Brygg #8, Juleale.

Selv om det bare er et par uker siden vi brygget sommerølet vårt, er vi klare for juleølet allerede. Litt tidlig? Mulig det, vi har aldri brygget juleøl før. Men noen som kan dette har laget en oppskrift hvor ølet skal flaskemodne et par hundre dager, og den har vi tenkt å prøve oss på.

En del forskjellige maltsorter i dette brygget. Kornet vi har kjøpt fra bryggselv.no er ikke 100% nøyaktig etter oppskrifta, EBC-spesifikasjonen er ikke helt nøyaktig, men nært nok. Ut fra det vi kan se fra oppskrifta blir dette en god og mørk ale.

En god måte å få opp julestemninga på er selvsagt julegaver. Om det var dette han ønska seg mest vites ikke, men han ser fornøyd nok ut. En flaske ferdig avkjølt Anchor Steam, fra Anchor Brewery i San Fransisco. Den må naturlig nok smakes på mens julealen står i 90 minutt på 66 grader. Fargen er mørk gylden, med en frisk smak, litt fruktig med medium lang ettersmak med noe humlebitterhet. Den er ikke veldig kompleks, men det trenger den heller ikke være. Lettdrukket og god. Med sine 4,8% så klarer de akkurat å diskvalifisere seg selv fra å bli solgt i butikk her i Norge, men det kan bestilles fra BU hos Vinmonopolet.

Etter noen minutter på 80 grader så løfter vi opp innerkjelen med korn, og tilsetter noen liter til med kokende vann, før vi er klar for koking. Første runde med aromahumle tilsettes helt i starten og hva skal vi finne på mens dette koker i halvannen time? Jo, smake mer øl. Neste øl ut er Trashy Blonde fra Brewdog. Dette får man kjøpt i butikken, det er på 4,1%. Vi vet ikke helt hva som er trashy med denne øla, det er mulig det er den litt grumsete fargen, for vi synes kanskje den er noe mørk for å være en blonde? Uansett så er dette et godt friskt øl, og med god korn/malt smak og godt humlepreg. Egentlig så taler vel Brewdowgs egne smaktnotater for seg selv: «A titillating, neurotic, peroxide, punk of a pale ale. Combining attitude, style substance and a little bit of low self esteem for good measure; what would your mother say?«. Eller kanskje ikke. Galninger.

Ikke så mye bilder av selve brygginga den gangen her, men vi har noen fine ølbilder likevel. Neste øl i glasset er Brooklyn Brown Ale. Også denne er kjøpt på Vinmonopolet siden den holder 5,6%. Fargen er veldig mørk, nesten som en stout. Godt første anslag, karamellsødme og kaffipreg. Ettersmaken er veldig kort, det er nesten som ølet bare forsvinner plutselig fra ganen. Merkelig. Med 15 minutt igjen på kokinga så tilsetter vi sukkeret og litt mer humle. Siste humleladning tilsetter vi med 2 minutter igjen.

Siste øl ut denne dagen er Nøgne Øs Blonde. Denne er mye lysere enn Brewdog sin variant, men også denne er ganske grumsete. Fargen er lys korngul, og den smaker og lukter korn også. Veldig frisk og har litt sitrus/syrlighet. Den tidlige fruktsødmen går over til mer bitterhet i ettersmaken. Typisk forfriskende sommerøl. I følge Nøgne Ø så er dette et perfekt gressklipperøl, men det har vi ikke tid til å teste, vi holder tross alt på å brygge øl.

Etterhvert får vi julealen på gjæringskaret, og vi tilsetter fersk gjær denne gangen. OGen viser knappe 1060, noe som er altfor lavt etter oppskrifta, uten at vi skjønner helt hvorfor. Vi må nok forske litt mer på hvorfor vi har så dårlig effektivitet i bryggeriet. En annen ting vi må forske på er hva vi skal kalle dette brygget. Men nå har vi ganske god tid på oss, cirka 6 måneder til ølet skal drikkes, så det klarer vi nok!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..