En lettkledd vordende brudgom på terrassen til Knoll betyr som regel at det er øl på gang. Batch 2 til bryllupet skal brygges. Prototypeølet weissbier med Huell Melon ble godkjent, så da skalerer vi opp til full batchstørrelse. I forhold til prototypen så satser vi på å ta ned alkoholstyrken noe.
Weissbier
Est Original Gravity: 1,057
Estimated Alcohol by Vol: 5,5-6 %
Batch Size: 50 liter
Bitterness: 12 IBUs
Est Color: 7 EBC
Malt
7 kg Hvetemalt
5 kg Pilsnermalt
Humle
24 g Huell Melon, pellets, 60 min.
80 g Huell Melon, pellets, 5 min.
70 g Huell Melon, pellets, tørrhumle fra dag 5
Gjær: Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen
Enkel oppskrift: Pilsmalt og hvetemalt.
For å komme opp mot 50 liter så trenger vi både mye meskevann og mye skyllevann. Vi startet med ca 55 liter meskevann, dvs opp til den øverste streken på stanga. Pils og hvetemalten får et 60 minutt samleie på 66c, før 15 min utmesk på 78c. Mengden skyllevann økte vi fra de vanlige 12 literne til ca 14,5.
Litt prøvesmaking av gammel moro underveis. Slanteflaska med Festivaløl ble prøvesmakt. Ikke ferdig karbonert, men ga mye smak.
Om det var smaksprøva av festivalølet som distraherte oss skal være usagt, men vi fulgte vertfall ikke helt med da vi nådde koketemperatur, og liggeunderlaget ble griset til med masse klissete vørter. Dermed måtte det av for å spyles rent. Klissete vørter mellom gummi og kokvarm kjele gir bare masse vaskejobb om det får stivne.
Ganske enkel ingrediensliste også på humlesida. Huell Melon som bitterhumle, Huell Melon som sen humletilsetting for smak/aroma, og Huell Melon som tørrhumle. Det er dermed rimelig trygt å anta at humla på bildet er Huell Melon.
Nedkjøling av vørteren, og heldigvis holdt alle slangene seg på plass denne gangen. Vi endte til slutt med 49 liter, med OG på 1059. Dermed kunne vi nok brukt enda mer vann. Meskeeffektivitet på 76% er der vi bruker å ligge.
Bøttene får stå å gjære på 19c noen uker, så satser vi på at dette blir god bryllupsdrikke til slutt.