#14 – Gjenbrygg av American Pale Ale

Vårt brygg #6 – Chill Out APA var vi veldig godt fornøyde med, og siden det ølet nå er drukket opp så får vi brygge det en gang til. Forrige gang ble ølet brygget alene (nesten i alle fall) av Tott, så siden vi brygger sammen denne gangen, burde det bli dobbelt så godt nå. Minst.
Forrige oppskrift ble kjøpt som et kit fra Bryggselv.no, og da hadde de ikke riktig humle inne. Opprinnelig så skulle vi bruke Nelson Sauvin og Citra i følge oppskriften, men siden de ikke hadde riktig humle hos bryggselv den gang, så ble Nelson Sauvin byttet med Cascade. Denne gangen har vi fått tak i Nelson Sauvin, så det blir spennende å se om det blir stor forskjell på brygget. Humlene burde gi mye citrus og fruktpreg, så vi har døpt brygget «Acid Torpedo APA».

Acid Torpedo APA

Est Original Gravity: 1,053
Est Final Gravity: 1,012-14
Estimated Alcohol by Vol: 5-5,5%
Bitterness: 33 IBUs
Est Color: 13 EBC

Malt
5 kg Pale Malt, Maris Otter (6 EBC)
350 g münchenermalt, 25 EBC
350 g hvetemalt,
300 g pale crystal malt, 70 EBC

Humle
10 g Nelson Sauvin, pellets,10, 9 % aa, 60 min.
15 g Nelson Sauvin, 10,9 % aa, 15 min.
15 g Citra, pellets, 13,5 % aa, 15 min.
20 g Nelson Sauvin, pellets, 10,9 % aa, 2 min.
20 g Citra, pellets, 13,5 % aa, 2 min.
20 g Nelson Sauvin, pellets, 10,9 % aa, tørrhumle fra dag 5
Gjær: White Labs WLP001

Før vi begynner så er det på sin plass å ta en øl. Siden vi brygger en APA, så begynner vi «over there». Samuel Adams Boston Ale. Fin ravaktig farge. Frisk maltaktig smak, litt karamell og moderat humlepreg. Helt greit øl. Ganske lettdrukket, og passer sikkert fint som øl til fotball og snacks.

Små flasker delt på to staute karer forsvinner ganske fort, derfor kjører vi like godt et nytt øl med det samme. Også denne fra Samuel Adams. Dette er en Black Lager. Ganske mørk i fargen, og smaken er også mer brent og kraftigere enn det forrige ølet. Den er likevel ganske mild på smak, ikke så fyldig som man ofte forventer mørke øl. Det er vel kanskje fordi det er en lager og ikke en ale? Grei øl også dette, men ikke noe vi løper og kjøper en kasse av.

Som de fleste andre hobbybryggere så er det viktig å vise frem utstyret. Etter at vi byttet sirkulasjonsslange til en mer stivere slange kunne vi ikke lengre bruke den gamle klemma. Dermed har vi investert i en splitter ny klemme fra Clas Ohlson. Flott kjøp til 12,-. Og apropos sirkulasjon. Erstatningspumpa vi fikk fra olbrygging.no etter at den første sirkulasjonspumpa tok en guggeutblåsning har begynt å krangle skikkelig. Nå må vi trykke og knote i flere minutter før den starter. Vi har kun brukt den 2-3 ganger. Elendige greier..

Når sirkulasjonspumpa endelig har startet så fungerer den greit. Med ca 6kg korn i meskekaret går også sirkulasjonen veldig greit. Så da er det på tide å vedlikeholde vår egen ølsirkulasjon, og vi inntar en Sierra Nevada Pale Ale. Fin gylden farge og fin skummengde. Dette er en god variant av amerikansk pale ale. Tydelig humlebitterhet med friske sitrustoner. God ettersmak. Beste øl så langt i dag.

