Vi vasker gjær

I serien «Knoll og Tott gjør ting de ikke kan» har vi kommet til vasking av gjær. Vi har en stund planlagt å gjenbruke gjær, enten å bare tømme nybrygget vørter på gjærkaka etter forrige brygg ved flasking, eller å gjøre det skikkelig ved å vaske gjæren først. Erfaringsmessig så er det alltid så mye som dukker opp når vi har tenkt å ha bryggedag så vi tør ikke ta sjansen på at vi klarer å koordinere brygging og flasking, dermed forkaster vi det første alternativet og satser på gjærvask.

Det ligger en veldig fin video på Youtube, som Gustav Foseid har laget om vasking av gjær. Dermed slipper vi å lage en, men under er en fin lysbildeserie som viser hva vi gjorde.

vask-steg1

1. For det første trenger vi litt gjær. Dette er gjærkaka som var igjen etter flaskinga av juleølet. Som vi kan se så er det både humlerester og litt øl igjen i karet. Det er dette vi ønsker å vaske vekk

 

vask-steg2

2. Tilsett noen liter rent vann (gjerne kokt og avkjølt) i dunken. Legg forøvrig merke til den særdeles passende plasseringen foran vaskemaskinen.

 

vask-steg3

3. Rist dunken litt slik at vannet og truben blander seg godt, det er viktig at det ikke ligger igjen gjær «limt» i bunnen på karet.

 

vask-steg4

4. Tøm all gørra opp i en desinfisert kasserolle, eller en annen egnet beholder. Har man veldig stor tro på egne evner til å helle kontrollert fra en stor gjæringsdunk, eller bruker utstyr med stor åpning i steg 5, så trenger man ikke nødvendigvis gå via en kasserolle i dette steget, men heller gå rett på neste steg

 

vask-steg5vask-steg6

 

5. Hell gjæra over på mindre beholdere, f.eks kolben vi bruker til magnetrøreren vår, eller mors fineste drikkevannskaraffel. Igjen, det er viktig at utstyret er godt rengjort først. Vi har vasket, skylt og så desinfisert med StarSan. Dekk til med desinfisert alufulie f.eks.

 

vask-steg7

6. La beholderene stå i 15-20-22 minutter slik at humle og andre ulumskheter legger seg i bunn.

vask-steg8

7. Hell forsiktig over veska som har lagt seg på toppen tilbake i kasserollen. Dritten som er igjen går i vasken, hagen eller på annet valgfritt sted. Bare ikke opp i kasserollen.

8. Finn feks et tomt syltetøyglass eller noe, som vaskes og desinfiseres, og hell over veska fra kasserollen. Dette skal stå noen timer til gjæra bunnfaller. Vi satte det i kjøleskapet over natta.

vask-steg9

Da sitter man igjen med gjær som kan gjenbrukes (til venstre) til å lage nytt godt øl (til høyre)

 

 

 

 

 

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..