(Kj)øleskap!

Det finnes mange sorter øl. Grovt sett kan vi dele de opp i to typer, overgjæret og undergjæret øl. For en hjemmebrygger er det ofte overgjæret øl som er lettest å brygge. Overgjæret øl gjærer relativt raskt (1-2 uker) på rundt 18-23 grader. Altså normal romtemperatur. Undergjæret øl derimot bruker andre gjærtyper som trives best når de får holde på litt lengre på lavere temperaturer, ofte mellom 8-12 grader. Dette kan være litt vanskeligere å få til hjemme, hvor temperaturen i rom og kjeller varierer etter vær og årstid.

Vi bestemte oss derfor å bygge et (kj)øleskap. Normalt sett så vil de fleste kjøleskap holde en lavere temperatur enn det vi er ute etter, så da må ting modifiseres. Og det er jo halve moroa. Vi fikk kjøpt et flott brukt kjøleskap, og for å kontrollere temperaturen har vi kjøpt en fiffig liten sak på E-bay. (Cool & Heat Temperature Controller STC-1000) Denne boksen har strøm inn, en temperatursensor, og to strømuttak. Det ene uttaket styrer strømmen på kjøleskapet, det andre uttaket går til en varmekilde. Som varmekilde har vi en liten frostvakt fra Biltema.

Så lenge det er såpass varmt ute så vil nok ikke den bli brukt så mye nå, gjæringskaret vil avgi en del varme i seg selv.

Utfordringen vil nok være hvordan vi måler temperaturen inne i skapet, sannsynligvis er det et avvik mellom lufttemperaturen i skapet og temperaturen på ølet i gjæringskaret. Helst burde vi satt sensoren nedi gjæringsbøtta, men da øker vi samtidig sjansen for at vi får ulumskheter og infeksjon i brygget. Det nærmeste vi kommer er at vi har tatt en flaske og fylt med vann, som sensoren står i. Temperaturen i denne kontrollflaska vil nok være mer lik temperaturen i gjærimgskaret enn hva lufta i kjøleskapet er.

Vi bestemte oss også for å flytte gjærlåsen ut av skapet, for å få ut CO2en som gjæra produserer. En liten plastslange kjøpt på TESS for 11,50 og en tomflaske med vann gjorde susen der.  Vi har også satt inn et ekstra termometer for å kontrollere temperaturen, vi vet ikke enda helt hvor nøyaktig den boksen er, og hvilke feilmarginer vi evt har.

Det blir spennende å se hvordan dette skapet fungerer i praksis. Vi ser for oss å bruke dette skapet også på gjæring av overgjæret øl, for å sikre en stabil god temperatur under gjæringa. Fru Bryggerisjefen klager jo  konstant over gjæringsdunk og lukt i husets bruksareal, så med et øleskap i garasja så slipper vi det også. Vi kommer nok også til å bruke det til flaskemodning. Noen øltyper skal flaskemodne en del uker på lav temperatur, og da er det også greit å ikke okkupere huskjøleskapet. Ref. Fru Bryggerisjefen.…

5 kommentarer

  1. Ja vi forkastet ganske fort ideen om flaska med vann. Da vi startet så var det for varm temperatur i den kontrollflaska, og vi hadde vel ikke helt kontroll på temperaturen i vørteren. Dermed fikk vi en fase med store temperatursvinginger, varmen og kulden i skapet skrudde seg på og av, og temperaturen var nok ganske ulik i gjæringskaret og i flaska.

    Etter ca et døgn så festet vi sensoren på selve gjæringsbøtta, med litt isopor utenpå for å isolere. Det er sikkert fortsatt et lite avvik mellom utsiden av plasten og inni gjæringsbøtta, men nå virker det ganske stabilt og greit. Skal ta en kontrollmåling neste gang vi måler SG, så kommer det sikkert en bloggpost med erfaringer etterhvert 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..