#66 – Juleøl

Brygge juleøl i November? Det er vel strengt tatt ikke innafor? Det er helt innafor mener vi, så lenge det er snakk om neste års juleøl! De siste par årene har juleølet vårt blitt litt ymse, enten på grunn av karbonering eller pga oppskrifter med forbedringspotensiale. Denne gang har vi outsourcet denne delen, og fått låne oppskrifta til NM-vinner Per Arne Nonsvik, som har en utrolig god dobbelbock. Vi har gjort noen mindre justeringer, av mer eller mindre frivillig karakter, men om vi ender opp med noe i nærheten av orginalen, så blir det nok knallbra.

Erfarne Speidelbryggere vil nok umiddelbart se at kornmengden her er i overkant på hva vi klarer å meske, så vi går for dobbelmesking. Det har vi ikke så mye erfaring med, så vi supplerer med spraymalt  mot slutten for å nå riktig OG. Vi hadde ikke tilgang til Per Arnes notater når vi satte opp oppskrifta, så vi antok at den va ca 1.090. I etterkant har vi fått vite at den skulle være ca 1.082, så her har vi tatt litt hardt i. Men sterkere må vel være bedre, eller? Orginaloppskrifta bruker heller ikke Candi Sirup, det er et eksperimentelt initiativ fra vår side.

En annen ting er at oppskrifta under er basert på hukommelsen, da noe har gått galt i BeerSmith, og oppskrifta vi hadde på bryggekvelden ble plutselig borte. Men det er vel med juleøl som med julegaver, det er mest morsomt når man ikke vet hva som er inni, selv om man har en viss anelse.

 

Neste Jul -Dobbelbock

Est Original Gravity: 1,090
Estimated Alcohol by Vol: 9 % (ish)
Bitterness: 25 IBUs
Est Color: ?? EBC

Malt
8 kg Pilsner malt (6 EBC)
6 kg Munich malt
800 g Carared

800 g Cara Aroma/Aromatic malt,
350 g chocolate malt
600 g melanoidin

900 g D-45 Candi Sirup
??? g DME etter behov

Humle
35 g Magnum, pellets, 60 min.
10 g Magnum, pellets, 40 min.

Gjær: White Labs WLP833 German Bock Lager

 

Ingrediensene klargjøres, og allerede her har det gått helt skeis i forhold til oppskrifta. 800g Carared fikk vi ikke tak i, så hva om vi bruker 400g Caraamber og 400g Carahell? Blir det like bra som 800g Carared?

 

Vannjustering er bra. Tror vi. Vi følger i allefall rådene på bryggekalkulator.no og tilsetter en hel mengde spennende pulver.

 

Vi har delt kornet i to deler på drøye 8kg hver. Det blir en del tynnere mesk enn vi bruker å ha. Startmengden med vann lå midt mellom de to strekene på stanga på Speidelen. Etter en liten time på 65c, så drar vi opp kornrøret, skyller med ca 8 liter, og bytter korn. Etter en ny knapp time med mesk, så utmesk på 78c så skyller vi med nye 8 liter. Vannmengden så da ganske riktig ut, vi har satt opp oppskrifta for å sitte igjen med ca 42 liter.

 

Dette er et øl hvor humla ikke er i fokus, så moderate mengder bitterhumle tilsettes. Siden vi har brukt en del pilsnermalt, så lar vi ølet koke i 90min, og begynner med bitterhumla ved 60 min gjenværende koketid. En liten dæsj kom også i ved 40 min gjenværende koketid.

 

Vårt hemmelige våpen, Candi Sirup, er vel strengt tatt bannlyst i tyske øl brygget etter renhetsloven, men vi er rebeller og har byttet ut noe av spraymalten med D-45 Candi Sirup. Forhåpentligvis bidrar dette til noe mer karamellsmak på ølet. Legg gjerne posene i varmt vann før tilsetting slik at den blir mest mulig rennende.

 

Dobbelmesking og 90 min kok gir mye ventetid. Vi graver litt i arkivet og roter frem en av de siste flaskene med kakaostout som vi brygget for et par år siden. Enkelte flasker var noe overkarbonert på denne batchen, så den åpnes i trygge omgivelser (over vasken). Karboneringen på denne var finfin, og smaken var også god. Veldig synd at Knoll skulle kjøre hjem etterpå, så innholdet ble fordelt etter Totts normalfordelingsprinsipp (mest til Tott)

 

Bokkøl er et undergjæret øl, det betyr at temperaturen må ned til 10-11 grader. Med vårt kjøleoppsett så tar det dobbelt så lang tid å kjøle ned til 10c som til 20c. Etter en lang bryggedag så var det noe frustrerende.

 

Når ølet endelig har fått riktig temperatur tilsettes en god dose oksygen. Vi havnet på 1.087 til slutt, og med en så høy OG og lagergjær så trenger vi ganske mange milliarder gjærceller. Vi tilsatte en aktiv starter satt på 4 pakker WLp833 som var steppet opp to ganger. Sammen med rikelig oksygen så tror vi det gir et godt gjæringsforløp. WLP833 er forøvrig en helt fantastisk gjær, den må vi bruke oftere.

 

Bryggedagen avslutter vi i hagen. Nei, vi er ikke ute for å jakte brunsnegler, men «noen» har lagt vingemutteren til Speidelen i vaskebaljen som «noen» har tømt ukritisk i hekken. Det medførte selvsagt en lang diskusjon om hvem som var å klandre for situasjonen som oppsto, og «noen» måtte dermed ut å lete. Vi fant den heldigvis igjen, og vi slipper å legge ned hele bryggevirksomheten.

 

Ca 43 liter med vørter ble satt til gjæring på 11c i et par uker, før vi øker tempen til 17-18 den siste uka.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..