#36 – IPA med noko attåt

Vi er klare for årets første brygg. Tott har bestemt dagens brygg, en IPA tilsatt chili. Dette høres naturlig nok meget tvilsomt ut, men Tott insisterer på at han har noen bekjente som lager godt øl med chili, så la gå. Vi bruker den vanlige IPA-oppskrifta vår som vi har tjuvlånt hos Ægir, og så tilsetter vi litt Habanerochili. Hvor mye «litt» er aner vi ikke. Vi er heller ikke sikker på når vi bør tilsette den. Litt søking på interwebs gjorde oss heller ikke så mye klokere. Noen bruker 1 chili, noen bruker 10. Noen hiver den i koken, andre som tørrhumle, og noen sier at den også kan meskes om man vil. Noen varmebehandler chilien over åpen ild, noen dynker den i alkohol i dagesvis i forveien, mens andre nøyer seg med å dynke den i starsan. Interwebs er helt ubrukelig for å finne pålitelig informasjon.

 

IPA med Habanero Chili

Est Original Gravity: 1,064
Estimated Alcohol by Vol: 6 %
Bitterness: 55-60 IBUs

Malt
5 kg Pale Malt
600 g Carahell  (30 EBC)
250 g Caraamber (75 EBC)

Humle
18 g Centennial (10%), 60 min.
22 g Galena (12,5%), 60 min.
20 g Centennial (10%) 5 min.
110 g Citra, tørrhumle fra dag 5
80 g Centenial, tørrhumle fra dag 5

Annet
?? g Habanero chili, 5 min.
?? g Habanero chili, tørrhumle fra dag 5.

Gjær: Safale US-05

 

36-varmtvann

I dag tester vi hurtigoppvarming av vann. Like bak Speidelen står det nemlig et fin tank full av varmt vann. Det er delte meninger om hvorvidt slikt vann kan brukes til matlaging (øl er jo mat). I vårt tilfelle så snakker vi om en ganske ny tank, med nye plastrør. Med huset fullt av unger så er det også temmelig god gjennomstrømming på vannet i denne tanken. Dermed konkluderer vi med at dette vannet er rimelig trygt å bruke, inntil det motsatte er bevist.

 

36-tempstart

Etter å ha fyllt opp Speidelen med forhåndsvarmet vann så er temperaturen umiddelbart 64%, og det før vi har begynt å varme opp vannet. Her ligger det an til rekordrask vannoppvarming.

36-kornbildeDagens kornbilde: Korn fanget i Speidelfengsel (ligger under silduken til Speidelen)

 

I ren ekstase over å brygge med Speidel, så har vi vært litt for slepphendte med å notere ned nyttige ting for å evaluere bryggingen vår. Som vannmengder, effektivitet osv. Slikt er greit å vite når vi skal planlegge brygging og sette opp oppskrifter. Årets nyttårsforsett ble dermed å bli bedre igjen på slikt.

Vi brygger med kort maltrør i dag, noe som skal gi oss ca 20 liter i sluttvolum. Målet er en OG på 1.064. Vi begynner med 25 liter vann i Speidelen, før ca 6kg korn tilsettes. 25 liter er opp til det midterste av de 3 målemerkene nederst på stanga.  Meskinga kjører vi på 60min på 66c. Vi skyller med like mye vann som antall kg korn, dvs 6 liter vann. Mulig dette er litt lite skyllevann, men dette ser vi til slutt, og kan justere til neste brygg.

 

36-dagensdings

Etter at Tott etter eget utsagt har funnet bedre bruksområder for stroppene vi har brukt til å holde liggeunderlaget på plass, så er dagens dings en heller dårlig erstatning. Denne snora får nok heller kort levetid, men får gjøre nytten i dag.

 

…and now for something completely different… chili i øl. Her er en enkel guide på hvordan lage litt mer (u)smak i ølet:

36-chili2

1. Kjøp Hanaberochili, del de i to og fjern frøene. Hvorfor Habanerochili? Fordi det skal være den sterkeste chilien. Hvorfor fjerner vi frøene siden det er mye smak i de? Fordi vi ikke vil risikere at rester av små frø havner i flaskene til slutt.

 

36-chili4

2. Finn et passende antall chilier og mos de med en blender. Bama.no anbefaler forresten at man bruker hansker når man skal håndtere Habaneroer, det gjør ikke vi. Vi tørker oss i øynene etterpå også. Vi fant ut at 3-4 chilier var et passende antall, siden vi også hiver litt rett i gjæringsdunken. Om dette er et riktig antall vil vise seg om noen uker..

 

36-chili3

3. Lag en fin marinade ved å tilsette til vodka. Igjen, dette er bare en slags antagelse fra vår side. Vi hadde forresten ikke vodka, så det blir en dæsj whisky. Alkoholen koker bort, og mengdene er så små at dette gir ikke smak uansett.

 

36-chili5La stå å godgjøre seg en stund. Mmmm….

 

36-chili6

4. Om du klarer å unngå å drikke det opp først, så tilsett denne herlige marinaden i slutten av koketida. Vi tilsetter ved ca 5 min igjen av kok, og rører godt rundt.

 

36-porter

5. Feire galskapen med noe godt. Vi anbefaler en 60-40 blanding av skum og hjemmelaget porter. Porteren vår er forresten skummelt lettdrukket. Og delvis overkarbonert. Den må vi brygge mer av.

 

36-wtf

Denne meldingen dukket forresten opp fra flere kilder i løpet av bryggedagen, skjønner ikke hvorfor noen mener vi er riktige mottagere av den…

 

36-og

Til slutt satt vi igjen med  knappe 19,5 liter, og OG på ca 1.066. Det er noe sterkere enn hva vi hadde planlagt, men siden mengden også er noe mindre, så traff vi egentlig ganske bra. Litt mer meskevann eller skyllevann neste gang, så er vi der. Sist vi brygget IPA brukte vi WLP051, altså flytende gjær, men denne gangen er det potensielt en del andre smaker som kan dominere, så vi gjør det enkelt og bruker Us-05 tørrgjær. Vi setter dunken i gjæringskapet på 19c, og så blir det tørrhumling og tørrchilling om noen dager.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 kommentarer

    1. Den ble ganske bra den… ..om du liker chili 🙂 Vi har brygget den en gang til senere, og da tilsatt chilien kun i gjæringskaret. Da ble chilipreget roligere.

  1. Hei!
    Hvordan tilsatte dere chilien i gjæringskaret andre gang dere prøvde? Små biter eller most i blender? Hvor mange chilier brukte dere?
    Mvh Fredrik

    1. Hei, vi brukte 3-4 habaneroer som var most og fikk trekke i sprit en stund. Godt mulig det er tilstrekkelig å dele opp i mindre biter. Ville tilsatt sammen med tørrhumla etter 5-6 dager. Har også fått tips fra en bekjent som liker chili generelt, om å toaste chilien på forhånd da dette frigjør litt andre smaksstoffer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..