#39 – Kontraktsbrygging

Det nærmer seg sommer, og også sommerfest på jobb. Noen har gjort en alvorlig glipp og bedt Knoll og Tott om å stille med litt øl, og det gjør vi jo gjerne. Derfor brygger vi en gammel schlager, vår American Pale ale, som vi fordeler ubroderlig på arbeidsgiver og oss selv. Oppskrifta blir den samme som forrige gang:

 

American Pale Ale

Est Original Gravity: 1,060
Estimated Alcohol by Vol: 6 %
Batch Size: 45 liter
Bitterness: 35 IBUs
Est Color: 15 EBC

Malt
9,5 kg Pale Malt (6 EBC)
700 g münchenermalt, 25 EBC
800 g hvetemalt,
700 g pale crystal malt, 70 EBC

Humle
27 g Citra, pellets, 60 min.
30 g Cascade, pellets, 15 min.
30 g Citra, pellets, 15 min.
35 g Citra, pellets, 2 min.
30 g Cascade, pellets, 2 min.
20 g Amarillo, pellets,  2 min.
30 g Citra, pellets, tørrhumle fra dag 5
30 g Cascade, pellets, tørrhumle fra dag 5
20 g Amarillo, pellets, tørrhumle fra dag 5
Gjær: Safale US-05

 

39-vikingmalt

39-korn

Vi tester en ny maltleverandør denne gangen. Vi har fått tak i noen sekker med rimelig malt, fra finske Viking Malt. Heldigvis så passer malten oppi maltkverna, så da er den sikkert god nok.

 

39-pulver

Siden dette ølet er ganske humlepreget tilsetter vi 3g/10l CaSO4 i alt vann, og 1g/10l CaC03 i mesken. Om Knoll målte opp riktig mengde her, betyr det at vi begynte å meske med 47,76 liter vann, litt mer enn vanlig

 

39-mesk

Mesketempen er 67c i en time. Det er kanskje en grad eller to høyere enn nødvendig, men siden det er det vi har gjort tidligere, og det har gitt godt øl, så fortsetter vi med den. Never change a winning beer?

 

39-flaskevask

Meskingen går jo helt av seg selv på Speidelen, så Tott får tid til sin favoritthobby; flaskevasking. Her ryker etiketten av den siste flaska med chili-Ipaen Fire In The Hole. Kanskje vi skulle brygge den på nytt igjen snart?

 

39-rehydrering

Vi koker opp og avkjøler litt vann i to boller og strør litt gjær over for å rehydrere den før bruk. Når gjæra blir rehydrert i vann først, og ikke sprinklet rett i vørteren, så overlever en større andel gjærceller etter pitchingen. Og det er bra med nok og frisk gjær. Faktisk så har vi såpass mye gjær liggende at vi spanderer 3 pakker gjær denne gangen, siden Mr Malty sier at det trengs. Tidligere har vi nøyd oss med to pakker. Som sagt, never change a winning beer ?

 

39-skylling

39-meskut

Etter utmesk og skylling så ryker masken ut av mesken, og vi er klar for koking.

 

39-humle

3 humletyper, og 3 humletilsetninger. Citra som bitterhumle, og Citra/Amarillo/Cascade som smaks- og aromahumle. Kniven på benken blir kun benyttet i forsvarsøyemed om noen lurer.

 

39-kjølesirkulering

Før nedkjøling sirkulerer vi vørteren i ca 10 minutter gjennom motstrømskjøleren for å få kokt vekk bakterier og andre ulumskheter.

 

39-dunka

39-OG

Til slutt ender vi opp med 48 liter fordelt på to dunker, med OG 1.058. Litt mer og litt lavere enn planlagt, men såpass nærme at vi er fornøyde. Vi virker å ha ganske stabilt utbytte på 75% på Speidelen. Det kan sikkert forbedres, men så lenge det er stabilt er det uproblematisk. Vi setter denne til gjæring på 19c. Siden Tott skal på ferie så får nok disse stå i gjæringsskapet i nesten 3 uker. Underveis blir det også tørrhumlet med mer Cascade, Citra og Amarillo

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..