Temperaturstyring på 1-2-3

Riktig temperatur på gjæringskaret kan noen ganger være en ufordring, spesielt når temperaturen i huset, kjelleren eller garasja avviker fra den optimale gjæringstemperaturen. Dvs ganske ofte. Vi har brukt en STC1000 kontroller tilkoblet et kjøleskap og en frostvakt fra Biltema i noen år, og denne løsningen har fungert utmerket for å holde en konstant ønsket temperatur.

Nå har noen entusiaster laget en oppgradert firmware av STC1000 som gir muligheter for å programmere STC1000 til å endre temperaturen underveis i gjæringen. Siden Knoll har overtatt det gamle gjæringsskapet så trenger vi nok en STC, og da prøver vi oss på den oppgraderte versjonen STC1000+.  For å få tak i en STC1000+ kan man enten kjøpe en oppgraderbar STC1000 på Interwebs, og flashe inn ny firmware selv (les mer om det her), eller man kan kjøpe en ferdig oppgradert STC1000+ herfra.

Uansett om man vil ha en standard STC1000, eller nerdeutgaven STC1000+, oppskriften på hvordan montere den er den samme:

 

 

stc-utstyr

1. Kjøp inn litt stasj. Du trenger naturligvis en STC1000, en boks å montere i, litt ledning, to hunnstøpsler og et hannstøpsel. Du trenger også noen koblingsklemmer el. ligende for å feste kablene sammen inni boksen.

 

 

stc-kabler

 

stc-boks1

 

stc-boks2

2. Finn fram godkniven, kutt opp litt kabler og skjær hull i boksen. De to hunnstøpslene vil være til kulde- og varme- elementene som skal kobles på , hannstøpselet gir strøm inn til herligheten. Sistnevnte støpsel kan dermed godt ha litt lang ledning koblet på.

 

 

stc-koblings

stc-koblingsskjema

 

3.  Sett STC1000 inn i boksen og koble  ledningene sammen. Om du har utmerkede elektriske evner kan du lukke øynene og koble sammen løse kabler på gefülen, ellers kan du bruke koblingsskjemaet over som noen veldig smarte har laget.

 

 

stc-mobillader

Det viser seg at boksen kan ikke bare brukes på å styre temperaturen i et øleskap, men fungerer også utmerket til temperaturstyrt mobillading!

 

Om man har brukt STC1000+, så finnes det gode guider på Interwebs på hvordan man programmerer gjæringsforløpet. Dette regnearket er bra for å finne de ulike verdiene.

Har man brukt STC1000 så er bruken noe enklere, da trykker man bare inn ønsket temperatur, godkjent temperaturavvik, og forsinkelse på varme og kjøling (kan være greit for å ikke overbelaste kompressoren i kjøleskap/fryser eller hva som brukes..).

 

 

 

 

 

 

Én kommentar

  1. Tilbaketråkk: Utstyr | DjupdalsBrygg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..