Brygging av konkurranseøl

Vi har bestemt oss for å brygge en APA til Sunnmøre Ølbryggjarfestival.  Tott prioriterer skandaløst nok familieferie under festivalen, så vi har med gjestebrygger Skybert igjen, som blir standin under festivalen.

Da leter vi frem en velbrukt APA-oppskrift, og tilpasser den til Speidelen. Oppskriften blir da som følger:

 

Gypsumsnorter APA

Est Original Gravity: 1,060
Estimated Alcohol by Vol: 6 %
Bitterness: 35 IBUs
Est Color: 15 EBC

Malt
9,5 kg Pale Malt (6 EBC)
700 g münchenermalt, 25 EBC
800 g hvetemalt,
700 g pale crystal malt, 70 EBC

Humle
27 g Citra, pellets, 60 min.
30 g Cascade, pellets, 15 min.
30 g Citra, pellets, 15 min.
35 g Citra, pellets, 2 min.
30 g Cascade, pellets, 2 min.
20 g Amarillo, pellets,  2 min.
30 g Citra, pellets, tørrhumle fra dag 5
30 g Cascade, pellets, tørrhumle fra dag 5
20 g Amarillo, pellets, tørrhumle fra dag 5
Gjær: Safale US-05

 

 

32.vekter

Skybert har spisskompetanser på en del områder, og med bestått vekterkurs for ca 60 år siden, så blir han ansvarlig for vekta og oppmåling av korn.

 

Vi liker å teste nye ting i Sambryggeriet, og etter at vi fikk en boks med Gypsumpulver, så har vi bestemt oss for å teste om vannjustering ved mineraltilsetning kan være lurt. Vannjustering er nok ikke høyt prioritert hos de fleste bryggere, da det er andre ting som er langt viktigere i bryggeprosessen, men vi gjør et forsøk mest for moro skyld. Vi har valgt å prøve oss med Kalsiumsulfat (CaSO4) og Kalsiumkarbonat (CaCO3) i dette brygget.

Kalsiumsulfat (gypsum, eller gipssalt om du vil) fremhever humlebitterheten i et øl. I en APA så passer det dermed godt. En annen egenskap er at pHen senkes. Vi bruker også litt kalsiumkarbonat som hever pHen litt, slik at den ikke blir for lav. Det er forvrig mer vanlig å bruke kalsiumkarbonat i mer mørke øltyper, hvor det også fremhever maltsmaken mer. Generelt så er også litt kalsium bra for gjæra senere i prosessen.

32.dosering

Knoll påstår han har peiling på hvitt pulver, og måler rutinert(?) opp. Vi bruker 3 gram kalsiumsulfat  per 10 liter vann, både i meskevannet og i skyllevannet, og 1 gram per liter kalsiumkarbonat per 10 liter meskevann, og dette tilsettes rett i mesken.

 

32.kvalitetskontroll

Knoll har kvalitetstestet tryllepulveret, og gir tommel opp. Med Vær Varsom-plakaten i bakhodet har vi valgt å sladde identiteten til vedkommende for å beskytte han mot seg selv.

 

32.mesk

32.ph

Meskingen går sin gang, og etterhvert tar vi en kontroll av pH-en i mesken. Vi ligger en plass mellom 5,2 og 5,5, og det er ganske bra i følge de som kan mye om pH i mesken. Nå har vi riktignok aldri målt pH i mesken før, så hvordan vårt magiske pulver evt har påvirket den vet vi ikke helt.

 

32.humle

I en amerikansk pale ale så kjører vi på med gode amerikanske humler. Sist brukte vi Cascade, Citra og Amarillo, og det gjør vi i dag også. Citra som bitterhumle, og så kjører vi på med stadig større humlemengder mot slutten av koketida.

 

 

Litt dårlig effekt på motstrømskjølingen i dag, mulig vi må bytte ut noen suspekte koblinger på kaldtvannet slik at vi får høyere flow. Uansett så fikk vi kjølt ned vørteren til i underkan av 20 grader før vi tilsatte gjæra. Vi traff OG på 1.060 helt etter planen, men fikk ikke ut mer enn 44 liter. Kanskje skal vi meske med litt mer vann neste gang, da vi har begrensede muligheter til å øke mengden skyllevann (les: for små kjeler til å varme opp skyllevann med).

Igjen så må ene dunken settes i romtemperatur, men om alt klaffer så har vi et nytt større gjæringsskap på plass om veldig kort tid, slik at vi kan kontrollere temperaturen på hele batchen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 kommentarer

  1. Hei flott blogg! Kan jeg spørre hvordan det gikk med vannjusteringen?
    Prøvde meg på det samme med 3 g Gipsum pr 10 l vann, sitter å venter spent på resultatet. Brukte i tillegg til gipsum PH stabilizer…

    -jonas

    1. Hei. Vannjusteringen gikk bra, i den forstand at ølet ble godt. Hvor stor forskjell det ble er det ikke så lett å si i og med vi ikke har noe å sammenligne direkte med. Men vi gjør det nok igjen neste gang også.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..