#11 Oktobierfest på flaske

Dette var vårt første forsøk på å brygge undergjæret øl, så her hadde vi ikke helt de store erfaringene. I motsetning til ales så lagres lagerøl litt lengre, typisk ca 3 uker, før flasking. En måling av SG etter uke 1 og uke 2 indikerte at gjæringen hadde stoppet opp altfor tidlig. Igjen. Så da måtte vi forsøke litt nødhjelp for å unngå en Oktobierfestbrems. For å teste om det var gjæra som hadde dødd tilsatte vi litt sukker, for i det minste få produsert litt mer alkohol. I tillegg økte vi gjæringstemperaturen litt. Denne kombinasjonen hjalp oss tilstrekkelig til at vi fikk et øl på ca 4,5%, selv om vi egentlig ikke fikk en god nok utgjæring. Neste gang når panikken ikke er like fremtredende så kan vi forsøke og gjøre en og en ting, feks kun øke temperaturen og se om det er nok til å få i gang gjæra igjen.

The Stig og Knoll igang med samlebåndsvasking av flasker

Vi har investert i en flaskeskyller og et tørketårn, her blir flaskene først vasket og skyllet før de får seg en skikkelig dusj desinfeksjonsmiddel før de settes til tørk. Kjekt å få litt mer pass på benken, og også veldig greit å få effektivisert den kjedelige flaskevaskinga.

All i want for Christmas…

Etter at Knoll hadde vært spandabel med ølet alle andre plasser enn ned i flaskene, så ble 21 liter til slutt fordelt, her er Totts utbytte.
Nå skal dette stå å karbonere i et par uker slik at gjæra får spise opp det tilsatte sukkeret og omforme det til kullsyre, og så skal det modne i 6-8 uker før det er klart.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..