Prosjekt Platekjøler

Effektivisering skal visst være bra, så det må vi også prøve oss på. Siden vi ikke har helt tro på å forkorte verken meskingen eller kokingen, så konsentrerer vi oss om kjølingen. Etter litt søking på nett fant vi ut at en platekjøler må være tingen.

En platekjøler fungerer slik at man bygger opp en boks med flere plater, som er konstruert slik at annenhver plate er den del av en kanal. Man leder den varme vesken (i vårt tilfelle varm vørter) inn i den ene kanalen, og kjøleveske (kaldt vann) inn i motsatt kanal. Mens vørteren renner gjennom alle lagene med plater så vil det kalde vannet kjøle ned vørteren. Så jo flere plater jo mer effektiv er kjøleren.

 

Kjøleren vi kjøpte er ganske liten og kompakt, men den burde ha nok effekt for oss. Slangene for vørteren er permanent festet til kjøleren, mens vi har hageslangetilkoblinger til kjølevannet.

 

Etter litt fikling har vi et testoppsett klart. Vi tenker å bruke sirkuleringspumpa til å pumpe vørteren fra kokekaret og inn i systemet. For kjølevannet sin del holder det å bruke trykket i springen. Etterhvert så skal vi bruke kortere slanger, men i testoppsettet så bruker vi de slangene vi har liggende. Vi koker opp 10 liter vann og er klar til test. Allerede i første gjennomkjøring ble det klart at effekten er meget god. Vi kan regulere kjølingen ved å strupe litt i pumpa til vørteren og/eller redusere trykket på kjølevannet noe. Når vi har funnet den ideelle kombinasjonen er det allerede tomt i kokekaret. Vi varmet opp vannet på nytt, og kjører en ny test

 

Resultatet ble at 10 liter vann gikk fra koketemperatur til 25 grader på under 2 minutter. Det er vi meget godt fornøyde med. Frem til nå har vi brukt 35-40 minutter på å kjøle ned etter koking, og så enda noen minutter på å tappe fra kokekaret over til gjæringsdunken etter avkjøling. Nå vil vi få gjort alt på under 5 minutter. Så får vi se på neste bryggedag om det fungerer like godt i praksis.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..