#70 – Reservestout!

Tidligere i år brygget vi en frokoststout basert på Mikkeller sin Beer Geek Breakfast. Som tidligere omtalt så smakte den ikke godt i det hele tatt da vi flasket den, og smaken er fortsatt ikke noe å skryte av. Sambryggeriet og Stout har litt for ofte vært en dårlig kombo, og i ren frustrasjon så bestemte Knoll seg for å brygge enda en stout. Fuck Mikkeller, fuck stout, fuck oss og fuck alle. Oppskrifta er diktet opp helt selv, men valg av humle er inspirert av tidligere brygg. Fuggles er en finfin humle til engelske øltyper, og dessuten hadde vi fryseren full.

 

Stout

Est Original Gravity: 1,090
Estimated Alcohol by Vol: 9 % (ish)
Bitterness: 50 IBUs
Est Color: 90 EBC

Malt
10 kg Pale malt (6 EBC)
3 kg Munich malt
1400 g Brown Malt

1000 g havregryn120
1000 g chocolate malt (vi brukte sjokolade rug)
1000 g Crystal 150/240 (vi er ikke sikre på mixen, ca 50-50%?
500 g Black malt
1000 g Muscovadosukker

Humle
200 g Fuggles, pellets, 60 min.
50 g Fuggles, pellets, 15 min.
40 g Fuggles, pellets, tørrhumle.

Gjær: WLP002 – English Ale

 

Mye mørke maltsorter selvsagt. Mengdeforholdet mellom dem kan nok diskuteres, vi har ingen fasit. I den opprinnelige oppskrifta som ble skriblet ned så var det brukt både vanlig sjokomalt og pale sjokomalt, men vi endte opp med å ikke finne noen av den hos den lokale maltpusheren, så da ble det sjokoladerugmalt istedetfor. Kanskje var det en ny langfinger fra bryggegudene i vår retning, kanskje et tegn på at vi ikke skal komplisere unødig. Time will show!

 

Et annet hemmlig våpen i denne stouten; muscovadosukker. Dette er en mørk sukkertype som har litt urenheter i seg, noe som gjør at den også setter mer smak enn vanlig hvitt sukker. Vi har tro på at dette gjør seg i en stout.

 

Siden vi først skal brygge en ny stout så hadde Knoll lyst å lage en Imperial Stout, og da må vi bruke mye korn. Vi dobbelmesker igjen. og av uviss grunn så fikk vi masse skum i det vi satte igang med runde 2 av meskingen. Dont fear the foam?

 

Mengder av Fuggles til bitterhumle. Blir fiaskoen med for bitter stout gjentatt? Fuggles har veldig lavt alfasyreinnhold, så vi tror det skal gå fint. Vi sikter på 50 IBU, og om stouten blir ca 9% slik vi håper så bør ikke det være for mye.

 

OG endte på 1.093, siden vi dobbelmesker så hadde vi ikke beregnet nøyaktig hva vi kom til å ende på, men dette er absolutt der vi ønsker å være. En av våre favorittgjærtyper, WLP002 blir brukt. Den skulle egentlig bli brukt til en NEIPA, men fuck neipa, vi skal få til en stout! Vi tilsetter rikelig oksygen både før gjæring, og etter ca 10-12 timer, og så får dette stå i et par uker på 20c.

 

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..