Mer juleøl

46-varmt

På en av årets varmeste dager så faller det oss helt naturlig å brygge juleøl. Vi har allerede brygget et juleøl av det mer smaksrike slaget, og kanskje smaker det juleølet litt for mye, så vi ønsker et litt mer rolig og lettdrukket juleøl også. Fjorårets juleøl ble vi ikke helt fornøyde med, så vi endrer litt på oppskrifta i år. Vi baserer oss fortsatt på pale malt, med innslag av litt mørke crystal malt og noe sjokomalt. I tillegg bruker vi en del amber malt. Fjorårets Fuggles byttes ut med EKG humle, og vi bruker fortsatt en engelsk gjærstamme, wyeast 1318. Vi valgte akkurat denne gjæra fordi vi vil gjenbruke den til et kommende brygg, og der må vi ha nettopp wyeast 1318.

 

Juleøl#2

Est Original Gravity: 1,060
Estimated Alcohol by Vol: 5,5-6 %
Batch Size: 45 liter
Bitterness: 32 IBUs
Est Color: 38 EBC

Malt
9,5 kg Pale malt
1,1 kg Amber malt
850 g Crystal Malt (150EBC)
450 g Dark Crystal Malt (270 EBC)
220 g Chocolate Malt

Humle
82 g East Kent Goldings, pellets, 60 min.
43 g East Kent Goldings, pellets, 15 min.
40 g East Kent Goldings, pellets, 2 min.
Gjær: Wyeast 1318 London Ale III

 

46-petit

46-petit2

Etter at vi fikk premie på årets ølbryggerfestival hadde vi en hel del gavekortpenger til disposisjon, og en hel pakke med stasj har ankommet fra Petit. De har vært flinke til å merke pakken både med «ALE» og «FORSIKTIG», men det hjelper lite når de bruker verdens tynneste poser til å ha malten i. Dermed får vi litt svinn allerede før Knoll rekker å begynner å søle korn rundtomkring slik han pleier.

 

46-røring

46-sjokofarge

Vi mesker på 67c i 60 minutt. Allerede etter 60 sekunder får vi en fin sjokoladebrun farge på meskevannet.

46-kornengangtil

Om noen tror at vår PR-avdelingen her har gått i surr med rekkefølgen på bildene, så tar de grundig feil. Dagens kornbilde viser at kverner malt mens vi mesker. Vi har tatt på oss et lite outsourcingsoppdrag, og kverner malt for LESC Bryggeri. Dette tar vi oss naturligvis godt betalt for.

 

46-dings

Dagens dings, som er i kategorien «Dyrt, unødvendig og kult», er et digitalt refraktometer. Kjøpt på Ebay og sendt med muldyr til Alaska, der det ble ompakket og kamuflert som gave, og så videresendt til oss. Nå skal vi måle ølet konstant!!

 

46-SGmåling

46-brixtoog

 

Vi tar en liten prøve mot slutten av meskinga og får 12,2. Dette tilsvarer ca 1.050 iflg denne fine tabellen. Vi må nesten kontrollmåle og tar ut en prøve til oechslevekta.

 

46-kalibrering

46-kalibrering2

Etter å ha avkjølt prøven litt, og så blitt veldig utolmodige og heller temperaturkorrigert avlesningen så konkluderer vi med at den dyre og raske måledingsen er helt enig med den billige og treige måledingsen. Fint det.

46-opplæring

Vi er så opptatt av dingser og målinger at vi helt glemmer å ta spennende bilder av utmesk og skylling. Heldigvis har vi med en bryggeassistent i dag. Lars Kristian fra nyoppstartede Djupdalsbrygg er på utplassering hos oss. Han har akkurat kjøpt en Grainfather, og tror han kan lære ting om brygging ved å se på oss. Vi lærer villig vekk mye om løfting og manuelt kroppsarbeid, og lar han få praktisk erfaring med det. Her viser han at han har lært hvordan man tilsetter 82g EKG humle i kokende vørter.

 

46-demontere

46-heltren

Under kjøling så fikk vi litt varierende flow gjennom motstrømskjøleren mot slutten, og vi finner ut til at dette er en god nok unnskyldning for å demontere pumpa vår for å kikke litt inni. Den viser seg å være gullende ren, så problemet var nok heller humletrub i andre deler av slangen, eller i ventilen. Tror nok det er på tide med en skikkelig rengjøring av kjøleren snart.

 

46-resultat

Vi fikk cirka 45 liter slik som planlagt, og ifølge refraktometeret så fikk vi også samme OG som planlagt; 1.060. Dermed er det bare å tilsette gjæra, sette skapet på 20c, og håpe på at de neste 14 dagene også går som planlagt.

 

 

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..