Vi forbereder ny bryggesesong

Sommeren er over (selv om noen vil si den aldri startet på Sunnmøre i år), og vi er klare for å blåse kornstøvet av bryggeutstyret og sette i gang med litt ølbrygging igjen.

Helt uvirksomme har vi imidlertid ikke vært, fryseren er full av humle, kornkassa er full, og noen dingser er også kjøpt. Den meste spennende nyervervelsen er en magnetrører med erlenmeyerkolbe. Denne skal vi bruke til å dyrke gjær. Sammenlignet med av vanlig gjærstarter er en magnetrører mer effektiv til å få gjærcellene til å formere seg. Vi kan dermed lage mindre startere, eller kanskje klare oss med et rør mindre med gjær. Når vi bruker fersk gjær er dette kanskje den dyreste ingrediensen, så denne investeringen vil nok betale seg selv på kort tid.

Etter å ha hatt skumle planer om å bygge en selv, så kjørte vi safe og handlet en magnetrører fra Bryggeland. Prisen i butikken i Oslo var hyggelige 599,-. Denne modellen skal kunne håndtere startere helt opp til 5 liter, men det har vi nok sjelden bruk for. Uansett så kjøpte vi oss en kolbe på 3 liter.

Første brygg som får nyte godt av magnetrørt gjær er en gjenbrygg av Oktobierfest ølet vårt, altså et undergjæret øl.

20130824_124434

Forrige gang vi brygget undergjæret øl så stoppet gjæringen opp litt for tidlig. Det håper vi å unngå denne gangen. Derfor legger vi litt ekstra sikkerhetsmargin i størrelsen på starteren. Drøye 2 liter kokt og avkjølt spraymalt blandes med 3 blodferske rør med WLP833. Det er ikke gått mer enn en uke fra gjæra forlot fabrikken, hadde et kort stopp hos bryggselv, før den endte i postkassa vår.

 

20130824_124623

Etter å ha stått i et par timer og kikket i beundring på den fascinerende strømvirvelen så setter vi hele starteren ut i gjæringsskapet. Der skal den få dure avgårde i et par dager før den settes kaldt slik at gjære bunnfelles og starteren kan dekanteres.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..