Vår egen humle veies og klargjøres. I tillegg til å tilsette humle under koking skal vi også tørrhumle dette ølet. Da tilsetter vi humle rett i gjæringsbøtta etter at stormgjæringa er ferdig, dvs om ca 5 dager. Observante sjåarar ser kanskje at vekta på bildet viser ‘0 gram’. Det betyr ikke at dette er spesiell lettvektshumle, dette er kun et filmtriks. Det begynner også å bli et godt utvalg humle i fryseren nå, så vi tar en liten lagertelling og noterer ned slik at vi kan planlegge noen brygg for å få brukt opp humla før den blir altfor gammel.

Etter ølkvelden Tott arrangerte for noen uker siden ble det bl.a stående igjen en flaske «Brakspear Oxford Gold Organic Beer». Etter 3-dagersregelen så tilfaller gjenglemte rester huset, og vi fant ut at dette var et greit tidspunkt å destruere innholdet på forsvarlig måte. Gylden farge, litt søt (honningkaramell?), men samtidig humlepreget. Ganske lettdrukket, men heller ikke dette var noe hurra-øl.

Mens vi er i gang med kokingen så kommer fru Bryggerisjefen hjem etter å ha vært på fotballtrening med Bryggeriarvingene. Kvaliteten på kjøkkenets bidrag til de siste bryggekveldene har vært skral, men i dag tok det seg kraftig opp med en god kringle. Slikt kan vi like!

Siste ølet ut er Nøgne Øs #100. Det kan kanskje se ut på bildet som at vi forsøker å drikke 100 flasker Nøgne Ø, men navnet skal vel heller gjenspeile at dette ølet ble laget som batch nr 100 . Det blir litt vanskelig å sammenligne dette ølet med de andre vi har drukket før på kvelden. Dette er meget fyldig, komplekst og har et tydelig humlepreg. De ca 10 alkoholprosentene gjør også at dette ølet blir mer ekstremt. Batchnummeret på siden indikerer at dette ikke akkurat er den opprinnelig batch 100, men en relativt ferskt batch. Tipper dette ølet ville smakt bedre etter et par års lagring.

Tilbake til vårt eget øl. Ikke så mange spennende hendelser eller bilder denne gangen. Bortsett fra problemer med sirkulasjonspumpa går alt på skinner. Det eneste vi har å klage på denne gangen er at vi kanskje burde kjøpt en litt større platekjøler. De 20 platene våre fungerer greit, men vi får ikke lav nok temperatur når vi kjører vørteren gjennom på full guffe. Dermed må vi kjøre vørteren gjennom med lavere fart, og da bruker vi 5 minutt ekstra. Tragisk med andre ord. Uansett så får vi ca 24 liter i gjæringsbøtta. OG sier 1.055, effektivteten er nok en gang på over 70%, og livet er herlig.

Gjæra tilsettes, vi pimper vørteren med litt ren oksygen, og brygget settes i gjæringsskapet i garasja.

2 kommentarer

 1. Hei!

  Hva slags platekjøler har dere kjøpt? Hvor mange minutter tar avtappingen (med hvor mange liter og til hvilken temperatur)?

  Og er det slik at dere må vente litt til trub har bunnfellt før dere kan tappe igjennom platekjøler? Hvor lenge venter dere i så fall?

  Artig å lese!

  1. Hei Øystein vi kjøpte en 20 platers kjøler med dudadiesel på ebay:
   http://www.ebay.com/itm/20-Plate-Wort-Chiller-Beer-Brewing-SS304-Heat-Exchanger-/230652903538?ssPageName=ADME:X:RTQ:US:1123

   Hadde vi skulle kjøpt i dag hadde vi nok kjøpt en som er litt større 30 eller 40 plater, vi må strupe pumpen my for å få rett temperatur ut i gjæringskaret.

   Vi sirkulerer kokende vørter gjennom kjøleren noen minutt før vi skrur på kaldtvann og flytter slangen til gjæringskaret, kjøleprosessen tar ca 10 min og da har vi ca 20 grader.
   Uten å strupe pumpen tar prosessen 5 min med en temperatur på 30 grader…

   Morro med kjøler, sparer mye tid i forhold til spiral som vi brukte før.

   Hilsen (Tott) Ole Jacob

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..