Vi brygger kommuniststout

En ting er vi ganske enige om i Sambryggeriet, Kinn lager mye godt øl. Så når vi vil lage noe mørkt og sterkt til vinteren så var ikke valg av oppskrift så veldig vanskelig. I sommer kom Kinn med en stout som heter Bresjnev som vi begge likte godt. Så da kloner vi Kinn sin variant. Kinn har brukt oppskriften til Truman 1890 Export Stout som inspirasjon, så dette blir nesten et kloneklonebrygg.

Kinn har et ganske avslappet og humoristisk forhold til dette med typebetegnelser. Tidligere har de gitt stouten Svartekunst betegnelsen F.E.D.I.R.E.S.P, som utskrevet blir Foreign Extra Double Imperial Russian Export Stout Porter. Bresjnev, som da faller i kategorien Russian Stout, har de gitt betegnelsen Sovjet Stout.  Som en liten tribute til Kinn så kaller vi derfor vår stout for Khrusjtsjov – Kommuniststout.

 

Khrusjtsjov

Est Original Gravity: 1,081
Estimated Alcohol by Vol: 8 %
Batch Size: 40 liter
Bitterness: 70 IBUs
Est Color: 112 EBC

Malt
8,9 kg Pale Malt
2 kg DME, lys
1,8 kg Brown Malt
1,2 kg Black Malt,

Humle
250 g Fuggles, pellets, 70 min.
90 g Fuggles, pellets, 30 min.
80 g Fuggles, pellets, tørrhumle fra dag 6.

Gjær: Wyeast 1318 London Ale III

 

47-brown

47-black

Maltsammensetningen er ikke så komplisert. Pale Malt som basemalt, og så et par solide doser med Brown Malt og Black Malt. Vi har brukt lite av disse maltsortene før, og som vi ser av dagens kornbilder så er navnet ganske beskrivende på disse.

 

47-halfnhalf

En mesk med litt splittet personlighet, klarer ikke å bestemme seg for om den er lys eller mørk. Den opprinnelige oppskrifta på Truman 1890 Export Stout meskes så høyt som 69c. Med en gjær som allerede gir litt lav utgjæring så tørr vi ikke gå lenger opp en 67c.

 

47-kakaonibs

Men klarer vi å lage et klonebrygg uten å sause det skikkelig til? Neppe. På halve batchen vil vi nemlig forsøke å tilsette kakaonibs, og se hvordan dette påvirker smaken. Vi har ikke peiling på hvordan dette skal tilsettes, så det blir en del fundering underveis. Vi har kjøpt en pakke med knust kakaonibs fra en ikke navngitt stor norsk bryggebutikk, og en av tingene vi lurer på er, hvordan oppfører dise bitene seg når vi tilsetter det i ølet? Her må vi bare teste i litt vann

 

47-nibsflyter

47-synker

Biter som flyter vs Biter som synker:  47-1. Skal vi bruke humlepose når vi tilsetter disse tro? Har vi  forresten humleposer? Nei.

47-humle

Det skal kun brukes Fuggles i oppskrifta, og med en bitterhumle på 4,2% alfa, og 70IBU som target, så setter vi ny sambryggerirekord i bitterhumle. Hele 250g bitterhumle blir det. Heldigvis har Petit flotte porsjonspakninger i riktig størrelse, så her trenger vi ikke engang ta fram knarkevekta.

 

47-svart

Definitivt mørkt øl. Beregnet EBC er på 112. For å nå en OG på over 1.080, så må vi tilsette et par kilo juksepulver. 2 kg med spraymalt tilsettes samtidig med 30 min humla.

 

47-BruktFuggles

Slik ser 250+90 gram Fuggles ut etter bruk

 

Mens vi har kokt vørter og tilsatt det som skal tilsettes, så har vi forsket på Interwebs på hvordan vi skal bruke kakaonibsene. En kar på Norbryggforumet som, i likhet med alle som publiserer på Interwebsm fremstår som både kunnskapsrik og troverdig kan fortelle at rå, tørket kakaonibs ikke gir så mye smak før den blir røstet litt i ovnen. Vi utarbeider derfor en liten slagplan, og vi vil nå demonstrere hvordan du kan ødelegge en halv batch med helt brukbar Kommuniststout:

 

 

47-steg1

1. Mål opp 101 gram med kakaonibs. Hvorfor akkurat 101 gram? Aner ikke, men det høres bedre ut enn 100gram. Og bedre enn 99 gram osv. I etterkant ser vi at vi kanskje burde brukt 102 gram, for det høres bedre ut enn 101 gram.

 

47-steg2

2. Varm opp ovnen til ca 250c , og legg kakaonibsene utover ei steikeplate

 

47-steg3

3. Når ovnen er varm nok, sett inn plata og la det stå i et par minutt. Vi har ikke peiling på hvor lenge, men svidd kakao smaker sikkert ikke godt.

 

47-steg4

4. Tøm kakaonibsen over i en egnet beholder. Skal du tukle med en Kinnøl er det nok helt avgjørende at du bruker et Kinn-glass

 

47-steg5

5. Finn fram den beste spriten du har i barskapet, alternativt en sprit du ikke kommer til å savne for mye, og hell over kakaonibsen. Teorien her er at alkoholen skal trekke ut smaksstoffene. Siden Tott fortsatt er tom for Vodka, så velger vi nok en gang å marinere i whisky, og denne gangen i en særdeles utsøkt Indisk Single Malt.

 

47-steg6

6. La denne herlige blandingen stå å trekke i noen dager, og tilsett hele skiten i gjæringskaret når stormgjæringen er ferdig, sammen med tørrhumla.

 

Hvordan dette blir aner vi ikke, så for guds skyld ikke bruk oss som fasit før vi har fått evaluert denne prosessen.

 

47-brix

47-OG

De to måledingsene er nok en gang ganske enige. OG endte på 1.082, nok en sambryggerirekord. Vi gjenbruker gjæra fra juleølet som akkurat er flasket. Faktisk er vi så late at vi bare pitcher rett på gjærkaka i de gamle dunkene. Vi overpitcher en del, men dette ølet er en del sterkere enn juleølet, så det er alibiet vårt. Uansett så har vi veldig mye, og veldig aktiv, gjær, men vi håper dette hjelper oss til å få god utgjæring, og et øl på over 8%. Dunkene settes i skapet på 19c, og der skal de få stå et par uker.

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..