig og vi kan prøvesmake.

 

49-fornøyd

Tott har satt bøttene til gjæring på 20c og er så fornød med egen innsats at han plukker umiddelbart fram noe godsaker for å feire med. Nå skal det tørrhumles etter en liten uke, og så blir det flasketapping en uke etter der igjen.

 

 

2 kommentarer

  1. Hei, har et spørsmål til vannjusteringen. Måler dere ph-verdien hver gang? Jeg målte bare en gang i fjor og det var akkurat til apa,ipa osv. men ikke bra nok til pils for eks. Hvorfor justerer dere hver gang? Har det mye utslag på smaken? Hilsen Daniel

    1. Hei, når vi justerer vannet er det i hovedsak kalsiumsulfat (gipssalt/gypsum) vi bruker. Selv om dette også senker pHen, så bruker vi det mest fordi sulfat fremhver humlepreg. Så dette bruker vi på IPA/APA. Vi måler ikke hver gang nei, men har vært innafor riktige verdier når vi har målt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..