Brygg nr 5 – Dampøl

Brygg nr 5 er et fellesbrygg. Etter parallellsmaking av Kinn-øl fikk vi veldig lyst å lage vårt eget Dampøl.

Oppskrifta vi går for er California Common:

  • 3,8kg Pale Malt
  • 0,8kg Munich Malt
  • 0,4kg Caramel Malt
  • 0,07kg Chocolate Malt
  • Humlet med Northern Brewer
  • Gjær: San Francisco Lager (White Labs #WLP810)

To dager før vi startet bryggeprosessen laget vi en liten gjærstarter, gjæren vi hadde var rimelig fersk så jeg laget den på 1,5 liter vann og 150g spraymalt.

Denne gangen har vi ikke ferdig knust malt, men vi knuser selv med drilldrevet kvern. En erfaring vi har gjort underveis: fest en plastpose på kverna. Så blir ikke hele rommet fylt av kornstøv.. 🙂

Knusing av malt 

Vi har varmet opp 20 liter vann til ca 70 grader før vi tilsetter kornet. Dette skal så stå en time på cirka 64 grader. For å få en stabil temperatur i bryggeapparetet som har varmeelementer i bunnen, så sirkulerer vi mesken innimellom, og måler temperaturen ofte.

Uten mat og drikke så duger ikke helten… Tilbud på pizzabakern denne uka! Og hvorfor drikker vi ikke øl? *Noen* har vakt på jobb og alkoholforbud og må nøye seg med Cola..

Etter en time øker vi temperaturen til 80 grader, og lar det stå en halvtime til. Dette gjør vi for å trekke ut flere av stoffene i malten. Så tar vi ut kornet og tilsetter mer vann

Så er det tid for koking.

Vi tilsetter humle i 3 omganger. Vi hiver i 25g Northern Brewer helt i starten, og får et flott grønt skum 🙂 Når det er igjen 15 minutter av koketiden så tilsetter vi 21g Northern Brewer humle, og med 5 minutt igjen hiver vi i 12g Northern Brewer humle

Etter kokingen kjøler vi ned vørteren til rundt 17 grader, før vi heller over på gjæringskaret. Vi bruker en sil for å få vekk humlerester, men også for å «knekke» strålen slik at vi skal få litt ekstra oksygen i gjæringskaret som gjæra kan kose seg med etterpå.

En prøve av vørteren viser at vi har en OG på 1052, som grovt regnet indikerer at vi får et øl på drøye 5% om gjæra gjør jobben sin.

Til slutt tilsetter vi gjær, og rister godt på gjæringskaret for å få oksygen til gjæra.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..