Det er en nydelig søndagsmorgen, og Knoll har tjuvlånt bryggeriet for å eksperimentere litt. Noen ganger blir Knoll veldig ivrig når det skal planlegges hva som skal brygges, så de dårligste idéene får han gjerne sette ut i livet på egen hånd. Bockøl er en av dem.
Sambryggeriet har altså forflyttet seg fra avdeling Hjelldalen, til avdeling Aursneset. «Jeg velger meg april», skrev Bjørnson. Og når man ser på bryggeutsikten denne morgenen så kan man kanskje være enig.
#52 – Freiheit! – Bockøl
Est Original Gravity: 1,063
Estimated Alcohol by Vol: 6-6,5 %
Bitterness: 22 IBUs
Malt
2,8 kg Munichmalt
1,8 kg Pilsnermalt
500 g Caraamber
0,1 kg Coffeemalt
0,05 kg Chocolate malt
0,45 kg D-45 sirup
Humle
35 g Tettnang (3,8%), 60 min.
25 g Tettnang (3,8%), 10 min.
Gjær: White Labs WLP833 – German Bock Lager
Tyskerne brygger Bockøl etter renhetsloven. Siden nevnte lov feirer 500 år i disse tider, så markerer vi det med å brygge et tysk øl som ikke følger renhetsloven. Det er ikke første gang vi brygger tysk undergjæret øl, men etter et par forsøk på oktoberfest/munich dunkel for noen år siden, så har vi latt både tyskere og undergjær være i fred. Helt til nå. Da Knoll drev med litt research på et annet skandaleprosjekt, så kom han over både spennende sirup, og en oppskrift på en bock. En bockøl skal gjerne være preget av både malt og karamell, og for å få denne spesielle karamellsmaken bruker man gjerne dekoksjonsmesking. Etter litt research så fant vi ut at det gidder vi ikke, så vi prøver å jukse det til med litt sirup istedetfor. Fuck renhetsloven osv.
I tillegg til pilsner- og munichmalt som base, så kjører vi en god slump crystalmalt, og så tar vi kanskje en litt utradisjonell vri med en dæsj coffeemalt og en mindre dæsj sjokomalt. Knoll drikker ikke kaffi, så litt coffemalt er det net nærmeste vi kommer morgenkaffi.
Siden Knoll brygger alene får han kun bruke sin halvdel av maltrøret. Heldigvis er det den nederste halvdelen, så da går det bra uansett. Dette er egentlig et testbrygg, så derfor kjører vi med det korte maltrøret. Batchstørrelsen blir ca 20 liter denne gangen, mot ca 45 når vi bruker det vanlige maltrøret.
Det tok ikke lang til før bryggegudene sladret til værgudene om brudd på gamle tyske lover, så utebryggingen ble plutselig litt mindre idyllisk. Bjørnson og april? Nånei..
Det brygges med en del pilsnermalt, så derfor kokes det i 90 minutter for å unngå DMS og annet skit. Ikke så mye humle i dette brygget, det brukes Tettnanghumle i ganske beskjedne mengder på 60 og ved 15 minutt.
Veldig greit med bryggeassistenter som liker å leke med vann når det er vasketid
På slutten av koketida er det klart for det hemmelige våpenet for å knekke tyskerølkoden. D-45 Sirup fra Candi Syrup Inc. På hjemmesida til produsenten slår de nøkternt fast at sirupen gir «unmistakable toffee, vanilla, and toasted flavors that are magically created from raw beet sugar [..] and makes D-45 Candi Syrup uniquely aromatic and delicious». Blir garantert kjempegodt dette altså. For å få sirupen lettere ut av pakken, så får den ligge noen minutter i varmt vann for å bli litt mer tyntflytende.
Når man blander ut starsan med hageslange så får man en viss andel skum. Evt bare skum.
Siden både bryggegudene og værgudene har rottet seg sammen mot oss, så forsøker vi desperat å blidgjøre resterende lokale guder med å bidra med helt uvensentlige ting innendørs mens det brygges ute.
Dette er et undergjæret øl, så temperaturen må helt ned mot 10c. WLP833 gjæra har oppgitt 9-13c som virkeområde, og planen er å pitche på 10-11 grader, og holde den på 11 grader i noen uker, før man tar en liten diacetylrest mot slutten av gjæringa. For å få kjølt ølet så langt ned så må vørterflown gjennom motstrømskjøleren strupes mer enn vanlig.
Bryggeassistent nr 2 er ikke like fornøyd med sin tildelte arbeidsoppgave. Dette stinker, var tilbakemeldingen.
Til slutt kom det knappe 19 liter i dunken, med en OG på 1.060. Det var litt dårligere enn planlagt. Vi har ikke så mye erfaring med det korte maltrøret, så vi får skrive det på kontoen for dårlig planlegging. Om ølet gjærer ned slik det skal så er det imidlertdig ingen krise. Undergjær jobber mye senere enn vanlig overgjær, så det blir noen lange uker før vi ser om dette blir nok en tysk fiasko.