Også i år blir det Ølbryggerfestival i nabolaget, og da må vi selvsagt være med. Vi har utrolig nok klart å rote til oss en 3.plass og en 2.plass de to foregående årene, så i år havner vi helt sikkert på en finfin 10.plass. Det er «husølet» vårt (APAen) som har stått for de beste plasseringene der tidligere, men i år føler vi at vi må finne på noe nytt. Etter litt diskusjon og funderinger så landet vi på at vi vil holde oss til samme kategori, siden dette er en type øl som publikum virker å sette pris på. Vi har en del NZ/AU humle igjen etter forrige øl, så da prøver vi oss på en krysning mellom Amerika og Oceania, og setter opp en Pacific Pale Ale på bryggeblokka.
#53 – Pacific Pale Ale
Est Original Gravity: 1,054
Estimated Alcohol by Vol: 5-5,5 %
Bitterness: 32 IBUs
Malt
5,5 kg Maris Otter
4 kg Pale Malt
800 g Hvetemalt
700 g Caraamber
700 g Munichmalt
Humle
24 g Citra (14%), 60 min.
32 g Motueka (7 %), 15 min.
32 g Citra (14%), 15 min.
20 g Motueka (7 %), 2 min.
27 g Amarillo (8,9%), 2 min.
27 g Citra (14%), 2 min.
32 g Citra (14%), tørrhumle fra dag 5.
25 g Amarillo (7 %), tørrhumle fra dag 5.
25 g Summer (5%), tørrhumle fra dag 5.
10 g Motueka (7 %), tørrhumle fra dag 5.
Gjær: Magrove Jack’s M44 US West Coast
Litt tryllepulver må til. 15g CaSo4 og 5g CaCO3 i mesken.
Dagens kornbilde. Siden Knoll er opptatt med pulver, så er det Tott som får prøve seg på å veie opp og klargjøre kornet. Til enkeltes store glede så viser det seg at også Tott roter korn på gulvet. Så da forventes det at rotekoppstempelet til Knoll er en saga blott. Ellers kan det nevnes at vi prøver oss på en stor andel Maris Otter som basemalt, det blir spennende å se om det blir noen merkbar forskjell.
Vi velger å meske på 67c, og når temperaturen er stilt inn så kommer Knoll plutselig på at han har lånt Tott sin STC1000 for å karbonere To Alker flaskene sine. Og den STCen befinner seg på feil side av fjorden… Da er det bare en ting å gjøre, hive seg til bilen, og ta en kjapp tur hjem for å hente.
Tilbake i Sambryggeriet så har Tott kjedet seg såpass at han begynt å snekre litt ute. Knoll er såpass sliten etter bilturen at han dessverre ikke kan hjelpe til. Dessuten har han nødvendig erfaring med HMS-arbeid fra jobben så han påtar seg å påse at det hele går for seg i kontrollerte former.
Vi legger merke til meget kurant og korrekt bekledning.
Vi har 4 ulike humlesorter denne gangen, våre favoritter Citra og Amarillo, samt de nye bekjentskapene Summer og Motueka. Vi har tydeligvis ulike pelletsstørrelser også.
Humleskjemaet er ganske klassisk, bitterhumle på 60 min, og så humletilsetninger på 15min, 2 min og tørrhumle. Her er humlene veid opp og lagt i riktig rekkefølge. Øverste skål først. Genialt.
Knoll bestemmer seg etterhvert for å bidra litt med sambyggingen ute, og da skjer det selvsagt ting umiddelbart. Etter kort tid så blir den nye utestua så godt som ferdigstilt.
Fremdriften feires med en test av de nye boksene til Ægir. På disse boksene så drar man av hele toppen, slik at man kan drikke av boksen omtrent som en kopp (om man tør). Det er stor forskjell på smaksopplevelsen å drikke av en slik boks kontra en boks med liten åpning konkludere vi med. Boks er også ganske praktisk. Vi forventer en «Approved by Sambryggeriet» på de neste boksene til Ægir.
Vi tester også en ny gjær, Mangrove Jack’s M44 US West Coast. Dette er en nøytral gjær, som sikkert ligner en del på US-05 som vi ellers har brukt en del.
OG på 13.5 Brix tilsvarer en OG på ca 1.053, så det er helt innafor. Dette får stå et par uker på 19c.