IPA med og uten grønnsaker

Det er på tide å brygge IPA igjen. Tidligere i år lagde vi en testbatch av en IPA med chili, og den ga oss både mersmak og heftig ettersmak, så det prøver vi igjen. Denne gangen deler vi batchen i to, så blir det en dunk tilsatt Habanerochili, og en uten.

 

IPA med og uten Habanerochili

Est Original Gravity: 1,060
Estimated Alcohol by Vol: 6 %
Bitterness: 50 IBUs

Malt
10,5 kg Pale Malt
1000 g Carahell
500 g Caraamber

Humle
36 g Centennial (10%), 60 min.
45 g Galena (12,5%), 60 min.
45 g Amarillo (8,8%), 60 min.
24 g Galena (12,5%), 60 min.
30 g Cascade (6,5%), 60 min.
36 g Centennial (10%) 15 min.
24 g Amarillo (8,8%) 15 min
15 g Cascade (6,5%), 15 min.

250 g Citra, tørrhumle fra dag 5
135 g Centennial, tørrhumle fra dag 5

Gjær: Safale US-05

 

Det tar ikke lang tid før vi finner ut at vi har ikke nok Galena, og ikke et eneste gram Centennial, så da får vi justere litt etter det vi har i humlefrysteren. Vi erstatter med Amarillo og Cascade, og så tar vi oss en tur på bryggebutikken for å handle Centennial før vi skal tørrhumle.

 

42-kverning

Tilbake i trygge omgivelser igjen denne gangen etter noen brygg, Tott gjør klar både Carahell og Caraamber. Eller Cara 30 og Pale Crystal Malt 70 EBC som vi har byttet ut med. Vi tror det skal være det samme. Carahell høres egentlig bedre ut, så da sier vi at det er det vi har brukt.

 

42-myevann

Vi liker godt IPA, så da prøver vi med litt mer vann den gangen her, fyller opp med vann nesten til den øverste streken på stanga i Speidelen. Da blir det mer IPA til slutt tror vi. Vi begynner å nærme oss maks på meskevann ser det ut til.

 

42-pilver

Litt tilsetningsstoffer må vi selvsagt ha. Ingen skikkelig gjærbakst uten Mors Hjemmebakte Natron. Om noen vet en oppskrift på hvordan vi kan bake vår egen natron så si ifra.

 

42-pølser

Veldig lite spennende som skjedde under meskingen. Tror vi. Vi var ikke der. Vi var på kjøkkenet og spiste pølser.

 

42-humle

Erstatningshumla gjøres klar. Her får Galena, Cascade og Amarillo bli bedre kjent med hverandre før de skal i aksjon i 60 min kok.

 

42-arbeidsfordeling

42-klarning1

42-klarning2

Her har vi en flott eksempel på eksemplarisk arbeidsfordeling. Tott vasker meskekaret, mens Knoll kikker på at humla lager tøft skum i koken, og lager en fin bildeillustrasjon på hvordan vi tilsetter klarningsmiddel når det nærmer seg slutten av kok. De som ikke skjønner det bare ved å se på bildene kan benytte følgende hjelpetekst: «Ta en tablett Protafloc (se bilde 2), slipp den nedi kokekaret (se bilde 3)»

 

Underveis i prosessen begynte vi også å forberede Chilien. Her kommer en fin guide til hvordan du kan forbedre/ødelegge (stryk det som ikke passer) en helt kurant IPA:

 

42-Habanero1

1. Dyrk litt Habañerochili i veksthuset på loftet, eller stikk på en velassortert butikk og kjøp litt ferdigvare der. Husk at forrige gang vi gjorde dette så lærte vi plutselig at det ikke var så dumt om vi hadde brukt hansker.. Kapp av endene og stilken.

 

42-habanero2

2. Ta også ut frøene inni.

42-habanero3

3. Del opp i biter, og legg alt i en passende plastting

 

42-habanero4

4. Les teorier på Interwebs om at alkohol hjelper til å trekke ut smaksstoffer fra det du skal tilsette i øl, aksepter ukritisk dette som en sannhet, og tilsette passende sprit. Feks. noe gammel brun skotsk som sikkert ikke er god lenger.

 

42-habanero5

5. Tvil litt på om dette blir bra, og kjør hele skiten i blenderen. La stå noen timer.

 

Sist så tilsatte vi denne smakseksplosjonsmiksen i slutten av koken, men siden vi denne gangen skal ha en del av batchen uten chili, så tilsetter vi heller rett i det ene gjæringskaret.

 

42-skitnedunker

Og apropos gjæringskar. Vi er litt for late og gjerrige denne gangen, så vi gjenbruker gjær fra APAen vi nylig flasket. Og da har vi selvsagt vasket slurryen og målt opp riktig mengde? Nei. vi har ikke engang giddet å vaske gjærkaret, og vi tapper rett på den gamle gjærkaka. Overpitching deluxe med andre ord. I etterkant ser vi i faglitteraturen at vi nå har 4-5 ganger så mye gjær som vi trenger, og det er ikke helt heldig. Vi får revuderere denne strategien neste gang.  Men aktiv er den denne gjæra. Allerede en time etter at vi har tilsatt oksygen og satt dunken til gjæring så plupper det bra i gjærlåsen.

 

Til slutt ble det 48 liter med OG på 1.060. Vi får skaffe en litt Centennial, og så blir det mye tørrhumlings om noen dager som gir god smak.

 

 

 

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..