Bryllupsbrygging – del 1

En kamerat skal gifte seg senere i sommer, og om ikke det var ille nok i seg selv, så er han dristig nok til å spørre oss om bryggehjelp til litt tvilsomt bryllupsbrygg.

43-wtf

Brudeparet kan umulig å ha fått med seg dette VG-oppslaget tidligere i år, men det er ikke vårt problem. Iallefall ikke så lenge de skriver under på vårt meterlange ansvarsfraskrivelsesskjema.

Uansett så får vi gjøre vårt beste for å holde antall døde på et minimum. Vi skal brygge to ulike brygg, og siden vi da forsøker å redusere riskoen, så brygger vi en oppskrift vi har brygget ca 3000 ganger, en American Pale Ale.

 

American Pale Ale

Est Original Gravity: 1,060
Estimated Alcohol by Vol: 6 %
Batch Size: 47 liter
Bitterness: 35 IBUs
Est Color: 15 EBC

Malt
9,5 kg Pale Malt (6 EBC)
700 g münchenermalt, 25 EBC
800 g hvetemalt,
700 g pale crystal malt, 70 EBC

Humle
27 g Citra, pellets, 60 min.
30 g Cascade, pellets, 15 min.
30 g Citra, pellets, 15 min.
35 g Citra, pellets, 2 min.
30 g Cascade, pellets, 2 min.
20 g Amarillo, pellets,  2 min.
30 g Citra, pellets, tørrhumle fra dag 5
30 g Cascade, pellets, tørrhumle fra dag 5
20 g Amarillo, pellets, tørrhumle fra dag 5
Gjær: Safale US-05

 

43-ekstrahjelp

De lokale tilsynsmyndighetene er heldigvis på jobb denne ettermiddagen, og dermed har vi fri tilgang på billig lokal arbeidskraft. Legg spesielt merke til hvordan vi benytter korrekt verneutstyr. Ingen anmerkninger i HMS-kontrollen her nei.

 

43-korn

Den vordende brudgom måler opp malt. Pale malt som basemalt, med litt munichmalt og crystalmalt for ekstra kropp og sødme, og litt hvetemalt for skum og friskhet.

 

43-pulver

 

43-pulver

Litt triksing med vannjustering må til, og siden «noen» har rotet bort jukselappen med hvor mye tryllepulver som skal tilsettes på ulike øltyper, så får vi bruke et av verktøyene på den flotte interwebs-siden bryggekalkulator.no.

 

43-innmesk

Vi mesker på 66c i en time. Under 12kg malt totalt i Speidelen er uproblematisk, men vi rører likevel godt rundt både før og under meskingen.

 

43-rehydrering

Mens vi mesker så klargjør vi gjæra. Siden vi bruker tørrgjær den gangen her så rehydrerer vi gjæra en stund før den pitches for å være snille med gjærcellene. Før gjærcellene kvikner skikkelig til, så er celleveggene porøse, og strør man tørrgjæra rett i vørteren vil man få vørter inni selve cellene, noe som er mindre gunstig, og en stor andel av cellene vil rett og slett dø. Så derfor rehydrerer vi i rent, temperert vann. Nøkkelordet her er temperert, noe som ikke ble gjort i vårt tilfelle. Vi er ikke helt sikre på konsekvensen av å rehydrere i for kaldt vann, derfor fikk gjæra kose seg på badegolvet en stund for å få opp temperaturen litt.

 

43-gjærnæring

43-prøvesmak

En annen ting vi gjør for å være snill med gjæra er å tilsette litt gjærnæring mot slutten av koketida. Dette gjorde vi ofte tidligere, men da vi gikk tom for gjærnæring så glemte vi rettogslett å kjøpe mer. Men nå har vi, og da bruker vi.

Og så er vi snille med oss selv også, det er jo tross alt det viktigste, og skjenker oss en smaksprøve av prototype-weissbier’en vi brygget for et par uker siden. Frisk og fin, og en litt spesiell humlesmak av Huell Melon humla.

 

43-skum

43-humleskum

Det mest spennende som skjedde under kokinga var å se på skummet. Ellers var det som å se på vørter koke.

 

43-temperatur

Litt mer action ble det når vi satte igang sirkulasjon gjennom motstrømskjøleren for å drepe bakteriene som bor der. På bildet ser alt fint og flott ut, men en kan se at det er relativt vått rundt kjøleren. En slageklemme løsnet på den ene vørterslangen, og dermed spylte vi deilig øl utover hele plassen i noen sekunder. Fotografen var merkelig nok opptatt med andre ting enn å forevige den hendelsen. Vi mistet nok en liter eller to her, men ingen mistet livet eller pådro seg fysiske skader.

 

43-fordeling

Hvordan få den siste sjokoladen; sørg for å la bryggepartneren sitte å holde på noe han ikke kan slippe. Nyt sjokoladen høylytt.

 

43-OG

OG på 1.060 er spot on. Mengdemessig mangler vi en liter eller to…

 

43-passasjerer

Det lokale gjæringsskapet er opptatt, og derfor pakkes bøttene inn og sikres forskriftsmessig(?) i baksetet med setebelte for videre transport.

 

43-skap

Til slutt kommer bøttene på plass i kontrollerte omgivelser, her skal de gjære på 19 grader i et par uker.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..